Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak si připravit domácí přepuštěné máslo

Jak přepustit máslo
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Přepuštěné máslo alias ghí je dnes označované jako superpotravina, hojně využívané v indické kuchyni, a přesto o něm věděly už naše prababičky. Čistý máselný tuk dodává pokrmům lahodnou chuť, nepřepaluje se, vydrží cestu přes Atlantik a obsahuje zdraví prospěšné látky. Jeho domácí výroba není věda, navíc je k dostání už i na českém trhu.

Název ghí (ghee) pochází z Indie, kde stojí na počátku mnoha pokrmů. Naše babičky ho znaly pod pojmem přepuštěné máslo. Svá specifika za staletí nezměnilo – jedná se o kvalitní máselný tuk bez vody a mléka. 

  • Jeho oblíbenost je dána pestrou škálou využití. Při vaření a smažení přijde vhod vysoký kouřový bod – přibližně 250 °C, takže se nepřepaluje, zároveň jídlu dodá máslovou chuť.
  • Má dlouhou trvanlivost, nemusí se skladovat v lednici a je vhodnou volbou pro osoby s intolerancí laktózy. 
  • Obsahuje také vitaminy A, D, E, K. Údajně má i schopnost na sebe vázat toxiny a volné radikály, takže detoxikuje organismus. Podporuje trávení, dokonce působí protizánětlivě a pomáhá udržet správnou hladinu inzulinu. 

Jak si přepuštěné máslo připravit doma

Příprava zabere čas a budete potřebovat také trochu trpělivosti. Tato investice se vám ovšem vrátí.

  • Doporučujeme udělat přepuštěného másla rovnou větši množství.
  • Připravte si hlubší hrnec s těžkým dnem, máslo kontrolovat se nespálí 
  1. Dvě kostky másla na středním plameni rozpusťte.
  2. Jakmile se máslo rozpustí, plamen snižte a nechte máslo probublávat. Nesmí začít hnědnout.
  3. Po chvíli uvidíte na povrchu mléčnou pěnu, kterou začněte sbírat podobně jako u vývaru. Nemusíte ji vyhazovat. Je vhodná k vaření jako obyčejné máslo nebo ji můžete přidat do těsta.
  4. Jakmile je máslo bez pěny i po zamíchání, máte hotovo a stačí ho jen vlít do čisté sklenice. Celý proces potrvá přibližně 30–40 minut
  5. Tento proces můžete také absolvovat s pomocí pomalého hrnce, jak jsme již popsali v článku zmiňovaném výše.

Ochucení a využití

Přepuštěné máslo je skvělé jen tak samo o sobě, ale můžete ho i ochutit dle libosti. Jednoduše přidejte bylinky či koření do procesu probublávání, aby se jejich chuť do másla uvolnila.

  • Při slévání do sklenice použijte jemné sítko nebo plátýnko. 
  • Výbornou volbou je například chilli, levandule, krystalky mořské soli, lékařské konopí, vanilka, skořice, zázvor, rozmarýn nebo tymián
  • Ghí využijete jako jakýkoliv běžný tuk v kuchyni, můžete na něm restovat, dodá lahodnou máslovost snad všem základům na omáčky, polévky a dušené pokrmy.
  • Je ideální na smažení řízků, které z přepuštěného másla mají tu nejlepší chuť.
  • Je vhodné také na palačinky, topinky a jako tuk na bramboryknedlíkydo kaší a hodí se i do pečení. Můžete si z něj připravit jíšku, a dokonce si jej můžete namazat na chleba jako běžné máslo. 

Zdroj info: Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Tereza Mašková

Apetit magazín

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?
  • Kvízy

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?

Pochutnáváte si celý advent na vaječném koňaku, od dětí loudíte kousek trdelníku, nemůžete se dočkat silvestrovských chlebíčků a vaším guilty pleasure je krevetový koktejl? Jak vám rozumíme! A pokud si navíc nemůžete pomoct a v každé...
AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...