Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Quinoa: Bezlepkový poklad, který nesmí v moderní kuchyni chybět

quinoa
ZDROJ: Pixabay
sdílet:

Quinoa neboli merlík chilský pochází z pohoří And v Jižní Americe. A protože už před mnoha tisíci lety patřil mezi základní potravinu místních obyvatel, přezdívá se mu „pšenice Inků“. Přesto, že není naší původní plodinou, své příznivce si získává svou snadnou přípravou, příjemnou chutí a všestranným využitím. Kupte si sáček tohoto bezlepkového pokladu a uvařte si podle našich receptů.

Podobně jako pohanka nebo čirok patří do skupiny pseudoobilovin. Konzumují se drobná semínka, která jsou i po uvaření lehce křupavá a mají mírně oříškovou chuť.

V obchodě se můžeme nejčastěji setkat s červenou, černou a bílou quinou. Nutriční vlastnosti mají velmi podobné a jsou doslova nadupané zdraví prospěšných látek.

  • Quinoa je přirozeně bez lepku, a proto je vhodná pro všechny, kteří ho z jakéhokoli důvodu ze svého jídelníčku vyřadili.
  • Navíc je lehce stravitelná.
  • Obsahuje prospěšné omega 3 mastné kyseliny.
  • Slouží jako dokonalý zdroj kompletních sacharidů i bílkovin.
  • Má vysoký obsah vlákniny a málo kalorií.
  • Obsahuje vitamíny převážně skupiny B, ale také E a provitamin betakaroten.
  • Z minerálů jmenujme vápník, hořčík, železo, zinek, měď a fosfor.

Quinoa je vhodná nejen pro celiaky, ale i sportovce, vyznavače zdravého životního stylu, diabetiky, seniory i malé děti, dále pro ty, kteří chtějí snížit svou tělesnou hmotnost.

  • V obchodě najdete quinou v oddělení zdravé výživy nebo přímo ve specializovaných obchodech.
  • Nejčastěji se setkáte s celými zrníčky merlíku, ale někteří výrobci nabízí i mouku a pufované výrobky.
  • Také je součástí granoly, müsli, pečiva nebo bezlepkových těstovin.

Jak quinou vařit

Předně je nutné zmínit, že merlík obsahuje saponiny, které semena chrání například před ptáky. Abyste si pseudoobilninu vychutnali bez hořké pachuti, je nutné semínka nejdříve pořádně propláchnout vodou.

  • Pokud se během vaření objeví pěna, odstraňte ji.
  • Základní poměr pro přípravu je v poměru 1 díl quinoy na 2-2,5 dílu tekutiny.
  • Vodu s quinoou přiveďte k varu, přiklopte pokličkou a na mírném plamenu vařte přibližně 15-20 minut, dokud se voda nevstřebá.
  • Místo vody můžete použít vývar nebo v případě kaše i mléko.

Když budete merlík vařit, připravte ho rozhodně víc. V lednici v uzavřené nádobě vám vydrží až tři dny a uvidíte, že se vám v kuchyni rozhodně neztratí.

Quinoa jako příloha

Pokud už vám rýže fádní, vyzkoušejte quinou. Její příprava je stejně snadná, chuťově neutrální, a navíc obsahuje již zmíněné bílkoviny, sacharidy, vitamíny a minerály.

  • Kombinace všech tří barev merlíku dodá pokrmu náležitou pestrost.
  • Zkuste do hotové quinoy přimíchat lžíci vařené pohanky, čiroku, bulguru nebo již zmíněné rýže. Její chuťový i výživový charakter získá zase jiný rozměr.

Quinoa do salátů

Sypká quinoa plnohodnotně zastoupí v salátu jakoukoli obilovinu nebo těstovinu. Dodá mu sytící efekt, a navíc nebudete mít pocit těžkosti v žaludku.

  • Také si výborně rozumí se zelenými bylinkamibazalkou, petrželkou, pažitkou, tymiánem, oreganem a listovými saláty.

Snídaňové kaše

Z quinoy lze připravit (podobně jako dalších obilnin) snídaňovou kaši bohatou na vlákninu, bílkoviny a další „startovače dne“.

  • Quinou vařte na mírném plameni v poměru 1 díl merlíku a 3-4 díly tekutiny.

Abyste její ukryté benefity využili na maximum, doporučujeme semínka přes noc namočit. Nabobtnají a „ožijí“. Takto mírně naklíčenou quinou ráno sceďte a dolijte vodou (případně mlékem) tak, aby byla zrníčka ponořená a jen mírně zahřejte.

Smoothie

Pokud nechcete teplenou úpravou ‚oživlá‘ semínka jakkoli znehodnotit, můžete je sníst i takzvaně „raw“.

Nasypejte je do mixéru společně s ovocem, listovou zeleninou, přes noc namočenými semínky nebo ořechy a vytvořte si ranní smoothie. To vás po ránu jednoznačně postaví na nohy.

A co dál?

Quinou přidejte jako zavářku do polévky, připravte z ní rizoto či náplň do zapékané zeleniny. Uvařená zrníčka si přidejte do jogurtu nebo jako součást müsli a granoly.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: KatkaVavrova

Apetit magazín