Vánoční rybí polévka je tradiční pochoutkou, která potěší nejen ty, kdo si před štědrovečerní večeří odříkali kvůli zlatému prasátku. Poctivý rybí vývar, lehce zahuštěný máslovou jíškou, skvěle připraví žaludek na bohatý hlavní chod a navíc zahřeje v chladných zimních dnech. Tento recept propojuje tradici s chutí, která okouzlí každého u svátečního stolu.
Postup
Očištěnou rybu i s hlavou dejte vařit do litru studené vody, osolte, opepřete a přidejte cibuli.
Až ryba změkne, vývar přeceďte a vhoďte do něj ostatní zeleninu; povařte ji doměkka.
Potom přidejte obrané a pokrájené maso, případně přisypte i jikry či mlíčí, krupici opraženou na másle a kysanou smetanu rozkvedlanou s hladkou moukou. Nechte vše povařit.
Podávejte posypané zelenou petrželkou. Chcete-li, doplňte křupavými krutony.