Pažitka: zázračná bylina pro dobré trávení a krevní tlak

Pažitka: zázračná bylina pro dobré trávení a krevní tlak
sdílet:

Pažitku dobře známe jako bylinu s dlouhým stonkem, jejíž květ může být pro svou příjemnou fialovou barvu krásnou ozdobou zahrady. Nejen stonek, ale i květy pažitky jsou jedlé a můžete je použít třeba na ozdobu svěžích salátů. Pažitka patří mezi byliny nenáročné na pěstování a pyšní se též bohatou výživovou hodnotou. Podívejte se na naše dnešní tipy, jak pažitku pěstovat, kdy sklízet a proč by měla být součástí našeho jídelníčku.
 

Pažitka neboli šnytlík

Pažitka či šnytlík jsou zlidovělé názvy pro známou bylinu pažitku pobřežní. Pažitku můžeme od jara do podzimu pěstovat venku, vhodná je i pro růst v květináči ve vnitřním prostoru.

  • Účinky prospěšné našemu zdraví si tak můžeme dopřávat celoročně. Pažitka se pyšní vysokým obsahem vitaminu B2, C, dále pak vápníku a draslíku.
  • Odborně se řadí do čeledi česneku, její chuť však připomíná spíše cibuli. Šnytlík efektivně zdobí naše bylinkové záhony, najdeme ho také planě rostoucí podél říčních toků po celé ČR. 

Jak pěstovat čerstvé bylinky i v zimě?

Jak pěstovat čerstvé bylinky i v zimě?

Více

Snadné pěstování po celý rok

Pažitka nejlépe roste ve vlhké hlinité půdě, skvěle si však poradí i s jinými typy zeminy. Nyní je ideální doba pro předpěstování pažitky ze semen ve skleníku nebo pařeništi. Vzhledem k tomu, že pažitka patří mezi bylinky nenáročné na pěstování, můžete ji vysévat i v teplejších jarních měsících přímo do záhonu, jen se budete z její přítomnosti těšit o trochu později. Nejvýraznější chuť má podobně jako ostatní bylinky v období před rozkvětem.

  • Pažitku můžete bez problému pěstovat i doma nebo na balkoně v květináči, stačí ji jen pravidelně zalévat a zastřihávat.
  • Podívejte se na podrobné tipy pro pěstování pažitky na našem sesterském webu Naše krásná zahrada. Nespotřebovanou sklizenou pažitku můžete uchovávat v lednici, mrazáku nebo si ji můžete usušit a použít třeba do vývaru nebo jiných polévek.  

Pažitka na trávení a krevní tlak

Pro svou výživovou hodnotu a snadné pěstování je pažitka skutečnou královnou bylin. Používá se nejen pro svou skvělou chuť, ale také pro podporu trávení a snížení vysokého krevního tlaku.

  • Věděli jste, že je pažitka přirozeně slaná? Kromě blahodárných účinků na trávení a krevní tlak můžeme pažitce přičíst ještě tuto skvělou vlastnost. U lidí, kteří z jakéhokoli důvodu potřebují vyřadit či omezit sůl, tak výrazně pomáhá k chuti připravovaných pokrmů.

Jedná se o vskutku prospěšnou bylinu pro naše zdraví, a proto by rozhodně neměla ve vašem jídelníčku chybět. Použít ji můžete jako součást salátů, jemně nasekanou pažitkou ozdobte polévkurybí pokrmy nebo snídaňová vajíčka. My ji máme nejradši v tvarohové pomazánce zvané rozhuda. S čerstvým chlebem tvoří naprostou delikatesu a dopřát si tento pokrm můžete jak na snídani, tak i v podobě studené večeře.   

Související články

Pažitka dělá jaro
  • Tipy a triky

Pažitka dělá jaro

Smetanové brambory s pažitkou a tahiniSýrový krém s pažitkou a červeným pepřemPažitkové palačinky s jemnou bylinkovou náplníSmetanový dort s pažitkou a řeřichou  Náš tip: Chcete si pažitku pěstovat na okně? Pak ji raději nekupujte v...
Podběl lékařský je vhodný nejen při kašli
  • Novinky a zajímavosti

Podběl lékařský je vhodný nejen při kašli

Kde podběl hledat Podběl lékařský, nebo také podběl obecný, jsou vytrvalé léčivé rostliny z čeledi hvězdnicovitých (do této skupiny květin řadíme například heřmánek, kopretinu, slunečnici nebo sedmikrásku). Sytě žlutý květ a plazivý...
Autor: Šárka Měřičková

Obchod Apetit