0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Přepuštěné máslo neboli ghí

Přepuštěné máslo neboli ghí
sdílet:

Přepuštěné máslo alias ghí je dnes označované jako superpotravina, hojně využívané v indické kuchyni, a přesto o něm věděly už naše prababičky. Čistý máselný tuk dodává pokrmům lahodnou chuť, nepřepaluje se, vydrží cestu přes Atlantik a obsahuje zdraví prospěšné látky. Jeho domácí výroba není věda, navíc je k dostání už i na českém trhu.

Název ghí (ghee) pochází z Indie, kde stojí na počátku mnoha pokrmů. Naše babičky ho znaly pod pojmem přepuštěné máslo. Svá specifika za staletí nezměnilo – jedná se o kvalitní máselný tuk bez vody a mléka. 

  • Jeho oblíbenost je dána pestrou škálou využití. Při vaření a smažení přijde vhod vysoký kouřový bod – přibližně 250 °C, takže se nepřepaluje, zároveň jídlu dodá máslovou chuť.
  • Má dlouhou trvanlivost, nemusí se skladovat v lednici a je vhodnou volbou pro osoby s intolerancí laktózy. 
  • Obsahuje také vitaminy A, D, E, K. Údajně má i schopnost na sebe vázat toxiny a volné radikály, takže detoxikuje organismus. Podporuje trávení, dokonce působí protizánětlivě a pomáhá udržet správnou hladinu inzulinu. 

Jak si přepuštěné máslo připravit doma

Příprava zabere čas a budete potřebovat také trochu trpělivosti. Tato investice se vám ovšem vrátí.

  • Doporučujeme udělat přepuštěného másla rovnou větši množství.
  • Připravte si hlubší hrnec s těžkým dnem, máslo kontrolovat se nespálí 
  1. Dvě kostky másla na středním plameni rozpusťte.
  2. Jakmile se máslo rozpustí, plamen snižte a nechte máslo probublávat. Nesmí začít hnědnout.
  3. Po chvíli uvidíte na povrchu mléčnou pěnu, kterou začněte sbírat podobně jako u vývaru. Nemusíte ji vyhazovat. Je vhodná k vaření jako obyčejné máslo nebo ji můžete přidat do těsta.
  4. Jakmile je máslo bez pěny i po zamíchání, máte hotovo a stačí ho jen vlít do čisté sklenice. Celý proces potrvá přibližně 30–40 minut
  5. Tento proces můžete také absolvovat s pomocí pomalého hrnce, jak jsme již popsali v článku zmiňovaném výše.

Ochucení a využití

Přepuštěné máslo je skvělé jen tak samo o sobě, ale můžete ho i ochutit dle libosti. Jednoduše přidejte bylinky či koření do procesu probublávání, aby se jejich chuť do másla uvolnila.

  • Při slévání do sklenice použijte jemné sítko nebo plátýnko. 
  • Výbornou volbou je například chilli, levandule, krystalky mořské soli, lékařské konopí, vanilka, skořice, zázvor, rozmarýn nebo tymián
  • Ghí využijete jako jakýkoliv běžný tuk v kuchyni, můžete na něm restovat, dodá lahodnou máslovost snad všem základům na omáčky, polévky a dušené pokrmy.
  • Je ideální na smažení řízků, které z přepuštěného másla mají tu nejlepší chuť.
  • Je vhodné také na palačinky, topinky a jako tuk na bramboryknedlíkydo kaší a hodí se i do pečení. Můžete si z něj připravit jíšku, a dokonce si jej můžete namazat na chleba jako běžné máslo. 

Související články

Jak poznáte máslo a vyznáte se v jeho druzích?
  • Suroviny

Jak poznáte máslo a vyznáte se v jeho druzích?

Péct, vařit a čarovat v kuchyni bez másla určitě jde, s máslem ale jídlo získává další rozměr. Mnohé pokrmy na chuti másla přímo stojí. S jakými másly se můžete setkat a která na co použít? ...
Autor: Tereza Mašková

Apetit magazín

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely
  • Zajímavosti

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely

České babičky dobře věděly, že polévka je grunt. Stejný názor ale zastávají také jejich vzdálené příbuzné ve Španělsku, Itálii nebo třeba v Rusku. A tak má snad každý národ na světě svou „typickou" polévku, na kterou nedá dopustit. My jsme...
V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...

Obchod Apetit