Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Základní těsto na pizzu
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Datum uveřejnění: 03.03.2009 09:52
4.7/5 Počet hodnocení: 1096
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2412 kcal
Bílkoviny 73 g
Sacharidy 325 g
Tuky 79 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Upečte si nejlepší pizzu podle našeho receptu sami doma – zjistíte, že příprava je překvapivě jednoduchá. Vše začíná u dokonalého těsta. Aby byla domácí pizza opravdu k nakousnutí, stačí vám recept na základní těsto na pizzu. Zbytek už je jen na vaší fantazii. 

Suroviny

droždí čerstvé 20 g
1/2 kostky
nebo polohrubá
olivový olej panenský 5 PL
sůl 1 ČL

Postup

1

Rozmíchejte rozdrobené droždí s cukrem v troše vlažné vody. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.

2

V míse promíchejte mouku, sůl, kvásek a olej. Postupně přilévejte asi 300 ml vlažné vody a propracovávejte, až vznikne soudržné těsto. 

3

Těsto přemístěte na pomoučený vál a důkladně ho prohněťte, aby bylo hladké, pružné a nelepilo se.

4

Vytvořte bochánek, poprašte ho moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout hodinu až hodinu a půl, aby zdvojnásobilo ob­jem.

5

Rozdělte těsto na 4 díly. Na pomoučeném válu pak každý rozválejte, případně vytvarujte rukama na tenkou placku. Pomocí válečku přeneste na plech vyložený pečicím papírem.

6

Vytvarujte zvýšený okraj, těsto rychle poklaďte zvolenými surovinami a ihned vložte do řádně rozpálené trouby.

Pizza jako z pizzerie

Chcete-li dosáhnout autentické chuti, je třeba nějak se vypořádat s tím, že nemáte k dispozici tradiční zděnou pec. Tady jsou tipy a triky, které vedou k dokonalému výsledku.

  • PLECH Náš speciální trik spočívá v předehřívání čistého plechu spolu s troubou. Pizzu na něj opatrně přesuňte i s papírem až na poslední chvíli. Pro tyto účely ovšem existuje i pizza kámen, který navíc lépe akumuluje teplo. Dostanete ho ve specializovaných prodejnách. Můžete ale použít i jednoduchou dlaždici druhu cotto.
      
  • TROUBA Nejméně půl hodiny ji předehřívejte na 250 °C. Jen tak máte zaručeno, že pizza bude křupavá a zároveň uvnitř vláčná – přesně taková, jakou chcete.
     
  • RYCHLOST Jakmile vyválíte těsto, hned placku obložte a vložte do trouby, aby těsto nezačalo znovu kynout.
     
  • MOUKA Vyzkoušeli jsme různé druhy a nejtenčí a nejkřupavější těsto vzniklo z polohrubé. Výborně vyšlo i v méně rozpálené troubě. Speciální vysokolepková mouka na pizzu i běžná hladká měly sklon k nežádoucí nadýchanosti – výsledek ale i tak chutnal výborně. A když se budete řídit ostatními pravidly, která uvádíme, budete s pizzou určitě spokojeni.
     

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/4

Komentáře

20.01.2023 17:09
Těsto strašně sypké, musela jsem přidat cca 300ml vody. Příště zvolím jiný recept
25.09.2021 17:45
Dobrý den chtěla by h se zeptat jak dlouho se má těsto nechat péct?
20.11.2020 19:02

Nejlepší těsto na pizzu, které jsem kdy jedla. Příprava je velice snadná, těsto vždy krásně vykyne a krásně se s ním pracuje. Jednoduše vynikající.

10.03.2016 12:46

Tak to je ten nejlepsi recept, ktery jsem kdy zkousel. Dle tohoto receptu (pouzivam vysoce bilkovinnou mouku) je pizza neskutecne dobra, s pizzami z obycejnych pizzerii, kde nemaji pec na drevo anebo pouzivaji nekvalitni ingredience, je nesrovnatelna. Ale jako vzdy ,zalezi na kvalite pouzitych surovin, obzvlaste tomatoveho zakladu a dobrych syru a rajcat .
Dekuji za recept ;-)

17.02.2016 13:02

no povedla se velmi ale cena té dlaždice mně trošku překvapila.dělala jsem na předem vyhřátém plechu

16.01.2016 14:54

Fantastické-100kč za pizzu z pizzerie?S tímhle těstem určitě už ne.Jako rajčatový základ na těsto jsem použil rajčatové pyré ve kterém jsem rozmíchal italské koření od Vitany a nemělo to chybu!Těsto jsem po rozválení přesunul na pečící papír,naložil na něj dobroty a takto přichystané přesunul na rozpálený plech.

25.01.2015 21:34

Kdy se má přidat sůl?

29.09.2015 15:11

Sůl přidejte spolu s moukou. Informaci jsme do receptu doplnili. Děkujeme za upozornění.

24.11.2014 14:26

Vyborne testo!!! Rozhodne doporucuji ;))

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...