0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lehkost mrazem sušených jahod

pexels-fallon-michael
ZDROJ: pexels-fallon-michael
sdílet:

Lyofilizované ovoce je v kurzu. Je lehounké křehké a křupavé, přitom voní a zachovává si tvar i chuť původní plodiny. Co stojí za zvláštní texturou vysušeného ovoce? Jak sedne sušení mrazem jahodám?

Jahoda nepatří zrovna mezi ideální adepty k sušení. Do běžné sušičky na ovoce se nehodí kvůli tomu, že valnou většinu jahodové hmoty tvoří voda.

  • Proces sušení trvá dlouho a jahodu změní k nepoznání nejen fyzicky, ale i chuťově.
  • Metodou sušení mrazem, která se nazývá lyofilizace, však lze podobným neduhům předejít. Takto sušené jahody dovedou ozdobit dezerty, dorty a chuťově i barevně doplnit například domácí granolu či müsli.

Bez mrazu to nejde

Při lyofilizaci se nejdříve ovoce šokově zamrazí a následně rozprostře na co největší plochu v zařízení zvaném lyofilizátor. V něm pak probíhá sušení v mrazivých teplotách za současného snižování okolního tlaku. Dochází přitom k odpaření ledu z vysoušené potraviny.

  • Lyofilizovat lze také zeleninu, houby či maso. Instantní káva nebo například psí granule jsou dalšími příklady produktů vyrobených s použitím lyofilizace.
  • Výhodou je, že si takto upravené suroviny udržují texturu, aroma, minerály, vitaminy, vlákninu i barviva, což jsou vlastnosti a látky, které se jinak teplem ničí.

  • Odstraněním vody touto cestou se také prodlužuje trvanlivost potravin.
  • Nevýhodou lyofilizovaných potravin je jejich vyšší cena v porovnání s čerstvým ovocem, na druhou stranu je třeba dodat, že bez vody jsou plodiny výrazně lehčí.

Kam s nimi?

Svěžích barev lyofilizovaných jahod můžeme využít k přibarvování krémů, bílkového sněhu či koktejlů. Jahodovým prachem můžeme doladit povrchovou úpravu dortů, koláčů nebo tartaletek, počítejte však s tím, že prach časem zvlhne - pro lepší efekt je proto lepší ho použít až těsně před podáváním. Sušenkovému nebo piškotovému těstu zase prach z lyofilizovaných jahod či malin dodá nádech růžové.  

Související články

Autor: Olga Šlesingrová

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč