Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Baba ganoush aneb Jak lahodně zpracovat lilky

Lilkový baba ganuš
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Našli jste v lednici zapomenutý lilek, který už není v nejlepší kondici? Pokud nejeví známky plesnivosti, pak ho rozhodně nevyhazujte. Ukážeme vám, jak si z něj vyrobit dokonalou pomazánku nebo dip zvanou baba ganoush (baba ganuš). 

Baba ganuš (Baba ganoush) je pokrm z pečeného lilku, který pochází z východní části Středomoří. Svou chutí připomíná cizrnový hummus a slouží jako pomazánka, dip nebo lehká zeleninová příloha ke grilovaným masům.

Lilek neboli baklažán

Základem baba ganuš je pečená dužina lilku.

Způsoby, jak připravit lilek:

  • Pečení. Lilek na několika místech propíchejte vidličkou nebo nožem, aby v troubě neexplodoval. Vložte ho na plech nebo přímo na rošt a dejte péct na 200 °C asi 40-50 min. Slupka výrazně ztmavne, mírně se zkrabatí a vnitřek lilku změkne.
  • Grilování. Lilek vložte na rozpálený gril a nechte ho opékat tak dlouho, dokud jeho slupka téměř nezčerná. Nezapomeňte ho průběžně otáčet. Tento proces dodá finálnímu pokrmu lehký kouřový nádech.
  • Opékání nad plamenem. Další možností je sežehnout lilek nad plameny plynového hořáku podobně jako papriku. Lilek pozvolna obracejte. I zde platí, že slupka by měla být mírně připálená, aby pokrm získal výraznou chuť.
  • Opékání na pánvi – lilek podélně rozkrojte a vložte řezem na rozpálenou grilovací pánev. Následně ho pečte ze všech stran tak dlouho, dokud vnitřek nezměkne.

Hotový lilek nechte chvíli vychladnout a oloupejte. Aby se slupka lépe oddělila, vložte lilek do mísy a přiklopte poklicí nebo přetáhněte potravinovou fólií. Zelenina se zapaří a slupka půjde lépe sloupnout.

Baba ganoush: Jak na něj

Existuje mnoho způsobů a chuťových kombinací, ale základní přísady do baba ganuš jsou: pečená dužina lilku, sezamová pasta tahini, česnek, olivový olej, citronová šťáva a sůl.

  • Přidat můžete mletý římský kmín a čerstvé bylinky (zelená petrželka, koriandr, tymián).
  • Pikantní chutí docílíte přidáním chilli papričky, pálivé mleté papriky nebo kari koření.
  • Naopak zjemnit baba ganuš pomůže řecký jogurt nebo kysaná smetana.
  • Kouřovou chuť podtrhne kouřová sůl nebo sušená uzená paprika.
  • Přidat můžete i nasekané olivy, sušená rajčata a sezamová semínka.

Pohrát si můžete také s konzistencí

  • Abyste docílili jemného dipu, vložte všechny suroviny do vysoké nádoby a promixujte tyčovým mixérem.
  • Naopak hrubší strukturu získáte tím, že lilek pouze rozmačkáte vidličkou a ostatní přísady jen lehce vmícháte.

S čím baba ganoush podávat?

  • Protože se jedná o pokrm oblíbený zejména na Blízkém východě, nejčastěji se podává s chlebovými plackami, především chlebem pitta, skvěle ale poslouží také naan nebo čapátí.
  • Stejně chutnou alternativou jsou i jiné bílé chleby, bagety a veky – jednotlivé krajíčky opečte na sucho nebo s trochou olivového oleje na pánvi a vytvořte křupavé bruschetty.
  • Baba ganuš může být přílohou samo o sobě. Je svěžím doplňkem ke grilovanému masu a sýrům.

Jak servírovat baba ganoush

Pomazánku namažte na chlebové placky nebo opečené plátky bílého pečiva.

  • Ozdobte rukolou, polníčkem nebo jiným drobným salátem.
  • Můžete přidat nakrájený sýr feta, sušená rajčata naložená v oleji, olivy a mírně zakápnout olivovým olejem.

Jemný rozmixovaný dip servírujte v misce s kapkou olivového oleje a posypejte sezamem nebo pečenými plátky česneku.

  • Zvlášť nachystejte kousky pečiva, případně oblíbené krekry, čerstvou zeleninu nakrájenou na špalíčky (mrkev, okurka, paprika), kterými si chutnou omáčku může každý sám nabírat.

Zdroj článku: www.cookieandkate.com, wikipedie, www.loveandlemons.com

Související články

Autor: Kateřina Vávrová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč