Jáhly jsou výživné, snadno stravitelné, jednoduché na přípravu a neobsahují lepek. S rozšířením pěstování pšenice a žita jáhly z českých jídelníčků téměř úplně vymizely. Pojďme tuto trochu opomíjenou obilninu vrátit na náš stůl moderně a chutně.
Jáhly jsou vyloupaná zrníčka prosa setého, které můžete znát z ptačích krmítek. Získávají se odstraněním tvrdé slupky a mají žlutou až zlatavou barvu. Typická je pro ně jemně oříšková chuť. Někomu se mohou zdát mírně nahořklá, ale toho se snadno zbavíte vhodnou úpravou.
Jak jáhly uvařit
- Před samotným vařením je potřeba jáhly důkladně propláchnout.
- Následně je přesypejte do jemného sítka, přelijte horkou vodou a pak nechte mírně okapat. Spařením jáhly zbavíte hořkosti a případné pachuti.
- Samotné vaření se však téměř neliší od vaření rýže. Dva díly vody přiveďte k varu a následně přisypte jeden díl spařených jáhel. Přikryjte pokličkou a přibližně 15-20 minut vařte na mírném plamenu.
- Pro svou téměř neutrální chuť jsou jáhly vhodné do slaných i sladkých jídel. Můžete z nich připravit kaše, nákypy, sypkou přílohu i noky.
Tip: Pokud je pro vás chuť loupaného prosa příliš výrazná, kombinujte ho napříkad s rýží, bulgurem nebo kuskusem.
Jáhly září v zimě
Podle tradiční čínské medicíny mají jáhly zahřívací funkci. To znamená, že se jejich konzumace doporučuje především v chladných podzimních a zimních dnech.
Skvěle se doplňují s právě dozrávajícím sezónním ovocem, jako jsou jablka, hrušky, švestky, rozinky, zeleninou (kořenovou nebo červenou řepou), ořechy i houbami. Koření volte opět zahřívací, tedy skořici, hřebíček, kari, zázvor, chilli.
Vařené jáhly
- Fungují samy o sobě jako úžasná bezlepková příloha k masu i omáčkám. A to jak v sypké podobě, tak v té kompaktnější - můžete z nich vyválet například knedlíky nebo tvarovat malé noky.
- Obilnina dokáže plnohodnotně zastoupit těstoviny jako vložka do polévek, ale také v nejrůznějších salátech.
Jestliže si uvaříte příliš jáhel a nestihnete je ten den zpracovat, přendejte je do uzavíratelné krabičky a dejte do ledničky. V té vydrží 2 až 3 dny.
Jáhlová kaše
Nutriční složení předurčuje jáhlovou kaši jako adepta na ideální snídaní. Jáhly obsahují vysoký podíl sacharidů, které vyzbrojí tělo energií na celý den.
- Jeden díl jáhel uvařte ve třech dílech vody nebo mléka.
- Přidejte skořici, ořechy, semínka, ovoce (čerstvé, mražené, sušené i lyofilizované), ořechové máslo, kakaové boby, kousky čokolády - zkrátka co máte rádi.
- Abyste ráno ušetřili čas, uvařte si jáhly už večer. Ráno k nim jen dolijte mléko nebo vodu a prohřejte. Nebo vyzkoušejte jáhlové vločky a instantní kaše. I jejich příprava je velmi rychlá a snadná.
Tip: Nachystejte si jáhlovou kaši do skleničky a vezměte si ji s sebou do práce na svačinu.
Jahelník
Jestliže jste zvládli uvařit jahelnou kaši, jste už na půli cesty k jáhelníku. Lehce do kaše přimíchejte žloutky, vyšlehané bílky a jednu polovinu hmoty přendejte do pekáčku. Položte na ni nakrájená jablíčka, hrušky, švestky nebo naneste povidla. Přikryjte zbytkem kaše a vložte do trouby. Asi za dvacet minut máte připravený jahelník, který si zamilují děti i dospělí.
- Základní recept můžete obměňovat. Pokud vynecháte cukr, přidáte slaninu, sušená rajčata, listy čerstvého špenátu a zasypete strouhaným parmazánem, vykouzlíte moderní slanou variantu této staročeské pochoutky.
- Jáhly se výborně doplňují i s houbami. Pokud se bojíte experimentovat a raději byste vsadili na osvědčenou klasiku, uvařte jáhlového kubu podle našeho receptu.
Jahelné placky
I když jsou jáhly bezlepková potravina, po jejich uvaření a následném zchladnutí mají lepkavou konzistenci a lze z nich snadno tvarovat placky.
- Přidejte do nich koření, česnek, zeleninu, kukuřici, strouhaný sýr nebo vařenou červenou čočku. Placičky položte na pečící papír a vložte do trouby nebo na pánvičku.
- Hotové placky vložte do rozkrojené housky, přidejte oblíbenou zeleninu a jeden z osvědčených dipů. Rázem máte vegetariánskou verzi neodolatelných burgerů.
Jáhly – poklad v kuchyni
Tato oloupaná zrníčka prosa obsahují vitamíny skupiny B, které mají příznivý vliv na psychiku. Dále železo, zinek i hořčík.
Bezesporu velkým benefitem je i desetinový (za syrova) podíl bílkovin, komplexních sacharidů a vlákniny, která napomáhá vylučování i postupnému vstřebávání cukrů do krve.
Jáhly jsou navíc lehce stravitelné a neobsahují lepek, proto se jejich konzumace doporučuje při celiakii či redukční dietě. Navíc jsou vhodné i do prvních příkrmů pro miminka.
Na co si dát pozor
- Když budete jáhly kupovat, dbejte na to, aby zrníčka byla lesklá.
- Balení by nemělo obsahovat žádné nečistoty.
- Jáhly jsou náchylné ke kažení, proto se nedoporučuje jejich dlouhodobé skladování. Hlídejte si při nákupu datum minimální trvanlivosti.