Rýže basmati vyniká svými dlouhými zrny a aromatickou chutí, podobně jako rýže jasmínová. Roste v podhůří Himálaje, kde jí místní podmínky dodávají jedinečné aroma. Skvěle doprovodí indické pokrmy, nemusíte se však ostýchat uvařit ji i ke španělským ptáčkům nebo z ní připravit nasi goreng. Víte, jak ji uvařit a čím je unikátní?
Basmati znamená v překladu královna vůní. Oproti jiným druhům rýže je silně aromatická, voní i chutná po oříšcích. Řadí se mezi dlouhozrnné odrůdy a když se uvaří, je měkká a nadýchaná. Je jedinečná v tom, že po uvaření se zhruba zdvojnásobí její délka, zatímco šířka zústává. Za unikátní chuť a další vlastnosti vděčí basmati zejména klimatickým podmínkám, ve kterých roste, způsobu sklizně i době zrání:
- Basmati potřebuje vysokou vlhkost, dlouhou dobu slunečního svitu a neustálé zavlažování
- Rýže se pěstuje v Indii a Pákistánu na úpatí Himálaje. Rýžová pole jsou zavlažována vodou z horských ledovců bohatou na minerály.
- Rýže se po sklizni nechává až dva roky zrát v relativním chladu, aby se zbavila veškeré vody a získala prvotřídní vlastnosti.
Na produkci a kvalitu rýže basmati dohhlížejí indické státní úřady. Úřad pro vývoz zemědělských a potravinářských výrobků (APEDA) vydává specifikace pro rýži basmati, spolu s nařízeními a pravidly, které se jí týkají. Basmati je také předmětem neustálého sledování i zemědělských a obchodních analyz. APEDA rozlišuje celkem 34 odrůd rýže basmati a stanovuje požadavky na to, jaké mají mít zrnka rýže parametry.
- Minimální průměrná délka vařeného zrnka rýže basmati: 12 mm
- Minimální průměrné zvětšení objemu zrnka basmati 3,5krát
- Vlastnosti vařené rýže: nelepivá, jemná, dobrá chuť a dobrý pocit v ústech
Jak správně uvařit rýži basmati a k čemu ji podávat?
Na 2 hrnky rýže basmati použijte 3 hrnky vody a špetku soli:
Rýži před vařením důkladně několikrát propláchněte, až bude voda čirá. Propláchnutou rýži zalijte čistou vodou a nechte odstát 20 až 30 minut. Osolenou vodu přiveďte k varu, poté přidejte rýži. Plamen snižte na minimum, zakryjte pokličkou a vařte 5 minut. Poté vypněte sporák, ale rýži na plotýnce ponechte zakrytou ještě 15 minut. Nakonec zkontrolujte, zda je rýže dostatečně měkká a můžete servírovat.
Rýže basmati neodmyslitelně patří k indické kuchyni, ale využijete jí i v té evropské. Díky své konzistenci a chuti se hodí jako příloha k jakýmkoli omáčkám a masům.
Rýže, po které nepřiberete
Na rozdíl od ostatních druhů rýže, basmati má nízký glykemický index, což znamená, že je nízkokalorická a zasytí na delší dobu. Je bohatá na vlákninu, nenadýmá a je lehce stravitelná.
- Díky všem výše zmíněným vlastnostem je rýže basmati vhodná pro děti, seniory, celiaky, osoby trpící problémy zažívacího systému a onemocněním střev, osoby s vyšším krevním tlakem nebo cholesterolem.
Jak se liší basmati od jasmínové?
V čem se rýže basmati liší od další velmi oblíbené rýže, jasmínové?
- Země původu: Zatímco basmati pochází z Pandžábu (Indie a Pákistán), kde se také nejvíce konzumuje, jasmínová rýže se pěstuje v Thajsku.
- Vlastnosti: Basmati rýže je sypká a nelepivá, jasmínová rýže je naopak velmi lepivá.
- Aroma: Basmati je specifická svou jemnou oříškovou vůní a chutí. Jasmínová rýže má chuť a vůni připomínající oves.
- Způsob použití: Rýže basmati se vzhledem se hodí ke všem jídlům, ať už zahrnují omáčku nebo ne. Je skvělá i k pečeným, smaženým nebo grilovaným masům. Jasmínová rýže se vzhledem ke své lepivosti hodí spíše k pokrmům s omáčkou. Připravíte z ní i sladké dezerty.
Zdroj: Apetit