Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Japonská polévka miso s mořskou řasou wakame
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 55
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 330 kcal
Bílkoviny 25 g
Sacharidy 44 g
Tuky 2 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Miso připravujte jen v malém množství, vařte ho vždy čerstvé – a jezte z malých misek! Japonská polévka miso s mořskou řasou wakame je výživné jídlo, které zahřeje a dodá potřebnou vzpruhu po náročném dni.

Související recepty

Suroviny

řasa wakame
(na osobu kousek o velikosti poštovní známky)
sezónní, libovolné 2-3 druhy
vývar zeleninový 750 ml
lze nahradit vodou
pórek
zelená část, nebo jiné zelené natě
houby 2 ks
ideálně šitake (pokud máte sušené, namočte je předem alespoň na hodinu)
zázvor (čerstvý)
o velikosti palce

Postup

1

Wakame omyjte a vložte do misky s vodou; řasa po pár minutách změkne. Nakrájejte ji na kousky a zatím ponechte stranou. Vodu, v níž se řasa namáčela, uchovejte – využijete ji za chvíli při vaření polévky.

2

Dejte vařit asi litr vody. Mezitím nakrájejte zeleninu na tenké nudličky a houby na plátky. Do vařící vody pak vhoďte zeleninu, houby (sušené i s nálevem) a po chvíli také řasu (vlijte i nálev z namáčení). Vařte na mírném ohni pět až deset minut, podle velikosti zeleniny – neměla by být rozvařená ani syrová.

3

Naběračku horké polévky odeberte do misky a rozmíchejte v ní pastu miso. Oheň stáhněte na minimum a rozmíchané miso vraťte do polévky. Dál už nevařte! Miso obsahuje živé enzymy, které byste varem zničili. Nechte polévku jen takzvaně táhnout lehounce pod bodem varu; asi tři až pět minut.

4

Na závěr přidejte něco zeleného – natě, bylinky, pórek, pampelišky nebo řeřichu. Moje nejoblíbenější tečka je pár kapek šťávy z čerstvého zázvoru. Servírujte v malých miskách.

Dvě skvělé variace
Pro změnu (a výraznější chuť) orestujte zeleninu na sezamovém oleji a nastrouhaném zázvoru. Podobnou japonskou polévku – bujon shoyu – získáte, když místo misa použijete přirozeně fermentovanou sójovou omáčku.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/11

Apetit magazín