Nejrychlejší polévka na zahřátí i povzbuzení, přesně taková je japonská polévka miso. Své jméno získala od ochucující pasty miso, která je v kuchyni pravým pokladem. Je bohatým zdrojem umami – jídlům dovede dodat takzvaně komplexní chuť. V misu totiž naleznete slanost, sladkost, kyselost i slabou hořkost.
Suroviny
voda
1
l
vývar
2
bal
instantní vývar daši (k dostání v asijských specialitách), lze nahradit domácím zeleninovým či kuřecím vývarem
mořské řasy
5
cm
řasa kombu
miso pasta
2
PL
tofu
1
bal
osušené a nakrájené na kostky
jarní cibulka
2
ks
na tenká kolečka
Postup
1
Dejte vařit vodu a rozpusťte v ní oba sáčky instantního vývaru daši, přidejte cca 5cm řasy kombu a společně povařte. Část horkého vývaru oddělte a dobře rozmíchejte s pastou miso. Do polévky dejte prohřát tofu, přidejte cibulku, odstavte z ohně a vmíchejte oddělenou tekutinu s misem. Tento základ můžete doplnit o nudle, další zeleninu atd.