Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Lívance s borůvkami a vanilkovou omáčkou

„Dovolím si tvrdit, že lesní borůvky máme u nás nejlepší na světě. Jsou plné chuti a s čerstvě upečenými lívanci je to paráda!“ komentuje nadšeně toto jídlo Jiří Štift, šéfkuchař hotelu Mandarin Oriental. Nám nezbývá než souhlasit.

Vydání: 2012/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
+ kynutí
P
Chuťovka Česká

Ingredience

    • 200 ml vlažného mléka
    • 2 vejce
    • 2 vanilkové cukry
    • 200 g polohrubé mouky
    • nastrouhaná kůra z 1 biocitronu
    • 15 g čerstvého droždí
    • kapka rumu na dochucení
    • máslo na smažení

    NA VANILKOVOU OMÁČKU

    • 250 ml smetany ke šlehání
    • 1 vanilkový cukr
    • 1 vanilkový lusk
    • 3 žloutky

    NA BORŮVKY A OZDOBU

    • 300 g borůvek
    • krupicový cukr podle chuti
    • 100 ml červeného polosuchého vína
    • 250 g měkkého tvarohu
    • máta

Příprava jídla

1 V míse smíchejte všechny suroviny na lívance (mléko, vejce, vanilkový cukr, mouku, citronovou kůru, rozdrobené droždí a kapku rumu) a nechte asi hodinu kynout.

2 Mezitím si připravte omáčku. Do menšího kastrůlku vlijte smetanu a přisypte vanilkový cukr. Vanilkový lusk podélně rozřízněte, špičkou nože z něj seškrábněte semínka a přidejte je do smetany. Smetanu přiveďte k varu, stáhněte ze sporáku a metličkou vmíchejte prošlehané žloutky. Vraťte kastrůlek na sporák a za stálého míchání metlou pomalu a při nízké teplotě vařte, dokud nezačne houstnout; pak stáhněte z ohně.

3 Dvě třetiny borůvek vsypte do kastrůlku, zalijte vínem a přiveďte k varu. Přisypte cukr a krátce povařte (4–5 minut). Omáčku propasírujte přes jemný cedník, zbytek borůvek použijte jako ozdobu.

4 Tvaroh ochuťte cukrem a citronovou kůrou a vyšlehejte.

5 V pánvi rozehřejte máslo a zvolna na něm usmažte všechny lívance. Podávejte s borůvkami, vanilkovou omáčkou a našlehaným tvarohem, ozdobené lístky máty.

Jak na dokonalé palačinky

Palačinky patří mezi stálice a chutnají malým i velkým. Existují ale jednoduché a vždy fungující triky, jak si vždy...
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kapr s černým kořenem a bramborovými rösti

Jelení hřbet s dýňovým zelím, špenátem a knedlíkem

Borůvkový trifle s pusinkami

Palačinky a lívance

30x neodolatelné borůvky

Česká kuchyně – sladká jídla

REKLAMA

Přidat komentář