0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak připravit dokonalý griliáš

grilias
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bez griliáše, tedy hmoty sestávající ze zlatavého karamelu a oříšků, se neobejde žádný cukrář. Je totiž nedílnou součástí řady klasických dezertů, jako jsou laskonky či Dobošův dort. S našimi radami snadno zvládnete připravit doma griliášový krém jako profík.

Jakmile jednou ovládnete přípravu griliáše, ručíme vám za to, že jím nebudete šetřit. Kombinace karamelu a oříšků, nejčastěji těch lískových, je totiž prudce návyková. Griliáš pozvedne každý dezert na úplně jinou úroveň.

  • Griliáš totiž vašemu dezertu přidá nejen nový chuťový rozměr, ale také další element – křupavost. A je to právě spojení a vyvážení chutí, vůní a textur, které utvoří celkový požitek z dezertu.
  • K přípravě griliáše přitom stačí jenom dvě suroviny, tedy krupicový cukr a ořechy, pánev s těžkým dnem a trochu trpělivosti. Ještě je potřeba uvést, že náš článek pojednává o tvrdém griliáši, který se následně mele či drtí a používá se do krémů či na posypky. 

Zvolené ořechy je nutné nejdříve zbavit skořápek a slupek. Jak na loupání lískových oříšků se můžete podívat v našem videu. 

Domácí griliáš

Na pánvi nebo v troubě při 140°C nasucho opražte 80 g lískových oříšků dozlatova. Promněte je v utěrce a zbavte slupek. Na pánvi nechte na mírném plameni rozpustit 150 g krupicového cukru na karamel. Jakmile dosáhne zlatavé barvy, přidejte oříšky a hmotu nalijte na plech vyložený pečicím papírem a rozprostřete tak, aby byly oříšky v jedné vrstvě. Nechte vychladnout, pak nalámejte na kousky a pomocí výkonného mixéru rozmixujte.

Jaké ořechy použít na griliáš?

Tradiční volbou jsou lískové oříšky či mandle, ovšem griliáš je skvělý i z pistácií, piniových oříšků a pekanových či vlašských ořechů.

Do čeho se griliáš hodí?

Griliáš je neodmyslitelnou součástí laskonek či slavného Dobošova dortu. Ovšem v luxusní záležitost promění každý pokrm, který jím vylepšíte. Zkuste jím příště posypat třeba ovesnou kaši nebo odpalované ovocné knedlíky

Související články

Jaké ořechy nesmí chybět ve zdravém jídelníčku?
  • Zajímavosti

Jaké ořechy nesmí chybět ve zdravém jídelníčku?

Označují se jako „brainfoods“, vynikají vysokým obsahem minerálních látek a jsou důležitým zdrojem omega-3 mastných kyselin. Řeč je o ořeších, důležitých plodech, na jejichž zázračnou moc spoléhali už naši předkové.  ...
Skladování ořechů tak, aby co nejdéle vydržely
  • Tipy a triky

Skladování ořechů tak, aby co nejdéle vydržely

Správně uskladněné ořechy vydrží i několik měsíců. Ať už plánujete oříškové vánoční cukroví, pečení ořechových koláčů a buchet nebo máte rádi vlašáky jen tak na chroupání, vězte, že správné skladování je základem pro zachování původní chuti...
Jak správně upražit ořechy?
  • Tipy a triky

Jak správně upražit ořechy?

Ořechy s oblibou přidáváme do dortů, buchet nebo vánočního cukroví. Pražením získají ještě lepší chuť a neodolatelné aroma. Provoní celý byt, a navíc ztratí svou typickou hořkost. Poradíme, jak si upražit ořechy v domácích podmínkách. ...
Ořechové oleje v kuchyni. Jaké používat?
  • Tipy a triky

Ořechové oleje v kuchyni. Jaké používat?

Když se řekne olej z ořechů, většina z nás si vybaví kokosový olej. Přitom je velká škoda, že naše spíže a poličky neobývají oleje z vlašských, lískových nebo makadamových ořechů. Pokud se tedy chcete stravovat v duchu...
Chcete mlsat zdravěji? Vyrobte si ořechové ‚máslo‘
  • Tipy a triky

Chcete mlsat zdravěji? Vyrobte si ořechové ‚máslo‘

Arašídové, mandlové, lískooříškové nebo kešú pomazánka. Taky už jste jim přišli na chuť? Trend ořechových krémů se k nám dostal z Ameriky a nyní se tato pochoutka těší velké oblibě jak u těch, kteří chtějí zdravěji mlsat, tak u sportovců....
Autor: Martina Kojzarová

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit