0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hrachová polévka s opečenou slaninou a houstičkami

Hrachová polévka s opečenou slaninou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hrachová polévka s opečenou slaninou a houstičkami

4.7 / 5. Počet hodnocení: 31
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2714 kcal
Bílkoviny 178 g
Sacharidy 262 g
Tuky 83 g
Vláknina 79 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemný krém s voňavou slaninou a krupavými houstičkami vás příjemně zahřeje a zasytí.

Suroviny

hrách zelený 250 g
suchý
špek 250 g
vývar 2 l
z uzeného
saturejka 2 snítky
máslo 60 g
plus 2 lžíce na krutony
cibule 1 ks
nadrobno
česnek 2 stroužky
nadrobno + na dochucení
mouka pšeničná hladká 2 PL
sůl a pepř
majoránka (drhnutá) 1 PL
bageta 1 ks
na kostičky
majoránka (čerstvá)
nebo petrželka na ozdobení

Postup

1

Hrách zalijte studenou vodou a nechte přes noc namočený. Pak slijte, hrách propláchněte a zalijte vývarem nebo vodou.

2

Přidejte kůži i polovinu slaniny a snítku saturejky a přiveďte k varu. Vařte asi hodinu a půl (v tlakovém hrnci necelou hodinu).

3

Mezitím na másle osmahněte cibuli a česnek, přidejte do hrnce a společně dovařte. Odstraňte kůži, slaninu a saturejku a pořádně rozmixujte.

4

Potom prolisujte přes jemné síto a zahustěte moukou nebo hraškou (viz Něco navíc).

5

Slaninu nakrájejte a vraťte do polévky. Nakonec dochuťte česnekem utřeným se špetkou soli, osolte, opepřete a okořeňte sušenou majoránkou, nechte přejít varem a vypněte.

6

Zbylou slaninu nakrájejte na tenké plátky a opečte na pánvi dokřupava.

7

Kostky pečiva lehce pokapejte rozpuštěným máslem a opečte na pánvi nebo v troubě dozlatova a dokřupava.

8

Polévku podávejte s plátky slaniny, krutony a bylinkami.

NĚCO NAVÍC
Pokud budete zahušťovat moukou, osmahněte ji na polovině másla, vmíchejte tuto jíšku do polévky, prošlehejte a 15–20 minut provařte. Hrašku rozmíchejte s trochou vody, vlijte ji do polévky, rozmíchejte a provařte jako jíšku. 

 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/10

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč