0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Šišky s mákem (2 v 1) a švestkovými povidly

Šišky s mákem (2 v 1) a švestkovými povidly
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Šišky s mákem (2 v 1) a švestkovými povidly

3.8 / 5. Počet hodnocení: 13
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3562 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 513 g
Tuky 112 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šišky z bramborového těsta si v redakci zamilovali všichni bez rozdílu.

Suroviny

brambory 900 g
varný typ C
mouka pšeničná hrubá 150 g
mák celý 100 g
krupice 80 g
vejce 2 ks
sůl
máslo
na prokládání
švestková povidla 250 g
případně i vypeckované čerstvé švestky, jsou-li právě v sezoně (pak budete potřebovat méně povidel)
rum
tuzemák, podle chuti
zakysaná smetana 300 g

1 Den předem uvařte brambory ve slupce doměkka. Sceďte a nechte vychladnout.

2 Druhý den je oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte mouku, krupici, vejce, sůl, mák a rychle vypracujte hladké těsto.

3 Z těsta vytvarujte šišky a vařte je v lehce osolené vodě. Až vyplavou, vařte je ještě 3–5 minut. Vylovené či scezené šišky prokládejte tenkými plátky másla.

4 Mezitím prohřejte povidla se švestkami v nepřilnavém rendlíku, podle potřeby je nařeďte vodou a podle chuti ochuťte rumem.

NĚCO NAVÍC
Šišky jsou skvělé také naslano s opečenou slaninou a prohřátou zakysanou smetanou, ale i s kysaným zelím a ohřátým uzeným masem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/10

Komentáře

Lucia Lucká

OD uvedenia tohto receptu v Apetite uz nerobievam zdlhave slivkove gule,ziadne mletie maku... Toto je najlepsi recept na makove sulance,dokonca kvoli nemu mrazim slivky,aby sme si ho mohli vychutnat i v zime.Sulance su hotove raz dva,so zohriatymi slivkami chutia ako slivkove gule a maslo im dodava nadhernu kremovu aromu. Vyborne nielen pre deti!

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit