Šišky z bramborového těsta si v redakci zamilovali všichni bez rozdílu.
Suroviny
brambory
900
g
varný typ C
mouka pšeničná hrubá
150
g
mák celý
100
g
krupice
80
g
vejce
2
ks
sůl
máslo
na prokládání
švestková povidla
250
g
případně i vypeckované čerstvé švestky, jsou-li právě v sezoně (pak budete potřebovat méně povidel)
rum
tuzemák, podle chuti
zakysaná smetana
300
g
1 Den předem uvařte brambory ve slupce doměkka. Sceďte a nechte vychladnout.
2 Druhý den je oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte mouku, krupici, vejce, sůl, mák a rychle vypracujte hladké těsto.
3 Z těsta vytvarujte šišky a vařte je v lehce osolené vodě. Až vyplavou, vařte je ještě 3–5 minut. Vylovené či scezené šišky prokládejte tenkými plátky másla.
4 Mezitím prohřejte povidla se švestkami v nepřilnavém rendlíku, podle potřeby je nařeďte vodou a podle chuti ochuťte rumem.
NĚCO NAVÍC
Šišky jsou skvělé také naslano s opečenou slaninou a prohřátou zakysanou smetanou, ale i s kysaným zelím a ohřátým uzeným masem.
Komentáře
Lucia Lucká
18.09.2014 15:23
OD uvedenia tohto receptu v
OD uvedenia tohto receptu v Apetite uz nerobievam zdlhave slivkove gule,ziadne mletie maku... Toto je najlepsi recept na makove sulance,dokonca kvoli nemu mrazim slivky,aby sme si ho mohli vychutnat i v zime.Sulance su hotove raz dva,so zohriatymi slivkami chutia ako slivkove gule a maslo im dodava nadhernu kremovu aromu. Vyborne nielen pre deti!