Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co je to griliáš a jak ho připravit?

Domácí griliáš
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Bez griliáše, tedy hmoty sestávající ze zlatavého karamelu a oříšků, se neobejde žádný cukrář. Je totiž nedílnou součástí řady klasických dezertů, jako jsou laskonky či Dobošův dort. S našimi radami snadno zvládnete připravit doma griliášový krém jako profík.

Jakmile jednou ovládnete přípravu griliáše, ručíme vám za to, že jím nebudete šetřit. Kombinace karamelu a oříšků, nejčastěji těch lískových, je totiž prudce návyková. Griliáš pozvedne každý dezert na úplně jinou úroveň.

  • Griliáš totiž vašemu dezertu přidá nejen nový chuťový rozměr, ale také další element – křupavost. A je to právě spojení a vyvážení chutí, vůní a textur, které utvoří celkový požitek z dezertu.
  • K přípravě griliáše přitom stačí jenom dvě suroviny, tedy krupicový cukr a ořechy, pánev s těžkým dnem a trochu trpělivosti. Ještě je potřeba uvést, že náš článek pojednává o tvrdém griliáši, který se následně mele či drtí a používá se do krémů či na posypky. 
  • Jaké ořechy použít na griliáš? Tradiční volbou jsou lískové oříšky či mandle, ovšem griliáš je skvělý i z vlašáků, pistácií nebo pekanových ořechů.

Zvolené ořechy je nutné nejdříve zbavit skořápek a slupek. Jak na loupání lískových oříšků se můžete podívat v našem videu. 

  1. Na pánvi nebo v troubě při 140°C nasucho opražte 80 g lískových oříšků dozlatova. Promněte je v utěrce a zbavte slupek.
  2. Na pánvi nechte na mírném plameni rozpustit 150 g krupicového cukru na karamel. Jakmile dosáhne zlatavé barvy, přidejte oříšky a hmotu nalijte na plech vyložený pečicím papírem a rozprostřete tak, aby byly oříšky v jedné vrstvě.
  3. Nechte vychladnout, pak nalámejte na kousky a pomocí výkonného mixéru rozmixujte.

Do čeho se griliáš hodí?

Griliáš je neodmyslitelnou součástí laskonek či slavného Dobošova dortu. Ovšem v luxusní záležitost promění každý pokrm, který jím vylepšíte. Zkuste jím příště posypat třeba ovesnou kaši nebo odpalované ovocné knedlíky

Související články

Autor: Martina Kojzarová

Apetit magazín

AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč