Základní těsto na pizzu

Základní těsto na pizzu

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 (584)
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2405 kcal
Bílkoviny 53 g
Sacharidy 380 g
Tuky 74 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Upečte si pizzu podle našich receptů doma – zjistíte, že příprava je překvapivě rychlá a jednoduchá. Výsledek pak předčí vaše očekávání!

Suroviny

droždí 20 g
1/2 kostky
krupicový cukr 0.5 ČL
mouka pšeničná polohrubá 500 g
možno nahradit 550 g mladké mouky na pizzu + navíc na posypání pracovní plochy
olivový olej panenský 5 PL
sůl 1 ČL

1 Rozmíchejte rozdrobené droždí, trochu vlažné vody a cukr. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.

2 V míse promíchejte mouku, sůl, kvásek a olej. Postupně přilévejte asi300 ml vlažné vody a propracovávejte, až vznikne soudržné těsto.

3 Těsto přemístěte na pomoučněný vál a důkladně začněte hníst, aby bylo pružné a nelepilo se.

4 Vytvořte bochánek, poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout hodinu a půl až dvě hodiny, aby zdvojnásobilo ob­jem.

5 Rozdělte na čtyři díly. Na pomoučněném válu pak každý vyválejte a vytáhněte na tenkou placku. Pomocí válečku přeneste na plech vyložený pečicím papírem.

6 Vytvarujte zvýšený okraj, těsto rychle poklaďte dobrotami podle zvoleného receptu nebo vlastní fantazie a ihned vložte do pořádně rozpálené trouby.

Tipy na pečení

Chcete-li dosáhnout co nejautentičtější chuti, je třeba nějak se vypořádat s tím, že nemáte k dispozici tradiční zděnou pec. Tady jsou tipy a triky, které vedou k dokonalému výsledku.

PLECH Náš speciální trik spočívá v předehřívání čistého plechu spolu s troubou. Pizzu na něj opatrně přesuňte i s papírem až na poslední chvíli. Pro tyto účely ovšem existuje i pizza kámen, který navíc lépe akumuluje teplo. Dostanete ho ve specializovaných prodejnách (Baumatic). Můžete ale použít i jednoduchou dlaždici druhu cotto.

TROUBA Nejméně půl hodiny ji předehřívejte na 250 °C. Jen tak máte zaručeno, že pizza bude křupavá a zároveň uvnitř vláčná – přesně taková, jakou chcete.

RYCHLOST Jakmile vyválíte těsto, hned placku obložte a vložte do trouby, aby těsto nezačalo znovu kynout.

MOUKA Vyzkoušeli jsme různé druhy a nejtenčí a nejkřupavější těsto vzniklo z polohrubé. Výborně vyšlo i v méně rozpálené troubě. Speciální vysokolepková mouka na pizzu i běžná hladká měly sklon k nežádoucí nadýchanosti – výsledek ale i tak chutnal výborně. A když se budete řídit ostatními pravidly, která uvádíme, budete s pizzou určitě spokojeni.

OLIVOVÝ OLEJ Váš chuťový zážitek umocní i kvalitní extra panenský olivový olej. Nadrobno rozkrájejte rajče (lze vynechat, nebo naopak doplnit bylinkami), zalijte olivovým olejem a ve směsi si máčejte třeba ciabattu – výborná chuťovka nejen k vínu. Navíc se tak naučíte rozpoznávat různé chuti jednotlivých druhů olivového oleje.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/4

Komentáře

Anonym

Jedním slovem - úžasné. Jednoduchý receptík s vynikajícím výsledkem. Práci jsem si urychlila, těsto vyrobila pekárna, následná práce s těstem bylo skutečné potěšení - nebylo třeba vůbec přidat mouku na vyválení, těsto se nelpilo, krásně vláčné, chuťově na jedničku. Manžel není fanda na pizzu, ale nechal se slyšet, že lepší nejedl, a to máme souseda pizzaře :o))) Rychlé, jednoduché, prostě doporučuji!

Michal Irša

Fantastické-100kč za pizzu z pizzerie?S tímhle těstem určitě už ne.Jako rajčatový základ na těsto jsem použil rajčatové pyré ve kterém jsem rozmíchal italské koření od Vitany a nemělo to chybu!Těsto jsem po rozválení přesunul na pečící papír,naložil na něj dobroty a takto přichystané přesunul na rozpálený plech.

Kamil Sznapka

Tak to je ten nejlepsi recept, ktery jsem kdy zkousel. Dle tohoto receptu (pouzivam vysoce bilkovinnou mouku) je pizza neskutecne dobra, s pizzami z obycejnych pizzerii, kde nemaji pec na drevo anebo pouzivaji nekvalitni ingredience, je nesrovnatelna. Ale jako vzdy ,zalezi na kvalite pouzitych surovin, obzvlaste tomatoveho zakladu a dobrych syru a rajcat .
Dekuji za recept ;-)

Julie Hochmanová

Nejlepší těsto na pizzu, které jsem kdy jedla. Příprava je velice snadná, těsto vždy krásně vykyne a krásně se s ním pracuje. Jednoduše vynikající.

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...

Obchod Apetit