0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vánočka s rozinkami a mandlemi

Vánočka s rozinkami a mandlemi

4.8/5 Počet hodnocení: 120
Více než hodinu Snadné pro 10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6207 kcal
Bílkoviny 186 g
Sacharidy 586 g
Tuky 329 g
Vláknina 58 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Není nad vůni a chuť doma upečené vánočky – ta dělá u nás ty pravé Vánoce,“ říká naše food stylistka Milena Volfová. Její vánočka je bezkonkurenční. Je totiž upletená z těch nejlepších receptů, které díky své profesi vyzkoušela.

Suroviny

droždí 60 g
mléko 100 ml
plnotučné
mouka pšeničná hladká 300 g
na poprášení
mouka pšeničná polohrubá 200 g
máslo 150 g
změklé
krupicový cukr 120 g
sůl 1 špetka
žloutek 5 ks
citronová kůra 1 ks
nastrouhaná, z bio citronu
citronová šťáva 1 PL
vanilkový lusk
dřeň
rozinky 100 g
a směs oříšků, mandlí a brusinek předem namočených v rumu
Na dokončení
vejce 1 ks
mandle plátky 50 g
namočené ve vodě
rum 2 PL
tuzemák
moučkový cukr 1 PL

Postup

1

Droždí zalijte malým množstvím mléka, přidejte lžičku cukru, lžíci mouky a nechte vzejít kvásek, trvá to cca 10 minut.

2

Máslo prošlehejte se zbylým cukrem, žloutky, solí, citronovou kůrou i šťávou a vanilkou (ručním šlehačem alespoň 3 minuty, metlou dvakrát tolik).

3

Poté přilijte vlažné mléko a opět prošlehejte. Žloutkovou směs vlijte do prosáté mouky a přidejte vzešlý kvásek.

4

Těsto propracovávejte alespoň 10 minut, až bude hladké a přestane se lepit na vařečku. V průběhu hnětení můžete těsto lehce zaprášit moukou.

5

Pak ho nechte minimálně hodinu kynout přikryté utěrkou, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

6

Do vykynutého těsta přidejte směs rozinek a oříšků, propracujte, rozválejte ho a rozdělte na devět stejných dílů. Z těch vyválejte stejně silné prameny.

7

Vánočku začněte plést rovnou na připraveném plechu vždy od středu – bude pěkně souměrná. Spodní patro upleťte ze čtyř pramenů. Hřbetem ruky s nataženými prsty udělejte doprostřed upleteného copu mělkou rýhu, do které posadíte druhé patro: cop upletený z dalších tří pramenů. Poslední patro upleťte ze dvou pramenů, posaďte jej na druhé patro a konce zahněte pod vánočku.

8

Vánočku nechte na plechu 15–20 minut znovu vykynout.

9

Poté ji potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte mandlovými plátky namočenými ve vodě (při pečení se nespálí).

10

Jednotlivá patra vánočky spíchněte několika špejlemi, aby se vánočka ‚nerozjela‘.

11

Prvních 10 minut pečte v troubě rozehřáté na 200 °C lehce dozlatova, poté snižte teplotu na 160 °C, vánočku přikryjte namočeným pečicím papírem nebo alobalem a pečte ještě asi 45 minut (pro kontrolu vytáhněte jednu ze špejlí).

12

Ještě horkou vánočku ihned potřete rumem smíchaným se 3 lžícemi vody a moučkovým cukrem (vánočka musí zasyčet) – bude se krásně lesknout a vonět.

TIPY & TRIKY

  • Do těsta můžete přidat i lžíci rumu.
  • Vánočce stačí i jedna kostka (42 g) droždí; bude hutnější a pomaleji kyne.
  • Směs oříšků, mandlí a sušenéhoovoce můžete vsypat až mezi jednotlivé copy – těsto se vám tak bude při pletení méně trhat.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/12

Komentáře

Radka Blízková

Vánočka je výborná a s těstem se dobře pracuje..

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč