
Rozpalte se pokrmy připravenými v temperamentním mexickém rytmu. Těžko byste hledali větší kulinářskou variabilitu a chuťovou rozmanitost, než je tomu právě v této zemi. Poodhalme proto tajemství přípravy toho nejtradičnějšího, co mexická kuchyně nabízí. Dáte si tacos, burrito, quesadillu, fajitas nebo tamale?
Mexická kuchyně se svou tisíciletou tradicí oplývá dodnes chutěmi a barvami. Co do surovin, nejčastěji se setkáme v této části světa s kukuřicí, pšenicí, fazolemi, rýží a masem.
- Pestrost chutí je dána množstvím koření a hojností chilli papriček. Rozmanitost chutí, vůní a barev je odrazem květnaté historie země samotné.
- Napříč mexickou kuchyní nejčastěji objevíte směsi z masa, zeleniny, koření a salsy zabalené do kukuřičné nebo pšeničné tortilly. Tyto placky jsou pro Mexičany totéž, co pro Evropana chléb, a tak je konzumují ke snídani, obědu i večeři.
- Podle toho, v jaké části Mexika byste se právě nacházeli, setkáte se s plackami tmavými kukuřičnými nebo naopak světlými z pšenice. Většina surovin používaných v tradiční mexické kuchyni je místních, a tak je až na malé výjimky nelze zakoupit na evropském trhu.
- Mezi nejpoužívanější mexické suroviny patří: kukuřice, fazole, vepřové a hovězí maso, rajčata, avokádo, tykve, rýže a papričky jalapeño.
Mexická kuchyně plná barev
Mexická kuchyně používá hojně dostupnou zeleninu a koření, které dodají každému pokrmu patřičnou chuť a barvu. Žádná příprava pravého mexického pokrmu se neobejde bez česneku a cibule. Běžně se pak dochucuje mletými chilli papričkami, které se liší intenzitou pálivosti.
- V mexické kuchyni se setkáte rovněž bylinkami a kořením, jako jsou koriandr, oregano, římský kmín či skořice.
- Mexická kuchyně se neobejde bez typických omáček a salsy. Nejznámější z nich jsou zelená - salsa verde, červená - salsa roja, pico de gallo a guacamole.
- Tortilly nahrazují pečivo, neutralizují chuť ostrých jídel a slouží k servírování (nahrazují talíř).
Na co se v mexické kuchyni můžete těšit?
Tortilla
Samotné tortilly zastávají v mexické kuchyni řadu využití a podle regionů se také vyrábějí ze dvou hlavních surovin - pšenice a kukuřice. Ve Španělsku má tortilla podobu bramborové placky.
- Tortilly jsou součástí pokrmů: taco, burrito, quesadilla, chimichanga a mnoha dalších.
- Původní receptura kukuřičných a pšeničných placek zahrnovala jen mouku, kterou doplňovala jen voda. Placky se pekly na otevřeném ohni.
- V současné době se tortilly používají měkké, či fritované tvrdé.

Taco
Tradiční mexické tacos může mít různé podoby. Základ tvoří maso, tortilla z kukuřičné mouky, která může být tvrdá křpavá nebo měkká, a salsa (omáčka). Tacos je obecné označení, můžete si pod tímto pojmem představit nepřeberné množství receptů.
- Maso pro tacos se používá vepřové nebo hovězí. Do pokrmu se vždy buď dusí nebo smaží.
- Pikantní chuť a barvu je dodávají zelená a červená omáčka.
- Jednotlivé regionální recepty mají svoje ingredience, a tak chuť tacos lze ozvláštnit třeba i ananasem.

Burrito
Buritto je pokrmem typickým zejména pro severomexické regiony. Základ opět tvoří větší pšeničná tortilla. Pro burrito se používá mleté hovězí maso, nebo kuřecí, vepřové a hovězí krájené na nudličky. Náplň doplňují mačkané fazole, kukuřice, rajčata, sýr. Uvnitř burrita nesmí chybět zelenina, tradiční mexické fazole, rajčata, cibule, avokádo, sýr, chilli papričky. Placky se s náplní rolují a následně pečou v troubě (tj. chimichanga).
- Nejčastěji používané omáčky k tomuto pokrmu jsou salsa a guacamole.
- Aby pokrm zůstal co nejdéle teplý, konce plněné torilly se zakládají.

Quesadilla
Quesadilla je velmi podobná tacos. Zákad tvoří pšeničná či kukuřičná placka. Tortilla je zde doplněna o sýr, který se vloží doprostřed, placka se přeloží a peče.
- Quesadilla může mít nejrůznější podoby, náplň mohou obohatit napřklad houby, maso či brambory.
- Hlavním rozpoznávacím znamením je, že quesadilla se neroluje, jen překládá a opéká.

Fajita
Uvnitř pšeničné tortilly najdete směs masových nudliček, cibule, papriky a koření. Fajitas se podávají s omáčkou barbecue a salsou. Přidat do jejich náplně lze třeba avokádo nebo maso nahradit zeleninou.
- Pro fajitas se nejčastěji používá kuřecí či hovězí maso. U přípravy tohoto pokrmu je důležité správně nakrájet maso na proužky.
- Maso je vhodné dopředu marinovat, následně se griluje nebo osmahne zprudka na oleji.
- Papriku se griluje, zbavuje slupky a krájí na proužky.

Tamale
Pro přípravu tamales nebudete výjimečně potřebovat tortilly. Tamales jsou balíčky z kukuřičných listů plněné kukuřičnou hmotou. Jídlo vyniká jednoduchostí přípravy a na evropském stole i originalitou.
- Samotnou náplň tvoří vařená kukuřičná mouka, anýz a vepřové sádlo.
- Do těsta se následně přidá maso (vepřové, hovězí, kuřecí), chilli papričky, zelenina, měkký sýr, salsa verde.
- Hotové balíčky se vaří v páře. Tamales mají i svou sladkou variantu s hrozinkami, skořicí a vanilkou.

Zdroje informací: časopis Apetit, Tasty, BBC Good Food
Recepty




















