Lehkost mrazem sušených jahod

pexels-fallon-michael
ZDROJ: pexels-fallon-michael
sdílet:
Lyofilizované ovoce je v kurzu. Je lehounké křehké a křupavé, přitom voní a zachovává si tvar i chuť původní plodiny. Co stojí za zvláštní texturou vysušeného ovoce? Jak sedne sušení mrazem jahodám?

Jahoda nepatří zrovna mezi ideální adepty k sušení. Do běžné sušičky na ovoce se nehodí kvůli tomu, že valnou většinu jahodové hmoty tvoří voda. Proces sušení trvá dlouho a jahodu změní k nepoznání nejen fyzicky, ale i chuťově. Metodou sušení mrazem, která se nazývá lyofilizace, však lze podobným neduhům předejít. Takto sušené jahody dovedou ozdobit dezerty, dorty a chuťově i barevně doplnit například domácí granolu či müsli.

Bez mrazu to nejde

Při lyofilizaci se nejdříve ovoce šokově zamrazí a následně rozprostře na co největší plochu v zařízení zvaném lyofilizátor. V něm pak probíhá sušení v mrazivých teplotách za současného snižování okolního tlaku. Dochází přitom k odpaření ledu z vysoušené potraviny.

Lyofilizovat lze také zeleninu, houby či maso. Instantní káva nebo například psí granule jsou dalšími příklady produktů vyrobených s použitím lyofilizace. Výhodou je, že si takto upravené suroviny udržují texturu, aroma, minerály, vitaminy, vlákninu i barviva, což jsou vlastnosti a látky, které se jinak teplem ničí.

Zdravá snídaně i svačina: křupavá domácí granola

Více

Odstraněním vody touto cestou se také prodlužuje trvanlivost potravin. Nevýhodou lyofilizovaných potravin je jejich vyšší cena v porovnání s čerstvým ovocem, na druhou stranu je třeba dodat, že bez vody jsou plodiny výrazně lehčí.

Kam s nimi?

Svěžích barev lyofilizovaných jahod můžeme využít k přibarvování krémů, bílkového sněhu či koktejlů. Jahodovým prachem můžeme doladit povrchovou úpravu dortů, koláčů nebo tartaletek, počítejte však s tím, že prach časem zvlhne - pro lepší efekt je proto lepší ho použít až těsně před podáváním. Sušenkovému nebo piškotovému těstu zase prach z lyofilizovaných jahod či malin dodá nádech růžové.  

Podělte se s námi o vaše tipy. Kde všude používáte mrazem sušené ovoce a jaké triky ovládáte?

Autor: Olga Šlesingrová

Obchod Apetit