0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Železo ve špenátu najdeme, existují však bohatší zdroje

spinach
ZDROJ: spinach
sdílet:

Ze špenátu v jídelníčku se mohou radovat naše oči i oběhový systém. Obestírá ho pověst zdravé a chutné zeleniny, ze které bohatství živin přímo odkapává. Co od špenátu můžeme očekávat?

Způsobů, kterými můžeme špenát připravit k jídlu, se najde celá řada. Jeho čerstvé lístky se hodí do salátu, báječný je i tepelně zpracovaný. Poslouží jako příloha, uplatníme ho však v polévce i omáčce.

Velká bublina ze železa

Trápí vás malý nízký obsah železa v krvi? Možná vám lékař doporučil jíst víc špenátu a červeného masa v kombinaci s vitaminem C, kterými se hladina tohoto důležitého minerálu doplní. Skutečnost je však taková, že ze špenátu o moc víc železa než v jiné zelené zelenině nedostaneme.

  • Zatímco ve 100 gramech špenátu se nachází zhruba 3,3 mg železa, stejné množství brokolice jej obsahuje 1,1 mg. Na první pohled se to může zdát jako velký rozdíl, je však třeba vzít v úvahu, že brokolice je však těžší a sníst jí 100 gramů není takový problém, jako by mohl být v případě velké hromady špenátových listů o stejné hmotnosti.
  • Obdobné je to s vařenou čočkou, ve které se podle Nutridatabaze.cz nelézá přibližně 2.3 mg železa ve 100 gramech.

Na špenát nezanevřete

Mýtus, který se navěky pojí se špenátem jako s železem nabitou zeleninou, vznikl pravděpodobně už před 150 lety. Tehdy údajně německý chemik Erich von Wolf udělal při svém výzkumu špenátu chybu v zápise a omylem posunul desetinnou čárku, když zapisoval zjištěnou hodnotu železa. Desetinásobná hodnota učinila ze špenátu superstar, na které postavil svou slávu i Pepek námořník, kterému po něm pravidelně rostly silné bicepsy.

  • Zkrátka a dobře, pokud chybí vašemu tělu železo, jezte luštěniny, zelenou zeleninu bohatou na vitamin C a červené maso. Železo se lépe vstřebává z živočišných zdrojů než z rostlinných.

Špenát tedy sice není rekordman co do obsahu železa, za hvězdu ho však můžeme považovat v naší kuchyni dál. Jeho použití je variabilní, přidat ho lze takřka do jakéhokoli pokrmu.

  • Upotřebíte ho jako náplň do závinu či quiche, skvěle se hodí v jakékoli podobě do těstovin – buď jako náplň nebo jako omáčka.
  • Polévka se špenátem v hlavní roli může být po každé trochu jiná, zelené špenátové listy nebo protlak se báječně hodí například do kari.

Související články

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?
  • Suroviny

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?

Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
Autor: Olga Šlesingrová

Apetit magazín

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...
Škola vaření: chilli omáčka
  • Tipy a triky

Škola vaření: chilli omáčka

Tomu říkáme vášeň! Domácí chilli omáčka inspirovaná asijskou kuchyní vás roztetelí a dodá letnímu vaření říz.   ...

Obchod Apetit