
Zeleninový vývar s drožďovými knedlíčky
Až knedlíčky ochutnáte, jiné už vařit nebudete. Příště je můžete dochutit i česnekem.
Ingredience
- 40 g másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 karotky, nakrájené na nudličky
- 1 malá petržel, nakrájená na nudličky
- 1/4 celeru, nakrájeného na nudličky
- 1/2 kedlubny, nakrájené na nudličky
- 1 řapík celeru, nakrájený na plátky
- 10cm kus pórku, nakrájený na nudličky
- 1 jarní cibule s natí, nakrájená na kolečka
- 1,5 l vody nebo zeleninového vývaru
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 100 g mraženého nebo čerstvého hrášku
- libeček a nasekaná pažitka na ozdobu
- 1 lžíce másla + 1 lžíce oleje
- 1 menší cibule, nakrájená nadrobno
- 1 kostka droždí (42 g)
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 1–2 vejce (podle velikosti)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 lžička majoránky, rozemnuté
- strouhanka na zahuštění podle potřeby
NA 12–16 KNEDLÍČKŮ
Příprava jídla
1 Nejdříve udělejte hmotu na knedlíčky. Osmahněte na tuku cibuli a opékejte ji na mírném ohni dosklovita. Přidejte rozdrobené droždí a nechte ho na mírném ohni rozpustit. Dále opékejte, dokud se droždí opět nespojí a tuk se neoddělí. Vsypte mouku, krátce osmahněte a stáhněte z ohně, směs dejte do misky a nechte zchladnout. Pak vmíchejte vejce, sůl, pepř, majoránku a tolik strouhanky, aby hmota byla vláčná, ale ne tuhá. Vytvarujte malé knedlíčky.
2 V hrnci rozehřejte máslo a olej a osmahněte na něm zeleninu (kromě hrášku) a cibuli. Zalijte vlažnou vodou nebo vývarem, osolte, přidejte snítku libečku a přiveďte k varu. Povařte 10 minut, přidejte hrášek, a jakmile se začne polévka vařit, vložte knedlíčky. Vařte asi 3 minuty, dokud knedlíčky nevyplavou, podle potřeby polévku ještě dochuťte a podávejte posypané bylinkami.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Lucia Lucká
18. Září 2014 12:25
Hana Vízdalová
12. Říjen 2015 06:55
Jana Kopřivová
13. Říjen 2015 16:19