0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Trvanlivost vs použitelnost potravin. Víte jak se liší datum spotřeby a datum minimální trvanlivosti?

Nákupní taška s potravinami
ZDROJ: Maria Lin Kim/Unsplash
sdílet:

Máte představu, kolik kilogramů vyhozených připadá v průměru na každého Čecha za rok? Dobrá zpráva je, že je to výrazně pod evropským průměrem, který činí 170 kg. I tak ale vypadá českých padesát až osmdesát kilo vyhozených potravn na hlavu ročně jako velký ranec jídla. Více než polovina se přitom vyhodí v domácnostech. Z velké části za tím stojí problematické vnímání pojmů jako je datum spotřeby a doba minimální trvanlivosti. Po uplynutí které doby už je lepší potravinu vyhodit?

Použitelnost je určena datem spotřeby

U čerstvých potravin a potravin podléhajících rychlé zkáze se na obalu uvádí datum spotřeby. Pokud jde o lahůdkové výrobky od pultu, platí, že je potřeba je sníst do 24 hodin.

  • Po datu spotřeby by se výrobky neměly jíst.
  • Datum spotřeby poznáte podle označení ‚spotřebujte do‘.
  • Patří sem čerstvé potraviny, mléčné výrobky a lahůdky z pultového prodeje. Například krájené salámy, chlebíčky, saláty, čerstvé mleté maso, chlazená drůbež, ryby, jogurty.
  • Podle portálu Ministerstva zdravotnictví Bezpecnostpotravin.cz je třeba se v případě skladování těchto potravin řídit pokyny pro skladování. Těmi jsou např. „uchovávejte v lednici“ nebo „uchovávejte při teplotě 2-4 °C“.
  • Za nevhodných skladovacích podmínek se potraviny rychleji zkazí a riskujete zažívací obtíže.
  • Datum spotřeby, tedy použitelnost potravin, můžete prodloužit, když výrobek zamrazíte. 

Minimální trvanlivost znamená ‚best before...‘

‚Minimální trvanlivost‘ se uvádí u trvanlivých potravin. Do tohoto data výrobce garantuje nezměněnou kvalitu výrobku.

  • Po uplynutí data minimální trvanlivosti je bezpečné potraviny jíst, mohou však ztrácet ze svých původních vlastností, jako jsou chuť nebo struktura.
  • Označení „minimální trvanlivost do“ se objevuje na široké řadě chlazených, mražených, sušených, konzervovaných a jiných potravin. Patří sem například rýže, luštěniny, olej, čokolády nebo sušenky.
  • Než se rozhodnete potravinu po uplynutí data „minimální trvanlivosti do“ vyhodit, ověřte, zda je obal neporušený. Pokud potravina stále ještě vypadá dobře, voní a chutná, není důvod se jí zbavovat.
  • Potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti je možné prodávat, pouze pokud jsou zdravotně nezávadné a pokud jsou jako prošlé označeny a v obchodě odděleně umístěny.
  • Po datu miimální trvanlivost výrobce nezaručuje chuťové a výživové kvality výrobku. Odpovědnost za zdravotní nezávadnost potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti přebírá prodejce.
  • Datum trvanlivosti nemusejí mít uvedeny následující potraviny: čerstvé ovoce a zelenina, čerstvé pečivo, sůl, cukr, ocet, vína a lihoviny.

Související články

5 konzerv, za které se vaše spíž nemusí stydět
  • Tipy a triky

5 konzerv, za které se vaše spíž nemusí stydět

S dobře vybavenou spižírnou zvládnete večeři v pracovním týdnu levou zadní. Vařit z plechovky vůbec nemusí být ostuda, se správnými recepty a vhodně zvolenými jídly naopak vaříte chutně a výživně. Bonusem je minimum času stráveného v...
Autor: Olga Šlesingrová

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit