Nová registrace Zapomenuté heslo

Vařte úsporně! Vývary a polévky ze slupek, košťálů a dalších cenných zbytků zeleniny

Šárka Měřičková
15. 11. 2021
Krémová polévka
Olga Kudriavtseva/Unsplash

Znáte polévku z bramborových slupek nebo vývar z jinak nevyužívaných částí zeleniny? Košťál z květáku a brokolice už nevyhazujte, stejně tak slupky z omyté zeleniny. V rámci skromné kuchyně jsme se zaměřili na využití surovin beze zbytků a výsledkem jsou neobyčejně chutné a nutričně bohaté polévky.

Příprava pokrmů, při které se zpracovávají celé suroviny, nás zavádí do kuchyně našich předků. Ti žili skromě a často neměli moc na výběr. Zužitkování “zbytků” bylo nezbytnou součástí běžného vaření. Skromné vaření šetří nejen vaši kapsu, ale také přírodu.

Připravte dokonalý vývar ze slupek a košťálů

Připravujete brokolicový pokrm, jehož součástí jsou pouze růžičky? Košťál nevyhazuje a odložte jej stranou, využijete ho pro přípravu vydatného zeleninového vývaru. V lednici košťál vydrží určitě 2 až 3 dny.

Stejně tak je tomu se slupkami, jelikož ve spoustě druhů zeleniny se ukrývá množství vitaminů právě ve slupce nebo přímo pod ní. Jakou zeleninu tedy odkládat stranou pro přípravu vývaru?

  • košťály z květáku, brokolice nebo zelí
  • slupky z brambor, mrkve, cibule, petržele, celeru
  • ovadlé kusy zeleniny, které vám zbývají v lednici a už se nehodí pro přípravu oku lahodících pokrmů
  • kořínky pórku nebo cibule
  • stonky bylinek běžně používaných v kuchyni
  1. Základ na vývar lehce orestujte v hrnci na pár kapkách rostlinného oleje, zalijte vodou.
  2. Přidejte bobkový list, nové koření a černý pepř a nechte alespoň jednu hodinu (klidně i déle) probublávat.
  3. Hotový vývar je chuťově bohatý a obsahuje cenné množství vitaminů. Skvěle dodá chuť oblíbeným polévkám, rizotu nebo pod maso. Snadno jej můžete také zamrazit.

Polévky ‚co dům dal‘

Vařit z toho, co dům dal, bývá občas výzva. Skvělý pocit z přípravy jídla z omezeného množství a výběru surovin je však k nezaplacení. My pro vás máme hned několik tipů na výborné polévky, které vykouzlíte ze surovinových zásob. 

Barevná krémová bramborová polévka

Hotová je do 20 minut a skvěle s ní zazáříte i při slavnostních příležitostech. Obsahuje spoustu vitaminů a výborně vás zahřeje i zasytí. Na závěr ji podle receptu můžete zjemnit smetanou.

  • Pokud smetanu nemáte nebo připravujete bezlaktózovou variantu, polévku rozmixujte bez ní. I tak bude mít skvělou chuť. 

Barevná krémová bramborová polévka

Barevná krémová bramborová polévka

< 45 min
4.2(39x)
Přečíst recept

Česnečka, která vás postaví na nohy

Hodí se zejména na podzim a v zimě, kdy naši imunitu zkouší zákeřné bacily. Tradiční česnečka je přírodním elixírem zdraví. Připravte ji podle našeho receptu.

Klasická česnečka

Klasická česnečka

< 45 min
4.5(380x)
Přečíst recept

Hřejivá polévka z kořenové zeleniny

Kombinace kořenové zeleniny a pikantního koření je to pravé, co na podzim potřebujeme. Zázvor a kajenský pepř dodají polévce ten správný říz a orestovaná kořenová zelenina vyladí chuť k dokonalosti.

Polévka z kořenové zeleniny

Polévka z kořenové zeleniny

< 45 min
4.3(64x)
Přečíst recept

Vydatná kukuřičná polévka

Pro svou přirozeně sladkou chuť je tato polévka oblíbená zejména mezi dětmi. Kurkuma podpoří výraznou žlutou barvu a dodá polévce nádech orientu. S pečenými červenými paprikami jde o dokonalou kombinaci chutí. Tuto polévku můžete podávat také jako hlavní chod.

Krémová kukuřičná polévka s paprikami

< 60 min
4.3(16x)
Přečíst recept

Pravé krkonošské kyselo

Pokud máte doma kvásek, je krkonošské kyselo jasná obědová volba. Tradiční kyselo se neobejde bez hub, vajec a vařených brambor. 

Krkonošské kyselo

Krkonošské kyselo

< 50 min
4.2(92x)
Přečíst recept

Polévka z červené čočky

Polévka na způsob dhálu z červené čočky patří mezi oblíbené pokrmy jen z několika málo surovin. Červená čočka dodá vašemu tělu nezanedbatelné množství železa a bílkovin, proto by neměla chybět v běžném jídelníčku. 

Polévka z červené čočky

< 30 min
4(167x)
Přečíst recept

Fazolová polévka s kořenovou zeleninou

Oblíbená polévka z bílých fazolí bude zaručeně chutnat dospělým i dětem. Polévka se podává rozmixovaná, nezapomeňte si však pár uvařených fazolí nechat na ozdobu.

  • Vaření polévky zabere půlhodinu času. Fazole je však před vařením nezbytné namočit do vody ideálně přes noc. 

Fazolová polévka bez masa

Fazolová polévka bez masa

< 120 min
4.4(33x)
Přečíst recept

Zdroj informací: časopis Apetit

Sdílet článek

Související články