Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Baba ganoush aneb Jak lahodně zpracovat lilky

Lilkový baba ganuš
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Našli jste v lednici zapomenutý lilek, který už není v nejlepší kondici? Pokud nejeví známky plesnivosti, pak ho rozhodně nevyhazujte. Ukážeme vám, jak si z něj vyrobit dokonalou pomazánku nebo dip zvanou baba ganoush (baba ganuš). 

Baba ganuš (Baba ganoush) je pokrm z pečeného lilku, který pochází z východní části Středomoří. Svou chutí připomíná cizrnový hummus a slouží jako pomazánka, dip nebo lehká zeleninová příloha ke grilovaným masům.

Lilek neboli baklažán

Základem baba ganuš je pečená dužina lilku.

Způsoby, jak připravit lilek:

  • Pečení. Lilek na několika místech propíchejte vidličkou nebo nožem, aby v troubě neexplodoval. Vložte ho na plech nebo přímo na rošt a dejte péct na 200 °C asi 40-50 min. Slupka výrazně ztmavne, mírně se zkrabatí a vnitřek lilku změkne.
  • Grilování. Lilek vložte na rozpálený gril a nechte ho opékat tak dlouho, dokud jeho slupka téměř nezčerná. Nezapomeňte ho průběžně otáčet. Tento proces dodá finálnímu pokrmu lehký kouřový nádech.
  • Opékání nad plamenem. Další možností je sežehnout lilek nad plameny plynového hořáku podobně jako papriku. Lilek pozvolna obracejte. I zde platí, že slupka by měla být mírně připálená, aby pokrm získal výraznou chuť.
  • Opékání na pánvi – lilek podélně rozkrojte a vložte řezem na rozpálenou grilovací pánev. Následně ho pečte ze všech stran tak dlouho, dokud vnitřek nezměkne.

Hotový lilek nechte chvíli vychladnout a oloupejte. Aby se slupka lépe oddělila, vložte lilek do mísy a přiklopte poklicí nebo přetáhněte potravinovou fólií. Zelenina se zapaří a slupka půjde lépe sloupnout.

Baba ganoush: Jak na něj

Existuje mnoho způsobů a chuťových kombinací, ale základní přísady do baba ganuš jsou: pečená dužina lilku, sezamová pasta tahini, česnek, olivový olej, citronová šťáva a sůl.

  • Přidat můžete mletý římský kmín a čerstvé bylinky (zelená petrželka, koriandr, tymián).
  • Pikantní chutí docílíte přidáním chilli papričky, pálivé mleté papriky nebo kari koření.
  • Naopak zjemnit baba ganuš pomůže řecký jogurt nebo kysaná smetana.
  • Kouřovou chuť podtrhne kouřová sůl nebo sušená uzená paprika.
  • Přidat můžete i nasekané olivy, sušená rajčata a sezamová semínka.

Pohrát si můžete také s konzistencí

  • Abyste docílili jemného dipu, vložte všechny suroviny do vysoké nádoby a promixujte tyčovým mixérem.
  • Naopak hrubší strukturu získáte tím, že lilek pouze rozmačkáte vidličkou a ostatní přísady jen lehce vmícháte.

S čím baba ganoush podávat?

  • Protože se jedná o pokrm oblíbený zejména na Blízkém východě, nejčastěji se podává s chlebovými plackami, především chlebem pitta, skvěle ale poslouží také naan nebo čapátí.
  • Stejně chutnou alternativou jsou i jiné bílé chleby, bagety a veky – jednotlivé krajíčky opečte na sucho nebo s trochou olivového oleje na pánvi a vytvořte křupavé bruschetty.
  • Baba ganuš může být přílohou samo o sobě. Je svěžím doplňkem ke grilovanému masu a sýrům.

Jak servírovat baba ganoush

Pomazánku namažte na chlebové placky nebo opečené plátky bílého pečiva.

  • Ozdobte rukolou, polníčkem nebo jiným drobným salátem.
  • Můžete přidat nakrájený sýr feta, sušená rajčata naložená v oleji, olivy a mírně zakápnout olivovým olejem.

Jemný rozmixovaný dip servírujte v misce s kapkou olivového oleje a posypejte sezamem nebo pečenými plátky česneku.

  • Zvlášť nachystejte kousky pečiva, případně oblíbené krekry, čerstvou zeleninu nakrájenou na špalíčky (mrkev, okurka, paprika), kterými si chutnou omáčku může každý sám nabírat.

Zdroj článku: Apetit, Cookie + kate, Love & lemons

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Kateřina Vávrová

Apetit magazín