Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tandoori: Uvařte si dokonalý indický pokrm

Tandoori chicken
ZDROJ: Hamid Roshaan/Unsplash
sdílet:

Když se řekne tandoori, mnoho lidí si vybaví oblíbený indický pokrm tandoori chicken nebo koření tandoori masala. Co ale samotné slovo tandoori vlastně označuje a jak si kuře tandoori připravit?

Co je tandoori a jak funguje?

Samotné slovo tandoori [tandúri] je označením pro hliněnou či kovovou, metr vysokou, oválnou pec, která je zapuštěná v zemi a slouží pro přípravu masa, placek a omáčky. Odtud vznikl i název pokrmu, který se v peci připravuje – tandoori chicken a výraz si propůjčilo i koření, které se při přípravě pokrmu používá – tandoori masala.

  • Pec tandoori díky svému válcovitému tvaru umožňuje připravovat maso při vysokých teplotách a bez tuku.
  • Maso se do pece dává navlečené na dlouhých jehlách, které visí v prostoru, díky čemuž se peče rovnoměrně ze všech stran, aniž by bylo potřeba ho otáčet.
  • V peci se zatápí dřevěným uhlím, a to až na teplotu až 480 °C, což zajistí, že se maso upeče rychle a nevysuší se.
  • Pec je univerzální, připravují se v ní i placky naan, které se pečou přilepené na stěnách pece, nebo omáčka, která se vaří v míse zasazené v horním otvoru pece
  • Pec se používá v jižní, střední i západní Asii a na Kavkaze.

Jak připravit tandoori chicken?

Tandoori chicken neboli kuře tandoori je pokrmem oblíbeným po celém světě. Pochází z indického historického regionu Paňdžáb, který je dnes rozdělen mezi Indii a Pákistán. Jak si tento oblíbený indický pokrm připravit doma? 

  • Základem je koření tandoori masala. Jedná se o směs mletého koriandru, římského kmínu, česneku, zázvoru, chilli a dalších ingrediencí, obvykle se přidává také kardamom, muškátový květ nebo skořice. Konkrétní složení se liší region od regionu.
  • Koření si můžete připravit sami, ale v obchodech dnes běžně seženete již hotové směsi buď v klasické sypké podobě nebo jako pastu.
  • Směs tandoori masala bývá sytě červená nebo žlutá, záleží na složení. Červenou barvu směsi dodává koření annatto (získává se drcením semen stromu achiote), které je u nás ovšem těžko k sehnání. Žluté barvy je docíleno pomocí šafránu nebo kurkumy.

Máte-li koření, můžete se směle vrhnout na přípravu tandoori chicken:

  • Kořenící směs tandoori masala smíchejte s jogurtem a do marinády vložte maso na několik hodin. Marinování masa v kyselém jogurtu zajistí křehkost a usnadní vstřebání koření do masa.
  • Namarinované maso už zbývá upéct, což zvládnete i bez pece tandoori. Nejlépe napodobíte přípravu v peci grilováním masa na co nejvíc rozpáleném a uzavřeném grilu.
Zdroj: Apetit

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč