Přepuštěné máslo neboli ghí

Přepuštěné máslo neboli ghí
sdílet:
Přepuštěné máslo alias ghí je dnes označované jako superpotravina, hojně využívané v indické kuchyni, a přesto o něm věděly už naše prababičky. Čistý máselný tuk dodává pokrmům lahodnou chuť, nepřepaluje se, vydrží cestu přes Atlantik a obsahuje zdraví prospěšné látky. Jeho domácí výroba není žádná věda, navíc je díky trendům běžně k dostání už i na českém trhu nejen v čisté formě, ale i v nejrůznějších ochucených variantách. Vyzkoušejte ghí i vy.

Proč máslo přepouštět

Název ghí (ghee) pochází z Indie, kde tvoří základ mnoha receptů, naše babičky ho ale vždy znaly pod pojmem přepuštěné máslo. Svá specifika za staletí nezměnilo – jedná se o kvalitní máselný tuk bez vody a mléka. Jeho oblíbenost je dána pestrou škálou využití a širokým spektrem jeho přínosů. Při vaření a smažení přijde vhod vysoký kouřový bod – přibližně 250 °C, takže se nepřepaluje, ale zároveň jídlu dodá krásně máslovou chuť. Díky absenci mléčných bílkovin má velmi dlouhou trvanlivost, nemusí se skladovat v lednici a je vhodnou volbou pro osoby s intolerancí laktózy. 

Navíc se může chlubit spoustou zdravotních benefitů. Najdeme v něm omega 3 a 6 mastné kyseliny, které chrání nervové buňky. Obsahuje také vitaminy A, D, E, K. Údajně má i schopnost na sebe vázat toxiny a volné radikály, takže detoxikuje organismus. Podporuje trávení, dokonce působí protizánětlivě a pomáhá udržet správnou hladinu inzulinu. 

Co se dá vařit v pomalém hrnci?

Co se dá vařit v pomalém hrnci?

Více

Jak si přepuštěné máslo připravit doma

Příprava zabere čas a budete potřebovat také trochu trpělivosti. Tato investice se vám ovšem vrátí. Pokud se už do přepouštění pustíte, doporučujeme udělat přepuštěného másla rovnou větši množství, například ze dvou kostek másla. Připravte si také hlubší hrnec s těžkým dnem, tím budete lépe máslo kontrolovat, aby se nespálilo. 

Dvě kostky másla nakrájejte na menší kousky a na středním plameni rozpusťte. Jakmile je máslo kompletně tekuté, plamen snižte a nechte jej pomalu probublávat. Nesmí začít hnědnout. Po chvíli uvidíte na povrchu mléčnou pěnu, kterou začněte sbírat podobně jako u vývaru. Nemusíte ji vyhazovat. Je vhodná k vaření jako obyčejné máslo. Jakmile je máslo bez pěny i po zamíchání, máte hotovo a stačí ho jen vlít do čisté sklenice. Celý proces potrvá přibližně 30–40 minut. Tento proces můžete také absolvovat s pomocí pomalého hrnce, jak jsme již popsali v článku zmiňovaném výše.
 

Kde ho koupit

Pokud se vám nechce přepuštěné máslo připravovat doma, můžete jej bez větších potíží zakoupit. Sázkou na jistotu jsou obchody se zdravou výživou a farmářskými potravinami. Najít jej můžete i v běžném supermarketu, většina českých online supermarketů je má také ve své nabídce. Překvapivě je k dostání i v některých lékárnách.  

Valná většina přepuštěných másel dostupných v Česku jsou také naší výroby. Jen opravdu malé množství ve specializovaných indických prodejnách je dováženo z Indie, pro prodejce však tento dovoz není příliš výhodný. Náklady spojené s jeho převozem jsou vyšší, produkt je úplně stejný a zdejší kupující raději podpoří domácí trh. Není se tedy čemu divit, že u nás najdeme hned několik českých výrobců. Takovým průkopníkem je České ghíčko z Vysokého Mýta, kde se ghí připravuje již 5 let. Dvě kamarádky s jeho výrobou začaly, protože nebylo k dostání. V současné době mají fungující a velmi známou značku s pestrou nabídkou. Mezi další výrobce patří například Aktin GhíAllnature nebo Organis Ghí, ale najdeme spoustu malých prodejců či farmářů. Stačí si jen vybrat a najít svého oblíbence.    

Kuře na másle s nádivkou

Kuře na másle s nádivkou

Více

Ochucení a využití

Přepuštěné máslo je skvělé jen tak samo o sobě, ale můžete ho i ochutit dle libosti. Jednoduše přidejte bylinky či koření do procesu probublávání, aby se jejich chuť do másla uvolnila. Při slévání do sklenice použijte jemné sítko nebo plátýnko, aby ve výsledném díle nebyly kousky. Ty by mohly snížit životnost a kvalitu přepuštěného másla. Výbornou volbou je například chilli, levandule, krystalky mořské soli, lékařské konopí, vanilka, skořice, zázvor, rozmarýn nebo tymián. 

Ghí využijete jako jakýkoliv běžný tuk v kuchyni, můžete na něm restovat, dodá lahodnou máslovost snad všem základům na omáčky, polévky a dušené pokrmy. Je ideální na smažení řízků, které z přepuštěného másla mají tu nejlepší chuť. Je vhodné také na palačinky, topinky a jako tuk na bramboryknedlíkydo kaší a hodí se i do pečení. Můžete si z něj připravit jíšku, a dokonce si jej můžete namazat na chleba jako běžné máslo. 

Foto v textu: Dan Dennis (Unsplash)

Související recepty

Související články

Jak na správnou jíšku a další tipy v zahušťování pokrmů
  • Tipy a triky

Jak na správnou jíšku a další tipy v zahušťování pokrmů

Klasická jíška (také zásmažka nebo zápražka) z mouky a tuku se dá připravit na mnoho způsobů. V přípravě jíšky se nejvíce setkáváme s procesem restování nebo zpěnění. Zatímco restováním připravíme jíšku tmavou, zpěněním mouky v tuku nám...
Jak na přepuštěné máslo
  • Tipy a triky

Jak na přepuštěné máslo

Vám se bude hodit třeba na přípravu ryb a indických jídel. Jak na něj? Kostku másla zahřejte v kastrůlku na mírném plameni a děrovanou naběračkou přitom odebírejte pěnu tvořící se na povrchu. Až se rozpustí a trochu zchladne, opatrně ho...
Přepuštěné máslo
  • Tipy a triky

Přepuštěné máslo

Přepuštěné máslo získáte, když ho necháte v pánvi nebo ve vodní lázni zcela rozpustit a pak několik minut pěnit. Po chvíli se na dně misky začne hromadit bílá syrovátka a na hladině se budou srážet bílkoviny – sbírejte je odpěňovačkou....
Ořechové oleje v kuchyni. Jaké používat?
  • Tipy a triky

Ořechové oleje v kuchyni. Jaké používat?

Když se řekne olej z ořechů, většina z nás si vybaví kokosový olej. Přitom je velká škoda, že naše spíže a poličky neobývají oleje z vlašských, lískových nebo makadamových ořechů. Pokud se tedy chcete stravovat v duchu...

Obchod Apetit