Hrachová polévka s opečenou slaninou a houstičkami

Hrachová polévka s opečenou slaninou a houstičkami

Hodnocení receptu
Průměr: 3.1 ()
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3329 kcal
Bílkoviny 108 g
Sacharidy 227 g
Tuky 203 g
Vláknina 79 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemný krém s voňavou slaninou a krupavými houstičkami vás příjemně zahřeje a zasytí.

Související recepty

Suroviny

hrách zelený 250 g
suchý
uzená slanina 250 g
vývar 1 l
z uzeného
saturejka 2 snítka
máslo 60 g
plus 2 lžíce na krutony
cibule 1 ks
nadrobno
česnek 2 stroužky
nakrájeného nadrobno + na dochucení
mouka pšeničná hladká 2 PL
sůl a pepř
majoránka (drhnutá) 1 PL
sušená
bageta 1 ks
nakrájená na kostičky
majoránka (čerstvá)
nebo petrželka na ozdobení

1 Hrách zalijte studenou vodou a nechte přes noc namočený. Pak slijte, hrách propláchněte a zalijte vývarem nebo vodou. Přidejte kůži i polovinu slaniny a snítku saturejky a přiveďte k varu. Vařte asi hodinu a půl (v tlakovém hrnci necelou hodinu).

2 Mezitím na másle osmahněte cibuli a česnek, přidejte do hrnce a společně dovařte. Odstraňte kůži, slaninu a saturejku a pořádně rozmixujte. Potom prolisujte přes jemné síto a zahustěte moukou nebo hraškou (viz Něco navíc). Slaninu nakrájejte a vraťte do polévky. Nakonec dochuťte česnekem utřeným se špetkou soli, osolte, opepřete a okořeňte sušenou majoránkou, nechte přejít varem a vypněte.

3 Zbylou slaninu nakrájejte na tenké plátky a opečte na pánvi dokřupava. Kostky pečiva lehce pokapejte rozpuštěným máslem a opečte na pánvi nebo v troubě dozlatova a dokřupava. Polévku podávejte s plátky slaniny, krutony a bylinkami.

NĚCO NAVÍC

Pokud budete zahušťovat moukou, osmahněte ji na polovině másla, vmíchejte tuto jíšku do polévky, prošlehejte a 15–20 minut provařte. Hrašku (zdravá zahušťovací směs, k dostání v Tescu, Globusu nebo v lékárnách) rozmíchejte s trochou vody, vlijte ji do polévky, rozmíchejte a provařte jako jíšku. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/10

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit