Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Cizrnový hummus
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 75
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1384 kcal
Bílkoviny 55 g
Sacharidy 130 g
Tuky 63 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V arabské kuchyni je cizrna vyloženě nepostradatelná a recept na cizrnový hummus, pikantní pastu z ní, je naprostou klasikou. Ochucuje se po libosti, počínaje jemnými bylinkami a konče různým množstvím česneku nebo ostrým kořením. Základ ovšem zůstává: hladce prošlehaná cizrnová pasta, zvláčněná kvalitním olejem.

Suroviny

cizrna 250 g
vařená nebo konzervovaná
olivový olej 3 PL
česnek 2 stroužky
nebo více, chcete-li
petrželka 2 PL
nasekaná
sůl
podle chuti
pepř
podle chuti
chilli sušené
podle chuti (nemusí být)

Postup

1

Vařenou nebo konzervovanou cizrnu vsypte do robotu, přidejte sezamovou pastu tahini a rozmixujte.

2

Postupně při tom přilévejte olej; trochu si však ponechte stranou na zakápnutí. Na závěr přidejte kořenicí přísady a krátce prošlehejte, aby se vše spojilo do hladké pasty.

3

Hummus můžete podávat ihned, chutná za tepla i studena.

4

Pokud vám nějaký zbude (v chladu vydrží i několik dnů), zakápněte ho olejem, aby pasta neosychala.

5

Podávejte jako pomazánku na chléb nebo jiné pečivo, s drobným slaným pečivem, případně s chipsy jako dip. S hummusem samozřejmě skvěle ladí i chlebové placky.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/3

Komentáře

06.01.2015 14:14

Recept jsem vyzkoušela a musím říct, že je potřeba přidat na konci do hmoty asi šálek vody, aby se vytvořila kaše.

05.07.2009 12:38
Výborné a časté je také okořenění hummusu směsí koření Zatar (směs tymiánu, sezamu a soli). Skutečně výborné.
25.02.2008 14:01
Tahini se da koupi take v supermaketech. Maji i v Tescu v oddeleni mezinarodni kuchyne...
15.02.2008 16:24
Hummus jsem si moc oblíbila, dělám ho pokaždé malinko jinak, je výborný i s Tabascem. A když zrovna nemáme doma Tahini, použiji rovnou sezamová semínka.
10.01.2008 19:53
skvělá lehká večeře. se salátem a pita chlebem. A velmi rychlá a snadná příprava. Pouze doporučuju dochutit tahini a římským kmínem, bez nich to není ono.
04.06.2008 13:42
Souhlasím s tím, že chutná báječně, ale lehké to zrovna není. Jistě, záleží na množství, přesto pod pojmem lehká večeře vidím trochu něco jiného..
21.10.2007 13:37
Tahini jsem tady na novojičínsku zatím neobjevila,vozím si ho z arabských obchodů,když jsem u dcery,dá se tam koupit taky hotový hummus a té skvělé chuti jsem zatím při mé výrobě nedocílila,hummus se může přidávát taky k hlavním chodům jako příloha.
04.09.2007 19:33
Recept se nachází v č.3/06, str.87
28.06.2006 11:27
přesně tak, hummus bez tahini je jako lečo bez rajčat. Já si ho dávám i jen tak se zeleninkou nebo salátem.
28.06.2006 09:41
Mam dojem, ze v pravem Hummousu nikdy nechybi sezamova pasta, nebo-li Tahini, ktere pomazance dodava teprve tu spravnou originalni chut.

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...