0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Šišky s mákem (2 v 1) a švestkovými povidly

Šišky s mákem (2 v 1) a švestkovými povidly
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Šišky s mákem (2 v 1) a švestkovými povidly

3.9/5 Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3562 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 513 g
Tuky 112 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šišky z bramborového těsta si v redakci zamilovali všichni bez rozdílu.

Suroviny

varný typ C
mouka pšeničná hrubá 150 g
mák celý 100 g
vejce 2 ks
sůl
máslo
na prokládání
švestková povidla 250 g
případně i vypeckované čerstvé švestky, jsou-li právě v sezoně (pak budete potřebovat méně povidel)
tuzemák, podle chuti

Postup

1

Den předem uvařte brambory ve slupce doměkka. Sceďte a nechte vychladnout.

2

Druhý den je oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte mouku, krupici, vejce, sůl, mák a rychle vypracujte hladké těsto.

3

Z těsta vytvarujte šišky a vařte je v lehce osolené vodě. Až vyplavou, vařte je ještě 3–5 minut. Vylovené či scezené šišky prokládejte tenkými plátky másla.

4

Mezitím prohřejte povidla se švestkami v nepřilnavém rendlíku, podle potřeby je nařeďte vodou a podle chuti ochuťte rumem.

NĚCO NAVÍC
Šišky jsou skvělé také naslano s opečenou slaninou a prohřátou zakysanou smetanou, ale i s kysaným zelím a ohřátým uzeným masem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/10

Komentáře

Lucia Lucká

OD uvedenia tohto receptu v Apetite uz nerobievam zdlhave slivkove gule,ziadne mletie maku... Toto je najlepsi recept na makove sulance,dokonca kvoli nemu mrazim slivky,aby sme si ho mohli vychutnat i v zime.Sulance su hotove raz dva,so zohriatymi slivkami chutia ako slivkove gule a maslo im dodava nadhernu kremovu aromu. Vyborne nielen pre deti!

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč