0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě

zázvorový čaj
ZDROJ: Archiv
sdílet:
Vybrali jsme pro vás potraviny, které jsou nabité zdravím a blahodárnými účinky. Objevte jejich skrytou sílu a ochutnejte v našich receptech. Jsou skvělým způsobem, jak před zimou a plískanicemi nastartovat imunitu.

Kurkuma

Zářivě žlutý prášek ukrývá silný antioxidant kurkumin, který má protizánětlivé a antibakteriální účinky. Detoxikuje játra, chrání kůži a podporuje prokrvení organismu. I proto patří kurkuma k nejzdravějším kořením. 

Přisypat ji můžete do spousty jídel. Jásavě žlutou obarví vajíčkovou pomazánku, ovocnou šťávu i zeleninové rizoto. A nebo vyzkoušejte léčivý ayurvédský hit: kořeněné zlaté mléko.

Zázvor

Koření a ostřejší přísady jsou pro nás v chladném období roku opravdu důležité. I u nich však platí, že všeho moc škodí. Špetka nebo decentní množství mnohdy splní svůj účel. Vůně zázvoru k zimě zkrátka patří. Prohřeje tělo, proštípe a zažene bacily.

Rozmělněte ho třeba do kari pasty. Pokud vás baví výraznější chutě, nebojte se přidat do jídla zázvor nakrájený na tenké nudličky julienne. Zato najemno nastrouhaný se kořen zázvoru v polévce, třeba dýňové či mrkvové, dokonale ztratí. A náš favorit? Zázvorový likér. Ideální životabudič pro ty, kteří podléhají chřipkovým epidemiím.

Med

Hojivý balzám, jenž tiší a uklidňuje. Pomáhá proti bolestem v krku a má antibakteriální účinky. Horká voda s medem a citronem v zimě skvěle prohřeje. Pro imunitu je důležité, že sladký nektar příznivě působí na zdravou střevní mikroflóru. Stejně jako u kvašené zeleniny je podstatné, abyste ho jedli čerstvý a bez tepelné úpravy, a vybrali si opravdu kvalitní, nefalšovaný a nedoslazovaný. 

A kam s ním? Ta nejjednodušší jídla jsou často ta nejlepší. My nedáme dopustit na čerstvý kváskový chleba s máslem a medem, ale pustit se můžete i do rafinovanějších receptů. Med dosladí snídaňovou kaši, zvláční smažený sýr i exotické palačinky baghrir.

Kvašená zelenina

Koncentrovaná moudrost předků. Kvašená zelenina se v různých obměnách vyskytuje po celém světě. Díky bakteriím mléčného kvašení je bohatým zdrojem vitaminů, minerálů a enzymů.

Naše tradiční kvašené zelí je nejlepší zcela obyčejně, jako příloha k jídlu, nebo zjemněné nastrouhaným jablíčkem a pár kapkami za studena lisovaného oleje. Kvašenou zeleninu můžete vložit do polévky nebo do hot dogu. Důležité je podávat kvašené dobroty za studena, tepelná úprava nenávratně ničí všechny zdraví prospěšné bakterie.

Hlíva ústřičná

Výživná houba, která umí nastartovat obranyschopnost organismu. Je nabitá minerály, vitaminy a antioxidanty. Díky vysokému obsahu vlákniny pomáhá odvádět z těla škodliviny. Její obrovskou předností je, že ji seženete prakticky v jakémkoliv větším obchodě. Navíc se z ní zaručeně neotrávíte a pokud rádi zahradničíte, můžete si ji poměrně snadno sami vypěstovat. 

Hlíva je skvělá v salátu, smažená jako řízek i pečená s bramborovu kaší. Milovaná je také ve vegetariánské variaci na dršťkovou polévku. 

Máte chuť se projíst ke zdraví? Spoustu dalších inspirativních nápadů najdete v následujících článcích.
 

Související články

Proč zakysané mléčné výrobky prospívají více než mléko?
  • Zdraví a výživa

Proč zakysané mléčné výrobky prospívají více než mléko?

Mléko nejen dobře chutná, ale je také plné zdraví prospěšných látek. Vždyť už od mala slýcháme proslulou větu: „Pij mléko, budeš mít pevné kosti.“ Ještě více ale svému tělu prospějete, pokud ho necháte zkysnout nebo drovnou nahradíte...
Pestrá strava jako prevence proti bacilům
  • Zajímavosti

Pestrá strava jako prevence proti bacilům

V podzimních dnech často dochází k rychlým teplotním změnám, chladná rána střídají poměrně teplé dny, a my jsme snáze vystaveni nebezpečí nachlazení. Děti, které začínají chodit do školy nebo školky, jsou pak různým bacilům v kolektivu...
Jak uchovat bylinky v té správné kondici
  • Zajímavosti

Jak uchovat bylinky v té správné kondici

Chcete, aby vaše úroda vydržela co nejdéle? Pak se věnujte tomu, jak ji uskladníte. Každá bylinka si žádá jiný přístup, a přitom variant existuje nespočet. Takže jak na věc? ...
Jak (ne)jíst v zimě, abychom zůstali zdraví
  • Zajímavosti

Jak (ne)jíst v zimě, abychom zůstali zdraví

V zimě se chceme prohřívat. Dobře zahřáté tělo snáz čelí výzvám chladného počasí a jen tak něco ho neskolí. Proto je vhodné v tomto období pozměnit jídelníček a vyřadit z něj některé potraviny, které organismus ochlazují a tím i oslabují....
Jak jíst v zimě ovoce
  • Tipy a triky

Jak jíst v zimě ovoce

Dali jste si do nového roku předsevzetí, že budete jíst více ovoce? Poradíme vám, jak si vychutnat ovoce v jeho ideální podobě, aby vašemu tělu a zdraví prospívalo. ...
Proč tloustneme? 3 tipy, jak jíst lépe
  • Zajímavosti

Proč tloustneme? 3 tipy, jak jíst lépe

„Z mnoha zdravotních problémů, se kterými se dnes lidský druh potýká, se obezita stala největším – jak doslova, tak obrazně. Byť obezita sama o sobě není nemoc, vzniká z přebytku dříve vzácného stimulu: energie. Příliš mnoho...

Apetit magazín

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...
Škola vaření: chilli omáčka
  • Tipy a triky

Škola vaření: chilli omáčka

Tomu říkáme vášeň! Domácí chilli omáčka inspirovaná asijskou kuchyní vás roztetelí a dodá letnímu vaření říz.   ...

Obchod Apetit