„Není nad vůni a chuť doma upečené vánočky – ta dělá u nás ty pravé Vánoce,“ říká naše food stylistka Milena Volfová. Její vánočka je bezkonkurenční. Je totiž upletená z těch nejlepších receptů, které díky své profesi vyzkoušela.
Suroviny
Postup
Droždí zalijte malým množstvím mléka, přidejte lžičku cukru, lžíci mouky a nechte vzejít kvásek, trvá to cca 10 minut.
Máslo prošlehejte se zbylým cukrem, žloutky, solí, citronovou kůrou i šťávou a vanilkou (ručním šlehačem alespoň 3 minuty, metlou dvakrát tolik).
Poté přilijte vlažné mléko a opět prošlehejte. Žloutkovou směs vlijte do prosáté mouky a přidejte vzešlý kvásek.
Těsto propracovávejte alespoň 10 minut, až bude hladké a přestane se lepit na vařečku. V průběhu hnětení můžete těsto lehce zaprášit moukou.
Pak ho nechte minimálně hodinu kynout přikryté utěrkou, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Do vykynutého těsta přidejte směs rozinek a oříšků, propracujte, rozválejte ho a rozdělte na devět stejných dílů. Z těch vyválejte stejně silné prameny.
Vánočku začněte plést rovnou na připraveném plechu vždy od středu – bude pěkně souměrná. Spodní patro upleťte ze čtyř pramenů. Hřbetem ruky s nataženými prsty udělejte doprostřed upleteného copu mělkou rýhu, do které posadíte druhé patro: cop upletený z dalších tří pramenů. Poslední patro upleťte ze dvou pramenů, posaďte jej na druhé patro a konce zahněte pod vánočku.
Vánočku nechte na plechu 15–20 minut znovu vykynout.
Poté ji potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte mandlovými plátky namočenými ve vodě (při pečení se nespálí).
Jednotlivá patra vánočky spíchněte několika špejlemi, aby se vánočka ‚nerozjela‘.
Prvních 10 minut pečte v troubě rozehřáté na 200 °C lehce dozlatova, poté snižte teplotu na 160 °C, vánočku přikryjte namočeným pečicím papírem nebo alobalem a pečte ještě asi 45 minut (pro kontrolu vytáhněte jednu ze špejlí).
Ještě horkou vánočku ihned potřete rumem smíchaným se 3 lžícemi vody a moučkovým cukrem (vánočka musí zasyčet) – bude se krásně lesknout a vonět.
TIPY & TRIKY
- Do těsta můžete přidat i lžíci rumu.
- Vánočce stačí i jedna kostka (42 g) droždí; bude hutnější a pomaleji kyne.
- Směs oříšků, mandlí a sušenéhoovoce můžete vsypat až mezi jednotlivé copy – těsto se vám tak bude při pletení méně trhat.
Komentáře
Vánočka je výborná a s těstem se dobře pracuje..