
Gazpacho
Na tuto studenou zeleninovou polévku původem ze Španělska má snad každá jižanská rodina svůj recept. Základ ale zůstává, a tím je čerstvá zelenina, nejlépe z vlastní zahrádky. Klíčem k úspěchu jsou hlavně chutná, pěkně vyzrálá rajčata.
Vydání: 2005/8
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4
Ingredience
- 600 g rajčat
- 2 šalotky, nakrájené nadrobno
- 2 papriky (libovolné barvy), zbavené jádřinců a nakrájené nadrobno
- 1 středně velkou salátovou okurku
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 100 ml suchého červeného vína
- 2 lžíce červeného vinného octa
- sůl, čerstvě mletý pepř a cukr na dochucení
- pár kapek worcesterské omáčky na dochucení
- 4 plátky bílého chleba + 2 lžíce olivového oleje na opečení
Na ozdobu:
Příprava jídla
1. Rajčata na vrchu lehce nařízněte do kříže a vložte na 1 až 2 minuty do vařící vody. Potom je vyjměte (snadno to jde děrovanou naběračkou), oloupejte a pokrájejte na drobno.
2. Do mixéru vložte rajčata, šalotku, papriky i oloupaný česnek a rozmixujte na hrubší hmotu. Okurku oloupejte, nakrájejte nadrobno a spolu se zbylými ingrediencemi ji přidejte k rozmixované zelenině. Znovu mixujte dohladka. Podle chuti dolaďte solí, pepřem a cukrem. Takto připravenou polévku přelijte nejlépe do skleněné mísy nebo džbánu, zakryjte a dejte do ledničky pořádně vychladit.
3. Předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Chléb nakrájejte na kostičky, nasypte je na plech nebo do skleněné misky, pokapte olivovým olejem a opečte dorůžova (trvá to zhruba 10 minut). Chlebovými krutonky posypte vychlazenou polévku těsně před podáváním.
2. Do mixéru vložte rajčata, šalotku, papriky i oloupaný česnek a rozmixujte na hrubší hmotu. Okurku oloupejte, nakrájejte nadrobno a spolu se zbylými ingrediencemi ji přidejte k rozmixované zelenině. Znovu mixujte dohladka. Podle chuti dolaďte solí, pepřem a cukrem. Takto připravenou polévku přelijte nejlépe do skleněné mísy nebo džbánu, zakryjte a dejte do ledničky pořádně vychladit.
3. Předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Chléb nakrájejte na kostičky, nasypte je na plech nebo do skleněné misky, pokapte olivovým olejem a opečte dorůžova (trvá to zhruba 10 minut). Chlebovými krutonky posypte vychlazenou polévku těsně před podáváním.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Alena (neověřeno)
3. Září 2007 12:49
Nikola Poláchová
19. Červenec 2015 19:09
Lenka Skácelová
4. Srpen 2017 22:17
Lenka Skácelová
4. Srpen 2017 11:52