5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě

sdílet:
Vybrali jsme pro vás potraviny, které jsou nabité zdravím a blahodárnými účinky. Objevte jejich skrytou sílu a ochutnejte v našich receptech. Jsou skvělým způsobem, jak před zimou a plískanicemi nastartovat imunitu.

Kurkuma

Zářivě žlutý prášek ukrývá silný antioxidant kurkumin, který má protizánětlivé a antibakteriální účinky. Detoxikuje játra, chrání kůži a podporuje prokrvení organismu. I proto patří kurkuma k nejzdravějším kořením. 

Přisypat ji můžete do spousty jídel. Jásavě žlutou obarví vajíčkovou pomazánku, ovocnou šťávu i zeleninové rizoto. A nebo vyzkoušejte léčivý ayurvédský hit: kořeněné zlaté mléko.

Polévka s kurkumou a uzeným kuřetem

Více

Zázvor

Koření a ostřejší přísady jsou pro nás v chladném období roku opravdu důležité. I u nich však platí, že všeho moc škodí. Špetka nebo decentní množství mnohdy splní svůj účel. Vůně zázvoru k zimě zkrátka patří. Prohřeje tělo, proštípe a zažene bacily.

Rozmělněte ho třeba do kari pasty. Pokud vás baví výraznější chutě, nebojte se přidat do jídla zázvor nakrájený na tenké nudličky julienne. Zato najemno nastrouhaný se kořen zázvoru v polévce, třeba dýňové či mrkvové, dokonale ztratí. A náš favorit? Zázvorový likér. Ideální životabudič pro ty, kteří podléhají chřipkovým epidemiím.

Med

Hojivý balzám, jenž tiší a uklidňuje. Pomáhá proti bolestem v krku a má antibakteriální účinky. Horká voda s medem a citronem v zimě skvěle prohřeje. Pro imunitu je důležité, že sladký nektar příznivě působí na zdravou střevní mikroflóru. Stejně jako u kvašené zeleniny je podstatné, abyste ho jedli čerstvý a bez tepelné úpravy, a vybrali si opravdu kvalitní, nefalšovaný a nedoslazovaný. 

A kam s ním? Ta nejjednodušší jídla jsou často ta nejlepší. My nedáme dopustit na čerstvý kváskový chleba s máslem a medem, ale pustit se můžete i do rafinovanějších receptů. Med dosladí snídaňovou kaši, zvláční smažený sýr i exotické palačinky baghrir.

Chléb se sýrem a s medem

Více

Kvašená zelenina

Koncentrovaná moudrost předků. Kvašená zelenina se v různých obměnách vyskytuje po celém světě. Díky bakteriím mléčného kvašení je bohatým zdrojem vitaminů, minerálů a enzymů.

Naše tradiční kvašené zelí je nejlepší zcela obyčejně, jako příloha k jídlu, nebo zjemněné nastrouhaným jablíčkem a pár kapkami za studena lisovaného oleje. Kvašenou zeleninu můžete vložit do polévky nebo do hot dogu. Důležité je podávat kvašené dobroty za studena, tepelná úprava nenávratně ničí všechny zdraví prospěšné bakterie.

Kvašené dobroty pro silnou imunitu

Více

Hlíva ústřičná

Výživná houba, která umí nastartovat obranyschopnost organismu. Je nabitá minerály, vitaminy a antioxidanty. Díky vysokému obsahu vlákniny pomáhá odvádět z těla škodliviny. Její obrovskou předností je, že ji seženete prakticky v jakémkoliv větším obchodě. Navíc se z ní zaručeně neotrávíte a pokud rádi zahradničíte, můžete si ji poměrně snadno sami vypěstovat. 

Hlíva je skvělá v salátu, smažená jako řízek i pečená s bramborovu kaší. Milovaná je také ve vegetariánské variaci na dršťkovou polévku. 

Hlívový guláš

Více

Máte chuť se projíst ke zdraví? Spoustu dalších inspirativních nápadů najdete v následujících článcích.
 

Související recepty

Související články

  • Novinky a zajímavosti

Proč nám zakysané mléčné výrobky prospívají více než mléko?

Jak vznikají kysané mléčné výrobky?Mezi kysané mléčné výrobky patří jogurty a jogurtové výrobky, zakysaná mléka (podmáslí, kefír, kyška, zákys, acidofilní mléko) a zakysané smetany. K výrobě těchto produktů jsou zapotřebí dvě základní...
  • Novinky a zajímavosti

Pestrá strava jako prevence proti bacilům

V podzimních dnech často dochází k rychlým teplotním změnám, chladná rána střídají poměrně teplé dny, a my jsme snáze vystaveni nebezpečí nachlazení. Děti, které začínají chodit do školy nebo školky, jsou pak různým bacilům v kolektivu...
  • Novinky a zajímavosti

Jak uchovat bylinky v té správné kondici

Co sklidíme, hned snímePokud ze zahrádky potřebujete sklidit bylinky, o kterých víte, že je do deseti dnů zkonzumujete (to v případě, že máte pouze malou zahrádku, nebo bylinky pěstujete za oknem či na terase), pak stačí neoplachovat...
  • Novinky a zajímavosti

Jídlo pro mozek. Co prospívá soustředění?

Ať už řešíte, jak jídlem vylepšit studijní výsledky nebo chcete zůstat pozorní během kolotoče pracovních schůzek, začít u jídelníčku pro mozek nemůže uškodit. Vhodnými surovinami si zvýšíte šanci na získání všech živin, které potřebujete...
  • Novinky a zajímavosti

Jak (ne)jíst v zimě, abychom zůstali zdraví

V chladných měsících roku čerpáme energii z pomalu vařených teplých pokrmů připravených z kvalitních surovin. Patří k nim silné masové a zeleninové vývary, nejrůznější polévky a hutná jídla z jednoho hrnce, která zasytí i zahřejí. V tomto...
  • Tipy a triky

Jak jíst v zimě ovoce

Je důležité si uvědomit, že ovoce by nemělo tvořit základ naší stravy. Dokáže zpestřit a osladit náš jídelníček, ale obsahuje také hodně cukru i živin. Velmi opatrně byste s ním měli zacházet, pokud chcete výrazně zhubnout. Ovoce obsahuje...
  • Novinky a zajímavosti

Proč tloustneme? 3 tipy, jak jíst lépe

„Z mnoha zdravotních problémů, se kterými se dnes lidský druh potýká, se obezita stala největším – jak doslova, tak obrazně. Byť obezita sama o sobě není nemoc, vzniká z přebytku dříve vzácného stimulu: energie. Příliš mnoho...

Obchod Apetit