Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak ušetřit na jídle neslevit na kvalitě? Plánujte, s rozmyslem nakupujte a při vaření neplýtvejte

Strouhání mrkve
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Ušetřit na jídle a přitom jíst stále kvalitně je v posledních letech výzva. Ale někdy skutečně stačí zaměřit se na některé drobnosti a ze svých požadavků slevit nemusíte. Nezapomeňte plánovat, s rozumem nakupovat, vařit si doma a zbytečně s jídlem neplýtvat. Některou zeleninu si můžete dokonce sami vypěstovat, na divoké bylinky se vydat do přírody.

Plánujte si jídelníček jako profíci

Uvádí se, že až třetina všeho vyprodukovaného jídla skončí v odpadkovém koši a z 55 % na tom mají podíl především domácnosti. Proto si zkuste vzít inspiraci z provozů hromadného stravování a předem si důkladně naplánujte, co budete následující dny jíst. Utvořte si například týdenní seznam jídel a napočítejte si, kolik jakých surovin budete potřebovat a přesně ty nakupte.

Nákupy zdravě a hravě

Určitě nechoďte nakupovat hladoví. S největší pravděpodobností pak přihodíte do košíku i potraviny, které na seznamu nemáte. Než se vydáte do obchodu, také se podívejte, jaké zásoby skrývá vaše lednice a co skladujete ve spíži. I ze zdánlivého „nic“ uvaříte rychlé a skromné jídlo.

  • Kupujte především základní potraviny – ovoce, zelenina, obiloviny, maso, ryby, luštěniny, vejce, mléčné výrobky, ořechy, oleje a nezapomínejte na koření a bylinky.

Nákup v akci? Jistě, ale s rozumem!

Rozhodnutí jestli a kde využít slevové akce v obchodních řetězcích necháme na vás, ale vždy je dobré si uvědomit, zda se vyplatí objíždět několik obchodů kvůli ušetřené částce. O to spíš, když výhodné akce nabízí každý řetězec v jiný den a ideálně několikrát do týdne.  

  • Zbystřete také u tzv. výhodného, rodinného nebo XXL balení. Ve spodním rohu cenovky se podívejte na přepočet částky za kg/g a porovnejte to s částkou u standardně nabízeného výrobku.

Vařte si doma ze základních potravin

Značné finanční prostředky ušetříte, pokud omezíte návštěvy restaurací nebo nákup už hotových jídel a uvaříte si doma. Jednak víte, co všechno jste do pokrmu dali a také si ho připravíte přesně podle své chuti, takže je velká šance, že ho celé sníte a neskončí v koši.

  • Vařte ze základních ingrediencí. Jejich pořizovací cena je většinou nižší, než když je koupíte už předpřipravené nebo hotové.
  • Místo luštěnin v konzervě kupte ty sušené. Den předem je namočte a pak uvařte. Nejen že to cenově vyjde lépe, ale můžete tak vyzkoušet i jiné druhy fazolí nebo čočky.
  • Vrhněte se na přípravu domácí majonézy. Oproti té kupované má lepší chuť a také skromnější výčet surovin.
  • Snadno uděláte i bramborové těsto, se kterým dál můžete doslova kouzlit. Od sladkých šišek s mákem až po plněné knedlíky uzeným masem.
  • I stejné jídlo může příště chutnat odlišně, když na dochucení zvolíte jiné koření nebo čerstvé bylinky.
  • Výraznou položkou na účtence je cena za maso. Ale existují i další zdroje bílkovin, ať už vejce nebo mléčné výrobky.
  • Omezte sladkosti, sladké balené vody, džusy, sirupy a také alkohol.

Zužitkujte celou surovinu

Už během přípravy surovin i samotného vaření se zaměřte na drobné detaily, které vám pomohou ušetřit nejen peníze, ale také čas a energii.

  • Některou zeleninu není třeba loupat. Například u mladé mrkve ji stačí jen umýt, případně vydrbat kartáčkem. Stejně tak brambory (především nové), salátovou okurku nebo jinou kořenovou zeleninu.
  • Slitou vodu z těstovin nevylévejte a část si ponechejte na podlití omáčky.
  • Slupky, odřezky, natě nebo třeba dužinu z dýně vložte do igelitového sáčku nebo uzavíratelné misky a dejte zamrazit. Příště je přihoďte do zeleninového nebo masového vývaru.
  • Ze staršího pečiva připravte žemlovku, krutony nebo ho usušte na strouhanku.

Sledovat datum spotřeby

Ne všechny potraviny po uplynutí data minimální trvanlivosti musí ihned do odpadků. Obzvláště, pokud je na obale uvedené „minimální datum spotřeby“. Vždy uvedený výrobek zkontrolujte zrakem i čuchem, a jestli na něm neshledáte nic neobvyklého, klidně ho použijte. Bližší informace a tipy se dozvíte v následujícím článku.

Nepodléhejte módním trendům

S nejrůznějšími dietami a módními výživovými směry se roztrhl pytel také s všemožnými produkty, které stojí nemalé peníze. Než se na vlně těchto trendů svezete, rozmyslete si, jestli je to pro vás finančně udržitelná cesta nebo jestli nezvolit pozvolnější tempo a jednotlivé výrobky a suroviny nezkoušet postupně.

  • Ale podobné to může být se zkoušením méně běžných surovin, jako jsou třeba pohanka, jáhly, kroupy, quinoa nebo slzovka. Kupte si je v menším balení a učte se vařit jednu po druhé.

Jídlo do mrazáku

Pokud jste si uvařili moc jídla a víte, že ho v nejbližších dnech nestihnete sníst, přendejte ho po jednotlivých porcích do uzavíratelných krabiček a dejte zamrazit. Budete tak mít po ruce připravený oběd nebo večeři i ve chvílích, kdy nebudete mít čas vařit. Stejně tak můžete zamrazit zbylé noky, bramborové nebo kynuté knedlíky, uvařenou rýži, luštěniny nebo natě a zelené bylinky.

  • Další možností je jídlo nabídnout. Domluvte se třeba s kolegy v práci, že jeden den donesete jídlo vy, druhý den zase oni.

Zahrádka na balkóně, za oknem i divoké bylinky

Některé potraviny, plné vitamínů a minerálů si můžete dokonce sami vypěstovat. A to ani nepotřebujete žádnou zahrádku. Saláty, rajčata, papriky, jahody, borůvky, bylinky a dokonce i brambory si můžete vypěstovat na balkoně. Stačí si zakoupit semínka nebo sazenice, zasadit do truhlíku nebo pytle s vhodným substrátem a po dobu vegetace se o úrodu dostatečně starat.

Naprostou vitamínovou bombou jsou divoké byliny, které jsou všude volně dostupné už od brzkého jara. A pokud nevíte, na které se s košíkem vydat, přečtěte si níže uvedený článek.

Zdroje informací: Apetit, Zachranjidlo

Skryt pre seznam

Související články

Autor: KatkaVavrova

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč