Míza z javorů je báječná nejen na lívancích nebo v jogurtu, ale také v dortech či s masem. Inspirujte se recepty Apetitu.
Javorový sirup nechybí v žádné americké domácnosti. Ten pravý se vyrábí z mízy javorů brzy na jaře, kdy se stromy probouzejí ze zimního spánku. Míza je v tomto období velmi sladká a hustá a jejím svařováním pak vzniká zlatavý sirup. Jeho největším světovým producentem je Kanada, kde se na začátku každé sezony konají javorové slavnosti, na kterých sladký sirup doslova teče proudem.
Javorovým sirupem můžete nahrazovat bílý cukr, počítejte však s jeho vyšší sladivostí a poměrně výraznou chutí. Při nákupu pozor na náhražky s obsahem umělých aromat a barviv – vyplatí se investovat do sirupu v biokvalitě.
V lednovém Apetitu najdete recepty na sladká i slaná jídla s javorovým sirupem. Upekli jsme pro vás minibábovičky se skořicí a jablky, na víkend vláčný dort s ořechy anebo dokonalou vepřovou plec pečenou v javorovém sirupu a tymiánu.