Vybrali jsme pro vás potraviny, které jsou nabité zdravím a blahodárnými účinky. Objevte jejich skrytou sílu a ochutnejte si je v našich receptech. Jsou skvělým způsobem, jak před podzimem a plískanicemi nastartovat imunitu.
Kurkuma
Zářivě žlutý prášek ukrývá silný antioxidant kurkumin, který má protizánětlivé a antibakteriální účinky. Detoxikuje játra, chrání kůži a podporuje prokrvení organismu. I proto patří kurkuma k nejzdravějšímu koření.
- Přisypat ji můžete do spousty jídel. Jásavě žlutou obarví vajíčkovou pomazánku, ovocnou šťávu i zeleninové rizoto. A nebo vyzkoušejte léčivý ayurvédský hit: kořeněné zlaté mléko.
Zázvor
Koření a ostřejší přísady jsou pro nás důležité. I u nich však platí, že všeho moc škodí. Špetka nebo decentní množství mnohdy splní svůj účel. Zázvor zažene bacily raz dva.
- Rozmělněte ho třeba do kari pasty. Pokud vás baví výraznější chutě, nebojte se přidat do jídla zázvor nakrájený na tenké nudličky julienne.
- Zato najemno nastrouhaný se kořen zázvoru v polévce, třeba dýňové či mrkvové, dokonale ztratí.
- A náš favorit? Zázvorový likér. Ideální životabudič pro ty, kteří podléhají chřipkovým epidemiím.
Med
Hojivý balzám, jenž tiší a uklidňuje. Pomáhá proti bolestem v krku a má antibakteriální účinky. Horká voda s medem a citronem v zimě skvěle prohřeje. Pro imunitu je důležité, že sladký nektar příznivě působí na zdravou střevní mikroflóru.
Stejně jako u kvašené zeleniny je podstatné, abyste ho jedli čerstvý a bez tepelné úpravy, a vybrali si opravdu kvalitní, nefalšovaný a nedoslazovaný.
- A kam s ním? Ta nejjednodušší jídla jsou často ta nejlepší. My nedáme dopustit na čerstvý kváskový chleba s máslem a medem, ale pustit se můžete i do rafinovanějších receptů.
- Med dosladí snídaňovou kaši, zvláční smažený sýr i exotické palačinky baghrir.
Kvašená zelenina
Koncentrovaná moudrost předků. Kvašená zelenina se v různých obměnách vyskytuje po celém světě. Díky bakteriím mléčného kvašení je bohatým zdrojem vitaminů, minerálů a enzymů.
- Naše tradiční kvašené zelí je nejlepší zcela obyčejně, jako příloha k jídlu, nebo zjemněné nastrouhaným jablíčkem a pár kapkami za studena lisovaného oleje.
- Kvašenou zeleninu můžete vložit do polévky nebo do hot dogu. Důležité je podávat kvašené dobroty za studena, tepelná úprava nenávratně ničí všechny zdraví prospěšné bakterie.
Hlíva ústřičná
Výživná houba, která umí nastartovat obranyschopnost organismu. Je nabitá minerály, vitaminy a antioxidanty. Díky vysokému obsahu vlákniny pomáhá odvádět z těla škodliviny. Její obrovskou předností je, že ji seženete prakticky v jakémkoliv větším obchodě. A pokud rádi zahradničíte, můžete si ji poměrně snadno sami vypěstovat.
- Hlíva je skvělá v salátu, smažená jako řízek i pečená s bramborovu kaší. Milovaná je také ve vegetariánské variaci na dršťkovou polévku.
Zdroje informací: časopis Apetit, Healthline, Health