Do hodiny
Snadné
Rozpalte se pokrmy připravenými v temperamentním mexickém rytmu. Těžko byste hledali větší kulinářskou variabilitu a chuťovou rozmanitost, než je tomu právě v této zemi. Poodhalme proto tajemství přípravy toho nejtradičnějšího, co mexická kuchyně nabízí. Dáte si tacos, burrito, quesadillu, fajitas nebo tamale?
Mexická kuchyně se svou tisíciletou tradicí oplývá dodnes chutěmi a barvami. Co do surovin, nejčastěji se setkáme v této části světa s kukuřicí, pšenicí, fazolemi, rýží a masem.
Mexická kuchyně používá hojně dostupnou zeleninu a koření, které dodají každému pokrmu patřičnou chuť a barvu. Žádná příprava pravého mexického pokrmu se neobejde bez česneku a cibule. Běžně se pak dochucuje mletými chilli papričkami, které se liší intenzitou pálivosti.
Samotné tortilly zastávají v mexické kuchyni řadu využití a podle regionů se také vyrábějí ze dvou hlavních surovin - pšenice a kukuřice. Ve Španělsku má tortilla podobu bramborové placky.
Tradiční mexické tacos může mít různé podoby. Základ tvoří maso, tortilla z kukuřičné mouky, která může být tvrdá křpavá nebo měkká, a salsa (omáčka). Tacos je obecné označení, můžete si pod tímto pojmem představit nepřeberné množství receptů.
Buritto je pokrmem typickým zejména pro severomexické regiony. Základ opět tvoří větší pšeničná tortilla. Pro burrito se používá mleté hovězí maso, nebo kuřecí, vepřové a hovězí krájené na nudličky. Náplň doplňují mačkané fazole, kukuřice, rajčata, sýr. Uvnitř burrita nesmí chybět zelenina, tradiční mexické fazole, rajčata, cibule, avokádo, sýr, chilli papričky. Placky se s náplní rolují a následně pečou v troubě (tj. chimichanga).
Quesadilla je velmi podobná tacos. Zákad tvoří pšeničná či kukuřičná placka. Tortilla je zde doplněna o sýr, který se vloží doprostřed, placka se přeloží a peče.
Uvnitř pšeničné tortilly najdete směs masových nudliček, cibule, papriky a koření. Fajitas se podávají s omáčkou barbecue a salsou. Přidat do jejich náplně lze třeba avokádo nebo maso nahradit zeleninou.
Pro přípravu tamales nebudete výjimečně potřebovat tortilly. Tamales jsou balíčky z kukuřičných listů plněné kukuřičnou hmotou. Jídlo vyniká jednoduchostí přípravy a na evropském stole i originalitou.
Zdroje informací: časopis Apetit, Tasty, BBC Good Food