Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hrachová polévka s opečenou slaninou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 39
Do 75 minut Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2714 kcal
Bílkoviny 178 g
Sacharidy 262 g
Tuky 83 g
Vláknina 79 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasická hrachová polévka potěší každého milovníka luštěnin. Jemný krém s voňavou slaninou a křupavými houstičkami vás příjemně zahřeje a zasytí. Navíc recept na hrachovku je velmi jednoduchý, jen musíte včas namočit suchý hrách, aby dostatečně nabobtnal a změknul. Nejlepší hrachová polévka je přeci ta domácí.

Suroviny

hrách zelený 250 g
suchý
slanina 250 g
uzená, prorostlá (např. gazdovská)
vývar 2 l
z uzeného masa, lze nahradit vodou
saturejka 2 snítky
plus 2 lžíce na krutony
nadrobno
česnek 2 stroužky
nadrobno + na dochucení
(nebo Hraška)
sůl a pepř
majoránka (drhnutá) 1 PL
bageta 1 ks
na kostičky
majoránka (čerstvá)
na ozdobení
petrželka
na ozdobení

Postup

1

Hrách zalijte studenou vodou a nechte přes noc namočený. Pak slijte, hrách propláchněte a zalijte vývarem nebo vodou.

2

Přidejte kůži i polovinu slaniny a snítku saturejky a přiveďte k varu. Vařte asi hodinu a půl (v tlakovém hrnci necelou hodinu).

3

Mezitím na másle osmahněte cibuli a česnek, přidejte do hrnce a společně dovařte. Odstraňte kůži, slaninu a saturejku a pořádně rozmixujte.

4

Potom prolisujte přes jemné síto a zahustěte moukou nebo hraškou (viz Něco navíc).

5

Slaninu nakrájejte a vraťte do polévky. Nakonec dochuťte česnekem utřeným se špetkou soli, osolte, opepřete a okořeňte sušenou majoránkou, nechte přejít varem a vypněte.

6

Zbylou slaninu nakrájejte na tenké plátky a opečte na pánvi dokřupava.

7

Kostky pečiva lehce pokapejte rozpuštěným máslem a opečte na pánvi nebo v troubě dozlatova a dokřupava.

8

Hrachovou polévku podávejte s plátky slaniny, krutony a bylinkami.

NĚCO NAVÍC
Pokud budete zahušťovat moukou, osmahněte ji na polovině másla, vmíchejte tuto jíšku do polévky, prošlehejte a 15–20 minut provařte. Hrašku rozmíchejte s trochou vody, vlijte ji do polévky, rozmíchejte a provařte jako jíšku. 

 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/10

Apetit magazín

AD
Minerální vody není třeba střídat, je to mýtus
  • Lidé a jídlo

Minerální vody není třeba střídat, je to mýtus

České minerální vody jsou světovým unikátem. „V Česku je velmi bohatá paleta pramenů a bez nadsázky mohu říct, že se na našem území nachází snad všechny existující typy minerálních vod, což je s ohledem na velikost území skutečný unikát,“...