Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.5/5 Počet hodnocení: 20
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 518 kcal
Bílkoviny 19 g
Sacharidy 56 g
Tuky 22 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Studená polévka pochází původně z Litvy a zdomácněla také v Polsku, kde se zpravidla připravuje z čerstvě uvařené řepy. Verze ze sterilované řepy šetří čas a řeší i ochucení, díky láku je polévka sladkokyselá právě tak akorát. Čím je chlodnik studenější, tím lepší – klidně jej připravte předem, v lednici vděčně počká do doby podávání.

Suroviny

kefír 400 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
omytá a nakrájená na drobné kostičky
sterilovaná, nakrájené na malé kostičky i s lákem
kopr 2 snítky
nebo podle chuti, nasekaný
ředkvičky 1 svazek
nakrájené na co nejtenčí plátky

Postup

1

Ve velké míse dobře rozmíchejte zakysanou smetanu s kefírem. Podle chuti osolte a opepřete. Přidejte okurku na kostičky (pokud chcete, můžete ji i oloupat) a červenou řepu.

2

Společně promíchejte a dejte vychladit aspoň na 20 minut do lednice. Podávejte s nasekaným koprem a plátky ředkviček.

NĚCO NAVÍC
Pokud spěcháte, můžete polévku rychle vychladit přidáním pár kostek ledu. Chuťově ostřejší chlodnik vytvoříte, když s kefírem a smetanou rozmícháte i prolisovaný stroužek česneku. Pokud chcete, aby byl chlodnik sytější, přidejte na závěr do polévky nakrájené nebo nasekané vejce uvařené natvrdo.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/7

Apetit magazín