Když se řekne tandoori, mnoho lidí si vybaví oblíbený indický pokrm tandoori chicken nebo koření tandoori masala. Co ale samotné slovo tandoori vlastně označuje a jak si kuře tandoori připravit?
Co je tandoori a jak funguje?
Samotné slovo tandoori [tandúri] je označením pro hliněnou či kovovou, metr vysokou, oválnou pec, která je zapuštěná v zemi a slouží pro přípravu masa, placek a omáčky. Odtud vznikl i název pokrmu, který se v peci připravuje – tandoori chicken a výraz si propůjčilo i koření, které se při přípravě pokrmu používá – tandoori masala.
- Pec tandoori díky svému válcovitému tvaru umožňuje připravovat maso při vysokých teplotách a bez tuku.
- Maso se do pece dává navlečené na dlouhých jehlách, které visí v prostoru, díky čemuž se peče rovnoměrně ze všech stran, aniž by bylo potřeba ho otáčet.
- V peci se zatápí dřevěným uhlím, a to až na teplotu až 480 °C, což zajistí, že se maso upeče rychle a nevysuší se.
- Pec je univerzální, připravují se v ní i placky naan, které se pečou přilepené na stěnách pece, nebo omáčka, která se vaří v míse zasazené v horním otvoru pece
- Pec se používá v jižní, střední i západní Asii a na Kavkaze.
Jak připravit tandoori chicken?
Tandoori chicken neboli kuře tandoori je pokrmem oblíbeným po celém světě. Pochází z indického historického regionu Paňdžáb, který je dnes rozdělen mezi Indii a Pákistán. Jak si tento oblíbený indický pokrm připravit doma?
- Základem je koření tandoori masala. Jedná se o směs mletého koriandru, římského kmínu, česneku, zázvoru, chilli a dalších ingrediencí, obvykle se přidává také kardamom, muškátový květ nebo skořice. Konkrétní složení se liší region od regionu.
- Koření si můžete připravit sami, ale v obchodech dnes běžně seženete již hotové směsi buď v klasické sypké podobě nebo jako pastu.
- Směs tandoori masala bývá sytě červená nebo žlutá, záleží na složení. Červenou barvu směsi dodává koření annatto (získává se drcením semen stromu achiote), které je u nás ovšem těžko k sehnání. Žluté barvy je docíleno pomocí šafránu nebo kurkumy.
Máte-li koření, můžete se směle vrhnout na přípravu tandoori chicken:
- Kořenící směs tandoori masala smíchejte s jogurtem a do marinády vložte maso na několik hodin. Marinování masa v kyselém jogurtu zajistí křehkost a usnadní vstřebání koření do masa.
- Namarinované maso už zbývá upéct, což zvládnete i bez pece tandoori. Nejlépe napodobíte přípravu v peci grilováním masa na co nejvíc rozpáleném a uzavřeném grilu.