0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Základní těsto na pizzu
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 770
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2405 kcal
Bílkoviny 53 g
Sacharidy 380 g
Tuky 74 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Upečte si pizzu podle našich receptů doma – zjistíte, že příprava je překvapivě rychlá a jednoduchá. Výsledek pak předčí vaše očekávání! Vše začína u dokonalého těsta. Aby byla vaše pizza opravdu k nakousnutí, stačí vám návod na základní těsto na pizzu. Zbytek už je jen na vaší fantazii. 

Suroviny

droždí 20 g
1/2 kostky
krupicový cukr ½ ČL
mouka pšeničná polohrubá 500 g
možno nahradit 550 g mladké mouky na pizzu + navíc na posypání pracovní plochy
olivový olej panenský 5 PL
sůl 1 ČL

Postup

1

Rozmíchejte rozdrobené droždí, trochu vlažné vody a cukr. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.

2

V míse promíchejte mouku, sůl, kvásek a olej. Postupně přilévejte asi300 ml vlažné vody a propracovávejte, až vznikne soudržné těsto.

3

Těsto přemístěte na pomoučněný vál a důkladně začněte hníst, aby bylo pružné a nelepilo se.

4

Vytvořte bochánek, poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout hodinu a půl až dvě hodiny, aby zdvojnásobilo ob­jem.

5

Rozdělte na čtyři díly. Na pomoučněném válu pak každý vyválejte a vytáhněte na tenkou placku. Pomocí válečku přeneste na plech vyložený pečicím papírem.

6

Vytvarujte zvýšený okraj, těsto rychle poklaďte dobrotami podle zvoleného receptu nebo vlastní fantazie a ihned vložte do pořádně rozpálené trouby.

Tipy na pečení

Chcete-li dosáhnout co nejautentičtější chuti, je třeba nějak se vypořádat s tím, že nemáte k dispozici tradiční zděnou pec. Tady jsou tipy a triky, které vedou k dokonalému výsledku.

  • PLECH Náš speciální trik spočívá v předehřívání čistého plechu spolu s troubou. Pizzu na něj opatrně přesuňte i s papírem až na poslední chvíli. Pro tyto účely ovšem existuje i pizza kámen, který navíc lépe akumuluje teplo. Dostanete ho ve specializovaných prodejnách (Baumatic). Můžete ale použít i jednoduchou dlaždici druhu cotto.
      
  • TROUBA Nejméně půl hodiny ji předehřívejte na 250 °C. Jen tak máte zaručeno, že pizza bude křupavá a zároveň uvnitř vláčná – přesně taková, jakou chcete.
     
  • RYCHLOST Jakmile vyválíte těsto, hned placku obložte a vložte do trouby, aby těsto nezačalo znovu kynout.
     
  • MOUKA Vyzkoušeli jsme různé druhy a nejtenčí a nejkřupavější těsto vzniklo z polohrubé. Výborně vyšlo i v méně rozpálené troubě. Speciální vysokolepková mouka na pizzu i běžná hladká měly sklon k nežádoucí nadýchanosti – výsledek ale i tak chutnal výborně. A když se budete řídit ostatními pravidly, která uvádíme, budete s pizzou určitě spokojeni.
      
  • OLIVOVÝ OLEJ Váš chuťový zážitek umocní i kvalitní extra panenský olivový olej. Nadrobno rozkrájejte rajče (lze vynechat, nebo naopak doplnit bylinkami), zalijte olivovým olejem a ve směsi si máčejte třeba ciabattu – výborná chuťovka nejen k vínu. Navíc se tak naučíte rozpoznávat různé chuti jednotlivých druhů olivového oleje.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/4

Komentáře

Anonym

Jedním slovem - úžasné. Jednoduchý receptík s vynikajícím výsledkem. Práci jsem si urychlila, těsto vyrobila pekárna, následná práce s těstem bylo skutečné potěšení - nebylo třeba vůbec přidat mouku na vyválení, těsto se nelpilo, krásně vláčné, chuťově na jedničku. Manžel není fanda na pizzu, ale nechal se slyšet, že lepší nejedl, a to máme souseda pizzaře :o))) Rychlé, jednoduché, prostě doporučuji!

Miroslava Bandová

Geniální, vždycky se povede a vždycky chutná

Šárka Hoferková

Vyborne testo!!! Rozhodne doporucuji ;))

Jana Marchevková

Kdy se má přidat sůl?

Jana Kopřivová

Sůl přidejte spolu s moukou. Informaci jsme do receptu doplnili. Děkujeme za upozornění.

Michal Irša

Fantastické-100kč za pizzu z pizzerie?S tímhle těstem určitě už ne.Jako rajčatový základ na těsto jsem použil rajčatové pyré ve kterém jsem rozmíchal italské koření od Vitany a nemělo to chybu!Těsto jsem po rozválení přesunul na pečící papír,naložil na něj dobroty a takto přichystané přesunul na rozpálený plech.

Lenka Saliova

no povedla se velmi ale cena té dlaždice mně trošku překvapila.dělala jsem na předem vyhřátém plechu

Kamil Sznapka

Tak to je ten nejlepsi recept, ktery jsem kdy zkousel. Dle tohoto receptu (pouzivam vysoce bilkovinnou mouku) je pizza neskutecne dobra, s pizzami z obycejnych pizzerii, kde nemaji pec na drevo anebo pouzivaji nekvalitni ingredience, je nesrovnatelna. Ale jako vzdy ,zalezi na kvalite pouzitych surovin, obzvlaste tomatoveho zakladu a dobrych syru a rajcat .
Dekuji za recept ;-)

Julie Hochmanová

Nejlepší těsto na pizzu, které jsem kdy jedla. Příprava je velice snadná, těsto vždy krásně vykyne a krásně se s ním pracuje. Jednoduše vynikající.

Lucie Venclíková

Dobrý den chtěla by h se zeptat jak dlouho se má těsto nechat péct?

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...