Znáte polévku z bramborových slupek nebo vývar z jinak nevyužívaných částí zeleniny? Košťál z květáku a brokolice už nevyhazujte, stejně tak slupky z omyté zeleniny. V rámci skromné kuchyně jsme se zaměřili na využití surovin beze zbytků a výsledkem jsou neobyčejně chutné a nutričně bohaté polévky.
Příprava pokrmů, při které se zpracovávají celé suroviny, nás zavádí do kuchyně našich předků. Ti žili skromě a často neměli moc na výběr. Zužitkování “zbytků” bylo nezbytnou součástí běžného vaření. Skromné vaření šetří nejen vaši kapsu, ale také přírodu.
Připravte dokonalý vývar ze slupek a košťálů
Připravujete brokolicový pokrm, jehož součástí jsou pouze růžičky? Košťál nevyhazuje a odložte jej stranou, využijete ho pro přípravu vydatného zeleninového vývaru. V lednici košťál vydrží určitě 2 až 3 dny.
Stejně tak je tomu se slupkami, jelikož ve spoustě druhů zeleniny se ukrývá množství vitaminů právě ve slupce nebo přímo pod ní. Jakou zeleninu tedy odkládat stranou pro přípravu vývaru?
- košťály z květáku, brokolice nebo zelí
- slupky z brambor, mrkve, cibule, petržele, celeru
- ovadlé kusy zeleniny, které vám zbývají v lednici a už se nehodí pro přípravu oku lahodících pokrmů
- kořínky pórku nebo cibule
- stonky bylinek běžně používaných v kuchyni
- Základ na vývar lehce orestujte v hrnci na pár kapkách rostlinného oleje, zalijte vodou.
- Přidejte bobkový list, nové koření a černý pepř a nechte alespoň jednu hodinu (klidně i déle) probublávat.
- Hotový vývar je chuťově bohatý a obsahuje cenné množství vitaminů. Skvěle dodá chuť oblíbeným polévkám, rizotu nebo pod maso. Snadno jej můžete také zamrazit.
Polévky ‚co dům dal‘
Vařit z toho, co dům dal, bývá občas výzva. Skvělý pocit z přípravy jídla z omezeného množství a výběru surovin je však k nezaplacení. My pro vás máme hned několik tipů na výborné polévky, které vykouzlíte ze surovinových zásob.
Barevná krémová bramborová polévka
Hotová je do 20 minut a skvěle s ní zazáříte i při slavnostních příležitostech. Obsahuje spoustu vitaminů a výborně vás zahřeje i zasytí. Na závěr ji podle receptu můžete zjemnit smetanou.
- Pokud smetanu nemáte nebo připravujete bezlaktózovou variantu, polévku rozmixujte bez ní. I tak bude mít skvělou chuť.
Česnečka, která vás postaví na nohy
Hodí se zejména na podzim a v zimě, kdy naši imunitu zkouší zákeřné bacily. Tradiční česnečka je přírodním elixírem zdraví. Připravte ji podle našeho receptu.
Hřejivá polévka z kořenové zeleniny
Kombinace kořenové zeleniny a pikantního koření je to pravé, co na podzim potřebujeme. Zázvor a kajenský pepř dodají polévce ten správný říz a orestovaná kořenová zelenina vyladí chuť k dokonalosti.
Vydatná kukuřičná polévka
Pro svou přirozeně sladkou chuť je tato polévka oblíbená zejména mezi dětmi. Kurkuma podpoří výraznou žlutou barvu a dodá polévce nádech orientu. S pečenými červenými paprikami jde o dokonalou kombinaci chutí. Tuto polévku můžete podávat také jako hlavní chod.
Pravé krkonošské kyselo
Pokud máte doma kvásek, je krkonošské kyselo jasná obědová volba. Tradiční kyselo se neobejde bez hub, vajec a vařených brambor.
Polévka z červené čočky
Polévka na způsob dhálu z červené čočky patří mezi oblíbené pokrmy jen z několika málo surovin. Červená čočka dodá vašemu tělu nezanedbatelné množství železa a bílkovin, proto by neměla chybět v běžném jídelníčku.
Fazolová polévka s kořenovou zeleninou
Oblíbená polévka z bílých fazolí bude zaručeně chutnat dospělým i dětem. Polévka se podává rozmixovaná, nezapomeňte si však pár uvařených fazolí nechat na ozdobu.
- Vaření polévky zabere půlhodinu času. Fazole je však před vařením nezbytné namočit do vody ideálně přes noc.
Zdroj informací: časopis Apetit