Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Polévka vichyssoise

Vichyssoise [čti: višisoas], nejslavnější pórková polévka, pochází z francouzských lázní Vichy. Většinou se podává zastudena (v parném létě i na ledové tříšti), ale klidně si ji můžete ohřát.

Vydání: 2005/12
Autor:
Hodnocení:
37 (hlasů)
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Více než hodinu
chlazení: dle potřeby
P
Polévka Francouzská

Ingredience

    • 3 lžíce másla
    • 1 střední cibuli, nakrájenou najemno
    • 350 g pórku (jenom bílá část), nakrájeného na plátky + pár koleček pórku nebo pažitky na ozdobu
    • 1,5 l kuřecího vývaru (v nouzi i z kostky)
    • přibližně 1 kg brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
    • 250 ml sladké smetany
    • sůl a bílý pepř

Příprava jídla

1. Ve větším hrnci rozehřejte máslo a doměkka (ne dohněda!) na něm osmažte cibuli a pórek. Mezitím si připravte vývar – pokud použijete kostku, rozpusťte ji v horké vodě (my ji nechali rozpustit v malém množství vody v mikrovlnné troubě). Jakmile je zelenina dostatečně měkká, zalijte ji vývarem.

2. Základ na polévku přiveďte k varu, přidejte kostičky brambor a vařte, dokud nezměknou; trvá to asi čtvrt hodiny. Odstavte, a až polévka trochu vychladne, rozmixujte ji (pokud nemáte výkonný mixér, raději to proveďte po částech). Potom ji dejte tak na dvě hodiny do ledničky.

3. Vychlazenou polévku podle chuti okořeňte a vmíchejte smetanu. Před podáváním ozdobte osmahnutými kolečky pórku nebo pažitkou.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Trojúhelníčky s uzeným lososem

Plněné brambůrky

Špízy z kuřecích prsíček

Kuličky z vinné klobásy

Bramborový salát s kari

Pomerančový brandy krém

Citronový sorbet

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
ahoj,právě jsem dojedl báječnou polévku vichyssoise podle vašeho receptu.Četl jsem o ní v ve skvělé knížce od Anthonyho Bourdaina a prostě jsem si ji musel vyzkoušet.K vašemu receptu jsem ještě na konci přidal ke smetaně žloutek na zjemnění.je vynikající teplá i studená. všem doporučuji a Vám děkuji za dobrý recept...
Obrazek uzivatele
Polévku zcela jistě zkuste - je rychlá, nenákladná a hlavně je to příjemná změna a obměna tradičního jídelníčku. Chutná opravdu jak teplá, tak studená. Ať se daří!
Obrazek uzivatele
Urcite odporucam vyskusat tuto bajecnu polievku. Jest ju totiz patri k neopisatelnym zazitkom a stolovanie povysi na vynimocny zazitok. Bon apetit!
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.12/05, str.66
Obrazek uzivatele
takto pripravovanou polevku jsem vylepsila prouzky ci kolecky ze zelene casti porku, ktere orestuji na masle a pridam do polevky povarit spolu s rozmixovanym porkem. Bila kremova polevka se zelenymi a zlutavymi prouzky vypada krasne a chut se zvyrazni.
Obrazek uzivatele
Jedna z nejlepších polévek, co znám. Už jsem ji dělala mnohokrát, ať už pro hosty nebo rodinu, a vždy s velkým úspěchem. Vařila jsem ji i pro tchyni ve Statech a ta si pochvalovala, jak skvěle umím vařit:-)
Obrazek uzivatele
Tuto polévku jsme si s manželem zamilovali v jedné skvělé restauraci. O to víc jsem jásala, když jsem tu našla recept. Hned jsme si ji uvařili a od té doby mám doma neustále pórek, abych byla vždy připravena.
Obrazek uzivatele
to je jediné, co k tomu mohu dodat. láska na první ochutnání!

Přidat komentář