0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lehkost mrazem sušených jahod

pexels-fallon-michael
ZDROJ: pexels-fallon-michael
sdílet:

Lyofilizované ovoce je v kurzu. Je lehounké křehké a křupavé, přitom voní a zachovává si tvar i chuť původní plodiny. Co stojí za zvláštní texturou vysušeného ovoce? Jak sedne sušení mrazem jahodám?

Jahoda nepatří zrovna mezi ideální adepty k sušení. Do běžné sušičky na ovoce se nehodí kvůli tomu, že valnou většinu jahodové hmoty tvoří voda.

  • Proces sušení trvá dlouho a jahodu změní k nepoznání nejen fyzicky, ale i chuťově.
  • Metodou sušení mrazem, která se nazývá lyofilizace, však lze podobným neduhům předejít. Takto sušené jahody dovedou ozdobit dezerty, dorty a chuťově i barevně doplnit například domácí granolu či müsli.

Bez mrazu to nejde

Při lyofilizaci se nejdříve ovoce šokově zamrazí a následně rozprostře na co největší plochu v zařízení zvaném lyofilizátor. V něm pak probíhá sušení v mrazivých teplotách za současného snižování okolního tlaku. Dochází přitom k odpaření ledu z vysoušené potraviny.

  • Lyofilizovat lze také zeleninu, houby či maso. Instantní káva nebo například psí granule jsou dalšími příklady produktů vyrobených s použitím lyofilizace.
  • Výhodou je, že si takto upravené suroviny udržují texturu, aroma, minerály, vitaminy, vlákninu i barviva, což jsou vlastnosti a látky, které se jinak teplem ničí.

  • Odstraněním vody touto cestou se také prodlužuje trvanlivost potravin.
  • Nevýhodou lyofilizovaných potravin je jejich vyšší cena v porovnání s čerstvým ovocem, na druhou stranu je třeba dodat, že bez vody jsou plodiny výrazně lehčí.

Kam s nimi?

Svěžích barev lyofilizovaných jahod můžeme využít k přibarvování krémů, bílkového sněhu či koktejlů. Jahodovým prachem můžeme doladit povrchovou úpravu dortů, koláčů nebo tartaletek, počítejte však s tím, že prach časem zvlhne - pro lepší efekt je proto lepší ho použít až těsně před podáváním. Sušenkovému nebo piškotovému těstu zase prach z lyofilizovaných jahod či malin dodá nádech růžové.  

Související články

Jak správně skladovat jahody?
  • Tipy a triky

Jak správně skladovat jahody?

Uchovat jahody, aby byly pořád lahodné, může být oříšek. Nejlepší jsou čerstvé, což není dlouhodobě udržitelný stav. Co když je chceme čerstvé i později? Prozradíme vám, jak na to. ...
Autor: Olga Šlesingrová

Apetit magazín

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...
Škola vaření: chilli omáčka
  • Tipy a triky

Škola vaření: chilli omáčka

Tomu říkáme vášeň! Domácí chilli omáčka inspirovaná asijskou kuchyní vás roztetelí a dodá letnímu vaření říz.   ...

Obchod Apetit