0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vánočka s rozinkami a mandlemi

Vánočka s rozinkami a mandlemi

3.7 / 5. Počet hodnocení: 116
Více než hodinu Snadné pro 10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6207 kcal
Bílkoviny 186 g
Sacharidy 586 g
Tuky 329 g
Vláknina 58 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Není nad vůni a chuť doma upečené vánočky – ta dělá u nás ty pravé Vánoce,“ říká naše food stylistka Milena Volfová. Její vánočka je bezkonkurenční. Je totiž upletená z těch nejlepších receptů, které díky své profesi vyzkoušela.

Suroviny

droždí 60 g
mléko 100 ml
plnotučné
mouka pšeničná hladká 300 g
na poprášení
mouka pšeničná polohrubá 200 g
máslo 150 g
změklé
krupicový cukr 120 g
sůl 1 špetka
žloutek 5 ks
citronová kůra 1 ks
nastrouhaná, z bio citronu
citronová štáva 1 PL
vanilkový lusk
dřeň
rozinky 100 g
a směs oříšků, mandlí a brusinek předem namočených v rumu
Na dokončení
vejce 1 ks
mandle plátky 50 g
namočené ve vodě
rum 2 PL
tuzemák
moučkový cukr 1 PL

Postup

1

Droždí zalijte malým množstvím mléka, přidejte lžičku cukru, lžíci mouky a nechte vzejít kvásek, trvá to cca 10 minut.

2

Máslo prošlehejte se zbylým cukrem, žloutky, solí, citronovou kůrou i šťávou a vanilkou (ručním šlehačem alespoň 3 minuty, metlou dvakrát tolik).

3

Poté přilijte vlažné mléko a opět prošlehejte. Žloutkovou směs vlijte do prosáté mouky a přidejte vzešlý kvásek.

4

Těsto propracovávejte alespoň 10 minut, až bude hladké a přestane se lepit na vařečku. V průběhu hnětení můžete těsto lehce zaprášit moukou.

5

Pak ho nechte minimálně hodinu kynout přikryté utěrkou, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

6

Do vykynutého těsta přidejte směs rozinek a oříšků, propracujte, rozválejte ho a rozdělte na devět stejných dílů. Z těch vyválejte stejně silné prameny.

7

Vánočku začněte plést rovnou na připraveném plechu vždy od středu – bude pěkně souměrná. Spodní patro upleťte ze čtyř pramenů. Hřbetem ruky s nataženými prsty udělejte doprostřed upleteného copu mělkou rýhu, do které posadíte druhé patro: cop upletený z dalších tří pramenů. Poslední patro upleťte ze dvou pramenů, posaďte jej na druhé patro a konce zahněte pod vánočku.

8

Vánočku nechte na plechu 15–20 minut znovu vykynout.

9

Poté ji potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte mandlovými plátky namočenými ve vodě (při pečení se nespálí).

10

Jednotlivá patra vánočky spíchněte několika špejlemi, aby se vánočka ‚nerozjela‘.

11

Prvních 10 minut pečte v troubě rozehřáté na 200 °C lehce dozlatova, poté snižte teplotu na 160 °C, vánočku přikryjte namočeným pečicím papírem nebo alobalem a pečte ještě asi 45 minut (pro kontrolu vytáhněte jednu ze špejlí).

12

Ještě horkou vánočku ihned potřete rumem smíchaným se 3 lžícemi vody a moučkovým cukrem (vánočka musí zasyčet) – bude se krásně lesknout a vonět.

TIPY & TRIKY

  • Do těsta můžete přidat i lžíci rumu.
  • Vánočce stačí i jedna kostka (42 g) droždí; bude hutnější a pomaleji kyne.
  • Směs oříšků, mandlí a sušenéhoovoce můžete vsypat až mezi jednotlivé copy – těsto se vám tak bude při pletení méně trhat.

Související články

Dokonalá vánočka krok za krokem
  • Tipy a triky

Dokonalá vánočka krok za krokem

Vůni a chuti doma upečené vánočky se nic nevyrovná. Ta dělá ty pravé Vánoce. Posnídejte letos také s láskou připravenou poctivou vánočku....

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/12

Komentáře

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit