Studená polévka pochází původně z Litvy a zdomácněla také v Polsku, kde se zpravidla připravuje z čerstvě uvařené řepy. Verze ze sterilované řepy šetří čas a řeší i ochucení, díky láku je polévka sladkokyselá právě tak akorát. Čím je chlodnik studenější, tím lepší – klidně jej připravte předem, v lednici vděčně počká do doby podávání.
Suroviny
Postup
Ve velké míse dobře rozmíchejte zakysanou smetanu s kefírem. Podle chuti osolte a opepřete. Přidejte okurku na kostičky (pokud chcete, můžete ji i oloupat) a červenou řepu.
Společně promíchejte a dejte vychladit aspoň na 20 minut do lednice. Podávejte s nasekaným koprem a plátky ředkviček.
NĚCO NAVÍC
Pokud spěcháte, můžete polévku rychle vychladit přidáním pár kostek ledu. Chuťově ostřejší chlodnik vytvoříte, když s kefírem a smetanou rozmícháte i prolisovaný stroužek česneku. Pokud chcete, aby byl chlodnik sytější, přidejte na závěr do polévky nakrájené nebo nasekané vejce uvařené natvrdo.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Rychlé letní polévky(20 receptů )
- Osvěžte se: Nejlepší studené polévky(6 receptů )
- Slovanská kuchyně na talíři: výběr 40 ověřených receptů(40 receptů )
- Studené polévky, které vás v horku osvěží a posílí vaši imunitu(17 receptů )