Našli jste v lednici zapomenutý lilek, který už není v nejlepší kondici? Pokud nejeví známky plesnivosti, pak ho rozhodně nevyhazujte. Ukážeme vám, jak si z něj vyrobit dokonalou pomazánku nebo dip zvanou baba ganoush (baba ganuš).
Baba ganuš (Baba ganoush) je pokrm z pečeného lilku, který pochází z východní části Středomoří. Svou chutí připomíná cizrnový hummus a slouží jako pomazánka, dip nebo lehká zeleninová příloha ke grilovaným masům.
Lilek neboli baklažán
Základem baba ganuš je pečená dužina lilku.
Způsoby, jak připravit lilek:
- Pečení. Lilek na několika místech propíchejte vidličkou nebo nožem, aby v troubě neexplodoval. Vložte ho na plech nebo přímo na rošt a dejte péct na 200 °C asi 40-50 min. Slupka výrazně ztmavne, mírně se zkrabatí a vnitřek lilku změkne.
- Grilování. Lilek vložte na rozpálený gril a nechte ho opékat tak dlouho, dokud jeho slupka téměř nezčerná. Nezapomeňte ho průběžně otáčet. Tento proces dodá finálnímu pokrmu lehký kouřový nádech.
- Opékání nad plamenem. Další možností je sežehnout lilek nad plameny plynového hořáku podobně jako papriku. Lilek pozvolna obracejte. I zde platí, že slupka by měla být mírně připálená, aby pokrm získal výraznou chuť.
- Opékání na pánvi – lilek podélně rozkrojte a vložte řezem na rozpálenou grilovací pánev. Následně ho pečte ze všech stran tak dlouho, dokud vnitřek nezměkne.
Hotový lilek nechte chvíli vychladnout a oloupejte. Aby se slupka lépe oddělila, vložte lilek do mísy a přiklopte poklicí nebo přetáhněte potravinovou fólií. Zelenina se zapaří a slupka půjde lépe sloupnout.
Baba ganoush: Jak na něj
Existuje mnoho způsobů a chuťových kombinací, ale základní přísady do baba ganuš jsou: pečená dužina lilku, sezamová pasta tahini, česnek, olivový olej, citronová šťáva a sůl.
- Přidat můžete mletý římský kmín a čerstvé bylinky (zelená petrželka, koriandr, tymián).
- Pikantní chutí docílíte přidáním chilli papričky, pálivé mleté papriky nebo kari koření.
- Naopak zjemnit baba ganuš pomůže řecký jogurt nebo kysaná smetana.
- Kouřovou chuť podtrhne kouřová sůl nebo sušená uzená paprika.
- Přidat můžete i nasekané olivy, sušená rajčata a sezamová semínka.
Pohrát si můžete také s konzistencí
- Abyste docílili jemného dipu, vložte všechny suroviny do vysoké nádoby a promixujte tyčovým mixérem.
- Naopak hrubší strukturu získáte tím, že lilek pouze rozmačkáte vidličkou a ostatní přísady jen lehce vmícháte.
S čím baba ganoush podávat?
- Protože se jedná o pokrm oblíbený zejména na Blízkém východě, nejčastěji se podává s chlebovými plackami, především chlebem pitta, skvěle ale poslouží také naan nebo čapátí.
- Stejně chutnou alternativou jsou i jiné bílé chleby, bagety a veky – jednotlivé krajíčky opečte na sucho nebo s trochou olivového oleje na pánvi a vytvořte křupavé bruschetty.
- Baba ganuš může být přílohou samo o sobě. Je svěžím doplňkem ke grilovanému masu a sýrům.
Jak servírovat baba ganoush
Pomazánku namažte na chlebové placky nebo opečené plátky bílého pečiva.
- Ozdobte rukolou, polníčkem nebo jiným drobným salátem.
- Můžete přidat nakrájený sýr feta, sušená rajčata naložená v oleji, olivy a mírně zakápnout olivovým olejem.
Jemný rozmixovaný dip servírujte v misce s kapkou olivového oleje a posypejte sezamem nebo pečenými plátky česneku.
- Zvlášť nachystejte kousky pečiva, případně oblíbené krekry, čerstvou zeleninu nakrájenou na špalíčky (mrkev, okurka, paprika), kterými si chutnou omáčku může každý sám nabírat.
Zdroj článku: Apetit, Cookie + kate, Love & lemons