Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak si připravit domácí přepuštěné máslo

Jak přepustit máslo
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Přepuštěné máslo alias ghí je dnes označované jako superpotravina, hojně využívané v indické kuchyni, a přesto o něm věděly už naše prababičky. Čistý máselný tuk dodává pokrmům lahodnou chuť, nepřepaluje se, vydrží cestu přes Atlantik a obsahuje zdraví prospěšné látky. Jeho domácí výroba není věda, navíc je k dostání už i na českém trhu.

Název ghí (ghee) pochází z Indie, kde stojí na počátku mnoha pokrmů. Naše babičky ho znaly pod pojmem přepuštěné máslo. Svá specifika za staletí nezměnilo – jedná se o kvalitní máselný tuk bez vody a mléka. 

  • Jeho oblíbenost je dána pestrou škálou využití. Při vaření a smažení přijde vhod vysoký kouřový bod – přibližně 250 °C, takže se nepřepaluje, zároveň jídlu dodá máslovou chuť.
  • Má dlouhou trvanlivost, nemusí se skladovat v lednici a je vhodnou volbou pro osoby s intolerancí laktózy. 
  • Obsahuje také vitaminy A, D, E, K. Údajně má i schopnost na sebe vázat toxiny a volné radikály, takže detoxikuje organismus. Podporuje trávení, dokonce působí protizánětlivě a pomáhá udržet správnou hladinu inzulinu. 

Jak si přepuštěné máslo připravit doma

Příprava zabere čas a budete potřebovat také trochu trpělivosti. Tato investice se vám ovšem vrátí.

  • Doporučujeme udělat přepuštěného másla rovnou větši množství.
  • Připravte si hlubší hrnec s těžkým dnem, máslo kontrolovat se nespálí 
  1. Dvě kostky másla na středním plameni rozpusťte.
  2. Jakmile se máslo rozpustí, plamen snižte a nechte máslo probublávat. Nesmí začít hnědnout.
  3. Po chvíli uvidíte na povrchu mléčnou pěnu, kterou začněte sbírat podobně jako u vývaru. Nemusíte ji vyhazovat. Je vhodná k vaření jako obyčejné máslo nebo ji můžete přidat do těsta.
  4. Jakmile je máslo bez pěny i po zamíchání, máte hotovo a stačí ho jen vlít do čisté sklenice. Celý proces potrvá přibližně 30–40 minut
  5. Tento proces můžete také absolvovat s pomocí pomalého hrnce, jak jsme již popsali v článku zmiňovaném výše.

Ochucení a využití

Přepuštěné máslo je skvělé jen tak samo o sobě, ale můžete ho i ochutit dle libosti. Jednoduše přidejte bylinky či koření do procesu probublávání, aby se jejich chuť do másla uvolnila.

  • Při slévání do sklenice použijte jemné sítko nebo plátýnko. 
  • Výbornou volbou je například chilli, levandule, krystalky mořské soli, lékařské konopí, vanilka, skořice, zázvor, rozmarýn nebo tymián
  • Ghí využijete jako jakýkoliv běžný tuk v kuchyni, můžete na něm restovat, dodá lahodnou máslovost snad všem základům na omáčky, polévky a dušené pokrmy.
  • Je ideální na smažení řízků, které z přepuštěného másla mají tu nejlepší chuť.
  • Je vhodné také na palačinky, topinky a jako tuk na bramboryknedlíkydo kaší a hodí se i do pečení. Můžete si z něj připravit jíšku, a dokonce si jej můžete namazat na chleba jako běžné máslo. 

Zdroj info: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Tereza Mašková

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč