Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Okurkový salát 11x jinak

Okurkový salát 11x jinak
ZDROJ: Apetit

V dobách našeho dětství se pod pojmem okurkový salát nejčastěji rozuměla salátová okurka nastrouhaná nahrubo ponořená v sladkokyselé zálivce z cukru, soli a octa. Další obvyklá podoba okurkového salátu spočívala v zálivce z podmáslí, kefíru, zakysané smetany nebo jogurtu. Možností je ale daleko víc!

Okurku máme rádi třeba jen na kolečka nakrájenou a položenou na plátku chleba s pomazánkou, nebo v podobě zeleninových špalíčků s nejrůznějšími dipy, ale také jako součást oblíbených okurkových salátů.

Věděli jste, že jeden zralý kus salátové okurky v sobě skrývá až 95 % vody? Což je skvělé pro doplnění tekutiny v horkých letních dnech, ale také je na to třeba myslet při přípravě salátových zálivek.

  • Obsažená tekutina vzniklou zálivku značně naředí a ztratí požadovanou chuť i vzhled.
  • Abyste tomuto zamezili, nakrájenou nebo nastrouhanou okurku mírně osolte a promíchejte.
  • Nechte ji přibližně 15–30 minut tzv. vypotit přebytečnou tekutinu.
  • Přes síto nebo plátýnko získanou vodu přeceďte a okurku dále zpracujte.
  • Okurkovou tekutinu nevylévejte, byla by to škoda. Je bohatá na již zmíněné vitamíny a minerály, proto ji raději vypijte.

Protože má okurka velmi jemnou chuť, sluší jí kombinace i s výraznějšími dochucovadly. V případě tradičního okurkového salátu se do zálivky přidává sůl, cukr, pepř a také ocet.

  • Místo obyčejného kvasného lihového octa vyzkoušejte jemnější vinný. Salát okyselí podobně, přitom není tolik výrazný.
  • Také můžete vyzkoušet méně známý umeocet. Je mírně kyselý, a poměrně dost slaný. Proto ho do zálivky přidejte ještě dříve než sůl, kterou už pravděpodobně nebudete potřebovat.

Okurkové saláty z dálek

Rozhodně nezůstávejte pouze u klasiky a vrhněte se na salátové recepty, které zavání dalekou Asií či Řeckem.

  • V těch asijských se jako výrazný chuťový prvek používá sojová omáčka nebo sezamová pasta tahini.
  • Netradiční chuť docílíte i použitím citronové nebo limetkové šťávy.

V posledních letech se mezi oblíbené okurkové saláty dostaly i řecké tzatziki. Jedná se o nastrouhanou salátovku s jogurtem, kefírem nebo zakysanou smetanou. Právě během jejich přípravy je důležité odstranit z okurky přebytečnou tekutinu, která mléčné výrobky zbytečně naředí.

  • Středomořský nádech dodá utřený česnek a jemně nasekaný čerstvý kopr.
  • Tzatziki jsou výbornou studenou omáčkou ke grilovaným masům.
  • Hodí se také jako osvěžující náplň do sendvičů nebo chlebových placek.

Pokud milujete bramborový salát, ale na ten tradiční s majonézou nemáte v létě příliš pomyšlení, vyzkoušejte jeho odlehčenou verzi.

  • Místo vařené kořenové zeleniny přidejte na plátky nakrájenou salátovku.
  • Majonézu nahraďte kefírem nebo bílým jogurtem.
  • Přidejte zelenou bylinku – kopr, pažitku, bazalku nebo svěží mátu.
  • Promíchejte s uvařenými a na plátky nakrájenými bramborami, cibulkou a ochuťte pepřem a solí.
  • Během chvíle vytvoříte rychlou večeři nebo odlehčenou přílohu na letní grilování.

Salátová okurka je zelenina s minimem kalorií a vysokým podílem vody. Dále také obsahuje vlákninu a řadu důležitých vitamínů, minerálů i antioxidantů.

  • Konzumace salátové okurky příznivě působí na kůži a vlasy.
  • Údajně zpomaluje stárnutí a také přispívá ke zklidnění nervové soustavy.
  • Díky své nízké kalorické hodnotě je oblíbená i u lidí, kteří chtějí shodit přebytečná kila.

Zdroj: Autorský článek redakce Apetit

Související články

Autor: Lucie Velek

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč