
Vídeňský telecí řízek s bramborovým salátem
Vídeň, to jsou kavárny, sachr dort, Mozartovy koule, tafelspitz... a samozřejmě řízek. Velký pěkně tak, že se ani na talíř nevejde, a k němu ten nejlepší bramborový salát!
Ingredience
- 1,5 kg telecího na řízky, nejlépe z kýty, a to vrchní šál, případně ořech
- 2–3 vejce
- špetka soli
- hladká mouka na obalování
- strouhanka na obalování
- přepuštěné máslo na smažení
- citron k podávání
- 800 g lojovitých brambor (varný typ A)
- 3 lžíce bílého vinného octa
- 5 lžic rostlinného oleje
- 200 ml hovězího vývaru
- 1 lžíce hořčice, nejlépe estragonové
- 2 lžičky krupicového cukru
- špetka soli a čerstvě mletý bílý pepř
- 1 svazek pažitky, nasekané nadrobno
- 1 červená cibule, nakrájená nadrobno
NA SALÁT
Příprava jídla
1 Na salát uvařte brambory ve slupce doměkka. Oloupejte je, nakrájejte na plátky a dejte do mísy. V misce prošlehejte ocet, olej, vývar, hořčici, cukr a dochuťte solí a pepřem. Přilijte k teplým bramborám, přidejte cibuli, pažitku a promíchejte. Před podáváním nechte 15 minut odstát.
2 Z masa nakrájejte plátky o váze zhruba 250 g – krájejte tak, že dokrojíte vždy až druhý řez, první nedokrojte, plátky masa rozevřete jako motýlka, rozklepejte dotenka, osolte, obalte v mouce, prošlehaných vajíčkách a strouhance. Poté je smažte v přepuštěném másle dozlatova. Podávejte s bramborovým salátem a klínkem citronu.
NĚCO NAVÍC
Pokud nemáte estragonovou hořčici, nevadí. Máte-li trochu čerstvého estragonu, nasekejte ho a přidejte do zálivky. Stačí ale opravdu jen trochu!
Přidat komentář