Hrachová polévka s opečenou slaninou a houstičkami

Hrachová polévka s opečenou slaninou a houstičkami

Hodnocení receptu
Průměr: 3 ()
Do 10 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2354 kcal
Bílkoviny 35 g
Cukr 104 g
Tuky 200 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Jemný krém s voňavou slaninou a krupavými houstičkami vás příjemně zahřeje a zasytí.

Suroviny

250 g
zelený hrach suchý
uzená slanina 250 g
i s kůží, např. gazdovská
1 l
vývar z uzeného masa lze nahradit vodou
saturejka 2 snítka
máslo 60 g
plus 2 lžíce na krutony
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
česnek 2 stroužky
nakrájeného nadrobno + na dochucení
mouka pšeničná hladká 2 PL
nebo hraška
sůl a pepř
majoránka (drhnutá) 1 PL
sušená
bageta 1 ks
nakrájená na kostičky
majoránka a petrželka na ozdobení

1 Hrách zalijte studenou vodou a nechte přes noc namočený. Pak slijte, hrách propláchněte a zalijte vývarem nebo vodou. Přidejte kůži i polovinu slaniny a snítku saturejky a přiveďte k varu. Vařte asi hodinu a půl (v tlakovém hrnci necelou hodinu).

2 Mezitím na másle osmahněte cibuli a česnek, přidejte do hrnce a společně dovařte. Odstraňte kůži, slaninu a saturejku a pořádně rozmixujte. Potom prolisujte přes jemné síto a zahustěte moukou nebo hraškou (viz Něco navíc). Slaninu nakrájejte a vraťte do polévky. Nakonec dochuťte česnekem utřeným se špetkou soli, osolte, opepřete a okořeňte sušenou majoránkou, nechte přejít varem a vypněte.

3 Zbylou slaninu nakrájejte na tenké plátky a opečte na pánvi dokřupava. Kostky pečiva lehce pokapejte rozpuštěným máslem a opečte na pánvi nebo v troubě dozlatova a dokřupava. Polévku podávejte s plátky slaniny, krutony a bylinkami.

NĚCO NAVÍC

Pokud budete zahušťovat moukou, osmahněte ji na polovině másla, vmíchejte tuto jíšku do polévky, prošlehejte a 15–20 minut provařte. Hrašku (zdravá zahušťovací směs, k dostání v Tescu, Globusu nebo v lékárnách) rozmíchejte s trochou vody, vlijte ji do polévky, rozmíchejte a provařte jako jíšku. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...
  • Novinky a zajímavosti

Kde se může skrývat lepek?

Lepku se lze vyhnout vyřazením mouky z jídelníčku. Jenže, co když mouku v kupovaných potravinách neočekáváte? Víte, kde na mouku můžete narazit, aniž byste pátrali ve složení na obalu?  ...
  • Novinky a zajímavosti

EXKLUZIVNĚ: Koho potkáte dopoledne na Apetit stage?

Lahůdky na Apetit pikniku nenajdete jen v prodejních stáncích. Až se nasytíte dobrotami, přijďte k Apetit stage. Od rána až do večera zde najdete skvělé hosty, zajímavé přednášky a nové zážitky. ...
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi, nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit