Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Gazpacho

Na tuto studenou zeleninovou polévku původem ze Španělska má snad každá jižanská rodina svůj recept. Základ ale zůstává, a tím je čerstvá zelenina, nejlépe z vlastní zahrádky. Klíčem k úspěchu jsou hlavně chutná, pěkně vyzrálá rajčata.

Vydání: 2005/8
Autor:
Hodnocení:
42 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
Chlazení: 2 hodiny
PT10M
Pečení 0:10
Polévka Středomořská

Ingredience

    • 600 g rajčat
    • 2 šalotky, nakrájené nadrobno
    • 2 papriky (libovolné barvy), zbavené jádřinců a nakrájené nadrobno
    • 1 středně velkou salátovou okurku
    • 3 stroužky česneku
    • 3 lžíce olivového oleje
    • 100 ml suchého červeného vína
    • 2 lžíce červeného vinného octa
    • sůl, čerstvě mletý pepř a cukr na dochucení
    • pár kapek worcesterské omáčky na dochucení

    Na ozdobu:

    • 4 plátky bílého chleba + 2 lžíce olivového oleje na opečení

Příprava jídla

1. Rajčata na vrchu lehce nařízněte do kříže a vložte na 1 až 2 minuty do vařící vody. Potom je vyjměte (snadno to jde děrovanou naběračkou), oloupejte a pokrájejte na drobno.

2. Do mixéru vložte rajčata, šalotku, papriky i oloupaný česnek a rozmixujte na hrubší hmotu. Okurku oloupejte, nakrájejte nadrobno a spolu se zbylými ingrediencemi ji přidejte k rozmixované zelenině. Znovu mixujte dohladka. Podle chuti dolaďte solí, pepřem a cukrem. Takto připravenou polévku přelijte nejlépe do skleněné mísy nebo džbánu, zakryjte a dejte do ledničky pořádně vychladit.

3. Předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Chléb nakrájejte na kostičky, nasypte je na plech nebo do skleněné misky, pokapte olivovým olejem a opečte dorůžova (trvá to zhruba 10 minut). Chlebovými krutonky posypte vychlazenou polévku těsně před podáváním.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Smažená mozzarella na listovém salátu

Telecí roláda se špenátem a piniovými oříšky

Angreštový koláč se smetanovým krémem

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.8/05, str.30
Obrazek uzivatele
Vynikající! Přesně takto chutnající gazpacho jsem hledala!
Obrazek uzivatele
***
Obrazek uzivatele
Skvělé! V horku přijde k chuti.

Přidat komentář