0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hrachová polévka s opečenou slaninou a houstičkami

Hrachová polévka s opečenou slaninou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hrachová polévka s opečenou slaninou a houstičkami

4.7 / 5. Počet hodnocení: 30
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2714 kcal
Bílkoviny 178 g
Sacharidy 262 g
Tuky 83 g
Vláknina 79 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemný krém s voňavou slaninou a krupavými houstičkami vás příjemně zahřeje a zasytí.

Suroviny

hrách zelený 250 g
suchý
špek 250 g
vývar 2 l
z uzeného
saturejka 2 snítky
máslo 60 g
plus 2 lžíce na krutony
cibule 1 ks
nadrobno
česnek 2 stroužky
nadrobno + na dochucení
mouka pšeničná hladká 2 PL
sůl a pepř
majoránka (drhnutá) 1 PL
bageta 1 ks
na kostičky
majoránka (čerstvá)
nebo petrželka na ozdobení

Postup

1

Hrách zalijte studenou vodou a nechte přes noc namočený. Pak slijte, hrách propláchněte a zalijte vývarem nebo vodou.

2

Přidejte kůži i polovinu slaniny a snítku saturejky a přiveďte k varu. Vařte asi hodinu a půl (v tlakovém hrnci necelou hodinu).

3

Mezitím na másle osmahněte cibuli a česnek, přidejte do hrnce a společně dovařte. Odstraňte kůži, slaninu a saturejku a pořádně rozmixujte.

4

Potom prolisujte přes jemné síto a zahustěte moukou nebo hraškou (viz Něco navíc).

5

Slaninu nakrájejte a vraťte do polévky. Nakonec dochuťte česnekem utřeným se špetkou soli, osolte, opepřete a okořeňte sušenou majoránkou, nechte přejít varem a vypněte.

6

Zbylou slaninu nakrájejte na tenké plátky a opečte na pánvi dokřupava.

7

Kostky pečiva lehce pokapejte rozpuštěným máslem a opečte na pánvi nebo v troubě dozlatova a dokřupava.

8

Polévku podávejte s plátky slaniny, krutony a bylinkami.

NĚCO NAVÍC
Pokud budete zahušťovat moukou, osmahněte ji na polovině másla, vmíchejte tuto jíšku do polévky, prošlehejte a 15–20 minut provařte. Hrašku rozmíchejte s trochou vody, vlijte ji do polévky, rozmíchejte a provařte jako jíšku. 

 

Související články

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/10

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit