Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Do 30 minut Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1229 kcal
Bílkoviny 49 g
Sacharidy 224 g
Tuky 7 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Základní indická příloha, moučné placky, mají víc podob, než kolik má tančící bůh Šiva rukou. Na ty nejběžnější, čapátí, potřebujete jen mouku a vodu. Dokonce se ani nesolí. Jako vydatnější jídlo je ovšem můžete podávat potřené rozpuštěným máslem, okořenit a osolit podle chuti.

Související recepty

Suroviny

mouka pšeničná hladká 350 g
celozrnná
voda 175 ml

Postup

1

Od základů
Mouku vsypte do misky a doprostřed nalijte vodu. V Indii se na tyto placky tradičně používá celozrnná mouka, ale umletá dohladka. Rovnocennou náhradu získáte, pokud smícháte stejný díl obyčejné hladké mouky a hrubé celozrnné mouky, která je u nás běžně dostupná.

2

Dětské hry
Vodu s moukou promíchávejte vidličkou, dokud se suroviny nespojí v tužší těsto. V tuhle chvíli máte položen základ menu – placky totiž slouží jako chuťově zcela neutrální doplněk dalších chodů. Ty bývají díky množství koření natolik výrazné, že vaše trávicí ústrojí uklidňující působení placek neobyčejně ocení. Mohou se ale stát i hlavním chodem.

3

Škola trpělivosti
Teď těsto porůznu překládejte, stlačujte a hněťte, až se ve vašich rukou promění ve stejně tvárnou hmotu jako v Moničiných. Důkladné zpracování je důležité, s těstem si pak můžete doslova hrát. Indie není zemí pro uspěchané – správná Indka hněte těsto klidně i patnáct minut.

4

Ukrajujte kousky
Z tvárného těsta vytvoříte asi 12 kousků. Každý v dlaních ještě trochu prohněťte, aby bylo těsto dokonale připravené na válení. Pokud se lepí, přidejte ještě trochu mouky.

5

Žádné nafukování!
Placku rozválejte tak, aby byla velká asi jako dezertní talířek. Mezitím nechte rozpálit železnou plotýnku nebo pánvičku (bez tuku). Přitiskněte na ni placku; když čapátí po chvilce obrátíte, měla by se okamžitě nafouknout. Mějte po ruce složenou utěrku, s jejíž pomocí nafukující se bříško placky zase zploštíte.

6

Jedlý jídelní servis
Na pánvičce se čapátí pěkně propeče. Že je hotové, poznáte podle hnědých ,puchýřků‘. Čapátí je nesmírně chutné, ale nejlepší je ještě teplé, takže ho nenechte vychladnout. Jak jsme již řekli, na příbory můžete zapomenout – indičtí stolovníci si pomocí kousků placky nabírají jídlo i omáčku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/5

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit