0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Doner Kebab
ZDROJ: StockFood
sdílet:

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si dát ten nejlepší döner kebab u nás i v Německu?

Když požádáte v Turecku v restauraci o kebab, nedostanete nasekané maso v pita chlebu se zeleninou, ale válečky mletého masa. Döner kebab je blízký příbuzný klasického kebabu. Připravuje se odkrajováním kuřecího nebo jehněčího masa (často mix) z vertikálního rožně.

Německo – země kebabu

Jen v Německu dosahuje prodej döner kebabu ročně více než 3,5 miliardy eur a denně se ho spotřebuje 600 tun. To z něj činí jedno z nejoblíbenějších rychlých občerstvení v zemi.

O původu döner kebabu se přou různé osobnosti a země

Vzhledem k tomu, že Turci tvoří největší etnickou skupinu neněmeckého původu v Německu, mnozí se přiklání k verzi, že döner kebab poprvé vytvořil v Berlíně turecký emigrant Kadir Nurman v roce 1972. Svůj první döner kebab prodával v Západním Berlíně na nádraží Zoologická zahrada.

  • Kebab vymyslel jako svačinu pro německé dělníky, kteří se potřebovali rychle najíst. Nápad vycházel z klasického kebabu, tedy z masových špízů podávaných na talíři s rýží a zeleninou. Nurman z něj ale udělal jídlo, které se dalo jíst i za chůze.

Slovníček pojmů:

Döner kebab: V pita chlebu byste nejčastěji měli najít kuřecí nebo jehněčí maso (nebo mix), chili, pikantní nebo bylinkovou omáčku a zeleninu. V mnoha bistrech se však v pitě podávají plátky něčeho, co maso jen připomíná.

  • Jde o masný výrobek – polotovar, který se prodává v pěti či dvacetikilogramových baleních ve velkoobchodech. Nejde však o 100% maso, to tvoří jen část výrobku, zbytek jsou voda, koření a potravinářská chemie. Na chuti je to dost znát.
  • Kebab z čerstvých surovin si můžete připravit doma podle našeho receptu:

Dürüm kebab (dyrym): suroviny jsou stejné jako v döner kebabu, jen jsou zabalené do tenké chlebové placky zvané Yufka nebo Lavash.

  • Někteří lidé tvrdí, že döner byl vynalezen v Turecku a je pravda, že pokrm se v různých podobách připravuje po celém Blízkém východě odpradávna. 
  • Mezi dalšími, kdo prosazuje, že döner vytvořil jako první, je Nevzat Salim, Turek, který si stojí za tím, že první dönery prodával už v roce 1969 ve městě Reutlingen ve stánku, který provozoval se svým synem.

Ať tak či onak, jestli je dnes něco, co nejen kulturně spojuje Německo a Turecko, tak je to právně döner kebab. Ten nejlepší si můžete dát v bistru Mustafa's Gemüse Kebap, který má otevřeno až do dvou hodin ráno. Počítat však musíte s dlouhou frontou. U nás se nejvíce berlínskému döner kebabu podobá vyhlášený Gemüse Corner Kebab v pražském Podolí a na Vinohradech.

Zdroje informací: The Culture Trip, The Istambul Insider, Berlin Experiences

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší
  • Suroviny

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší

Když se před pěti sty lety  španělský dobyvatel Hernán Cortés vracel ze střední Ameriky, jedněmi z prvních suvenýrů, které s sebou do Evropy přivezl, byly kakaové boby. Jejich využití odkoukal od Aztéků. Ti kakao zpracovávali na...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč