0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Japonská polévka miso s mořskou řasou wakame

Japonská polévka miso s mořskou řasou wakame

4.2 / 5. Počet hodnocení: 50
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 330 kcal
Bílkoviny 25 g
Sacharidy 44 g
Tuky 2 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Miso připravujte jen v malém množství, vařte ho vždy čerstvé – a jezte z malých misek!

Suroviny

řasa wakame
zelenina
sezónní
vývar zeleninový 750 ml
miso pasta 4 ČL
pórek
zelená část
houby 2 ks
zázvor (čerstvý)
o velikosti palce

Postup

1

Wakame omyjte a vložte do misky s vodou; řasa po pár minutách změkne. Nakrájejte ji na kousky a zatím ponechte stranou. Vodu, v níž se řasa namáčela, uchovejte – využijete ji za chvíli při vaření polévky.

2

Dejte vařit asi litr vody. Mezitím nakrájejte zeleninu na tenké nudličky a houby na plátky. Do vařící vody pak vhoďte zeleninu, houby (sušené i s nálevem) a po chvíli také řasu (vlijte i nálev z namáčení). Vařte na mírném ohni pět až deset minut, podle velikosti zeleniny – neměla by být rozvařená ani syrová.

3

Naběračku horké polévky odeberte do misky a rozmíchejte v ní pastu miso. Oheň stáhněte na minimum a rozmíchané miso vraťte do polévky. Dál už nevařte! Miso obsahuje živé enzymy, které byste varem zničili. Nechte polévku jen takzvaně táhnout lehounce pod bodem varu; asi tři až pět minut.

4

Na závěr přidejte něco zeleného – natě, bylinky, pórek, pampelišky nebo řeřichu. Moje nejoblíbenější tečka je pár kapek šťávy z čerstvého zázvoru. Servírujte v malých miskách.

Dvě skvělé variace
Pro změnu (a výraznější chuť) orestujte zeleninu na sezamovém oleji a nastrouhaném zázvoru. Podobnou japonskou polévku – bujon shoyu – získáte, když místo misa použijete přirozeně fermentovanou sójovou omáčku.

Související články

Nejlepší asijské polévky, které miluje celý svět
  • Poradna

Nejlepší asijské polévky, které miluje celý svět

Horký vývar s nudlemi, rajská polévka nebo bramboračka platí za klasiky českých jídelníčků. Svoje místo si mezi oblíbenými polévkami však nacházejí i ty zahraniční. Konkrétně asijské polévky dovedou učarovat snad každému, kdo je ochutná....
Zdravé a výtečné asijské polévky
  • Zajímavosti

Zdravé a výtečné asijské polévky

Byly časy, kdy pro nás jedinou známou asijskou polévkou byla ta instantní pytlíková ze supermarketu za čtyři koruny. Tyhle levné, ale nezdravé polévky, sice na poličkách v obchodech najdeme pořád, už se ale netěší takové oblibě. Nahradily...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/11

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit