Přepuštěné máslo alias ghí je dnes označované jako superpotravina, hojně využívané v indické kuchyni, a přesto o něm věděly už naše prababičky. Čistý máselný tuk dodává pokrmům lahodnou chuť, nepřepaluje se, vydrží cestu přes Atlantik a obsahuje zdraví prospěšné látky. Jeho domácí výroba není věda, navíc je k dostání už i na českém trhu.
Název ghí (ghee) pochází z Indie, kde stojí na počátku mnoha pokrmů. Naše babičky ho znaly pod pojmem přepuštěné máslo. Svá specifika za staletí nezměnilo – jedná se o kvalitní máselný tuk bez vody a mléka.
- Jeho oblíbenost je dána pestrou škálou využití. Při vaření a smažení přijde vhod vysoký kouřový bod – přibližně 250 °C, takže se nepřepaluje, zároveň jídlu dodá máslovou chuť.
- Má dlouhou trvanlivost, nemusí se skladovat v lednici a je vhodnou volbou pro osoby s intolerancí laktózy.
- Obsahuje také vitaminy A, D, E, K. Údajně má i schopnost na sebe vázat toxiny a volné radikály, takže detoxikuje organismus. Podporuje trávení, dokonce působí protizánětlivě a pomáhá udržet správnou hladinu inzulinu.
Jak si přepuštěné máslo připravit doma
Příprava zabere čas a budete potřebovat také trochu trpělivosti. Tato investice se vám ovšem vrátí.
- Doporučujeme udělat přepuštěného másla rovnou větši množství.
- Připravte si hlubší hrnec s těžkým dnem, máslo kontrolovat se nespálí
- Dvě kostky másla na středním plameni rozpusťte.
- Jakmile se máslo rozpustí, plamen snižte a nechte máslo probublávat. Nesmí začít hnědnout.
- Po chvíli uvidíte na povrchu mléčnou pěnu, kterou začněte sbírat podobně jako u vývaru. Nemusíte ji vyhazovat. Je vhodná k vaření jako obyčejné máslo nebo ji můžete přidat do těsta.
- Jakmile je máslo bez pěny i po zamíchání, máte hotovo a stačí ho jen vlít do čisté sklenice. Celý proces potrvá přibližně 30–40 minut.
- Tento proces můžete také absolvovat s pomocí pomalého hrnce, jak jsme již popsali v článku zmiňovaném výše.
Ochucení a využití
Přepuštěné máslo je skvělé jen tak samo o sobě, ale můžete ho i ochutit dle libosti. Jednoduše přidejte bylinky či koření do procesu probublávání, aby se jejich chuť do másla uvolnila.
- Při slévání do sklenice použijte jemné sítko nebo plátýnko.
- Výbornou volbou je například chilli, levandule, krystalky mořské soli, lékařské konopí, vanilka, skořice, zázvor, rozmarýn nebo tymián.
- Ghí využijete jako jakýkoliv běžný tuk v kuchyni, můžete na něm restovat, dodá lahodnou máslovost snad všem základům na omáčky, polévky a dušené pokrmy.
- Je ideální na smažení řízků, které z přepuštěného másla mají tu nejlepší chuť.
- Je vhodné také na palačinky, topinky a jako tuk na brambory, knedlíky, do kaší a hodí se i do pečení. Můžete si z něj připravit jíšku, a dokonce si jej můžete namazat na chleba jako běžné máslo.
Zdroj info: Apetit