Upečte si nejlepší pizzu podle našeho receptu sami doma – zjistíte, že příprava je překvapivě jednoduchá. Vše začíná u dokonalého těsta. Aby byla domácí pizza opravdu k nakousnutí, stačí vám recept na základní těsto na pizzu. Zbytek už je jen na vaší fantazii.
Suroviny
Postup
Rozmíchejte rozdrobené droždí s cukrem v troše vlažné vody. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.
V míse promíchejte mouku, sůl, kvásek a olej. Postupně přilévejte asi 300 ml vlažné vody a propracovávejte, až vznikne soudržné těsto.
Těsto přemístěte na pomoučený vál a důkladně ho prohněťte, aby bylo hladké, pružné a nelepilo se.
Vytvořte bochánek, poprašte ho moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout hodinu až hodinu a půl, aby zdvojnásobilo objem.
Rozdělte těsto na 4 díly. Na pomoučeném válu pak každý rozválejte, případně vytvarujte rukama na tenkou placku. Pomocí válečku přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
Vytvarujte zvýšený okraj, těsto rychle poklaďte zvolenými surovinami a ihned vložte do řádně rozpálené trouby.
Pizza jako z pizzerie
Chcete-li dosáhnout autentické chuti, je třeba nějak se vypořádat s tím, že nemáte k dispozici tradiční zděnou pec. Tady jsou tipy a triky, které vedou k dokonalému výsledku.
- PLECH Náš speciální trik spočívá v předehřívání čistého plechu spolu s troubou. Pizzu na něj opatrně přesuňte i s papírem až na poslední chvíli. Pro tyto účely ovšem existuje i pizza kámen, který navíc lépe akumuluje teplo. Dostanete ho ve specializovaných prodejnách. Můžete ale použít i jednoduchou dlaždici druhu cotto.
- TROUBA Nejméně půl hodiny ji předehřívejte na 250 °C. Jen tak máte zaručeno, že pizza bude křupavá a zároveň uvnitř vláčná – přesně taková, jakou chcete.
- RYCHLOST Jakmile vyválíte těsto, hned placku obložte a vložte do trouby, aby těsto nezačalo znovu kynout.
- MOUKA Vyzkoušeli jsme různé druhy a nejtenčí a nejkřupavější těsto vzniklo z polohrubé. Výborně vyšlo i v méně rozpálené troubě. Speciální vysokolepková mouka na pizzu i běžná hladká měly sklon k nežádoucí nadýchanosti – výsledek ale i tak chutnal výborně. A když se budete řídit ostatními pravidly, která uvádíme, budete s pizzou určitě spokojeni.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 46 receptů na pizzu všech druhů, barev i tvarů(46 receptů )
Komentáře
In reply to Dobrý den chtěla by h se… by Lucie Venclíková
Dobrý den,
pizza by se po obložení měla péct 10–12 minut při 250 °C :-).
Přejeme krásný den, redakce Apetitu
Nejlepší těsto na pizzu, které jsem kdy jedla. Příprava je velice snadná, těsto vždy krásně vykyne a krásně se s ním pracuje. Jednoduše vynikající.
Tak to je ten nejlepsi recept, ktery jsem kdy zkousel. Dle tohoto receptu (pouzivam vysoce bilkovinnou mouku) je pizza neskutecne dobra, s pizzami z obycejnych pizzerii, kde nemaji pec na drevo anebo pouzivaji nekvalitni ingredience, je nesrovnatelna. Ale jako vzdy ,zalezi na kvalite pouzitych surovin, obzvlaste tomatoveho zakladu a dobrych syru a rajcat .
Dekuji za recept ;-)
no povedla se velmi ale cena té dlaždice mně trošku překvapila.dělala jsem na předem vyhřátém plechu
Fantastické-100kč za pizzu z pizzerie?S tímhle těstem určitě už ne.Jako rajčatový základ na těsto jsem použil rajčatové pyré ve kterém jsem rozmíchal italské koření od Vitany a nemělo to chybu!Těsto jsem po rozválení přesunul na pečící papír,naložil na něj dobroty a takto přichystané přesunul na rozpálený plech.
Kdy se má přidat sůl?
Sůl přidejte spolu s moukou. Informaci jsme do receptu doplnili. Děkujeme za upozornění.
Vyborne testo!!! Rozhodne doporucuji ;))