Jemný krém s voňavou slaninou a krupavými houstičkami vás příjemně zahřeje a zasytí.
Suroviny
1 Hrách zalijte studenou vodou a nechte přes noc namočený. Pak slijte, hrách propláchněte a zalijte vývarem nebo vodou. Přidejte kůži i polovinu slaniny a snítku saturejky a přiveďte k varu. Vařte asi hodinu a půl (v tlakovém hrnci necelou hodinu).
2 Mezitím na másle osmahněte cibuli a česnek, přidejte do hrnce a společně dovařte. Odstraňte kůži, slaninu a saturejku a pořádně rozmixujte. Potom prolisujte přes jemné síto a zahustěte moukou nebo hraškou (viz Něco navíc). Slaninu nakrájejte a vraťte do polévky. Nakonec dochuťte česnekem utřeným se špetkou soli, osolte, opepřete a okořeňte sušenou majoránkou, nechte přejít varem a vypněte.
3 Zbylou slaninu nakrájejte na tenké plátky a opečte na pánvi dokřupava. Kostky pečiva lehce pokapejte rozpuštěným máslem a opečte na pánvi nebo v troubě dozlatova a dokřupava. Polévku podávejte s plátky slaniny, krutony a bylinkami.
NĚCO NAVÍC
Pokud budete zahušťovat moukou, osmahněte ji na polovině másla, vmíchejte tuto jíšku do polévky, prošlehejte a 15–20 minut provařte. Hrašku (zdravá zahušťovací směs, k dostání v Tescu, Globusu nebo v lékárnách) rozmíchejte s trochou vody, vlijte ji do polévky, rozmíchejte a provařte jako jíšku.