Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Trvanlivost vs použitelnost potravin: Víte jak se liší datum spotřeby a datum minimální trvanlivosti?

Nákupní taška s potravinami
ZDROJ: Maria Lin Kim/Unsplash
sdílet:

Máte představu, kolik kilogramů vyhozených připadá v průměru na každého Čecha za rok? Dobrá zpráva je, že je to výrazně pod evropským průměrem, který činí 170 kg. I tak ale vypadá českých padesát až osmdesát kilo vyhozených potravn na hlavu ročně jako velký ranec jídla. Více než polovina se přitom vyhodí v domácnostech. Z velké části za tím stojí problematické vnímání pojmů jako je datum spotřeby a doba minimální trvanlivosti. Po uplynutí které doby už je lepší potravinu vyhodit?

Použitelnost je určena datem spotřeby

U čerstvých potravin a potravin podléhajících rychlé zkáze se na obalu uvádí datum spotřeby. Pokud jde o lahůdkové výrobky od pultu, platí, že je potřeba je sníst do 24 hodin.

  • Po datu spotřeby by se výrobky neměly jíst.
  • Datum spotřeby poznáte podle označení ‚spotřebujte do‘.
  • Patří sem čerstvé potraviny, mléčné výrobky a lahůdky z pultového prodeje. Například krájené salámy, chlebíčky, saláty, čerstvé mleté maso, chlazená drůbež, ryby, jogurty.
  • Podle portálu Ministerstva zdravotnictví Bezpecnostpotravin.cz je třeba se v případě skladování těchto potravin řídit pokyny pro skladování. Těmi jsou např. „uchovávejte v lednici“ nebo „uchovávejte při teplotě 2-4 °C“.
  • Za nevhodných skladovacích podmínek se potraviny rychleji zkazí a riskujete zažívací obtíže.
  • Datum spotřeby, tedy použitelnost potravin, můžete prodloužit, když výrobek zamrazíte. 

Minimální trvanlivost znamená ‚best before...‘

‚Minimální trvanlivost‘ se uvádí u trvanlivých potravin. Do tohoto data výrobce garantuje nezměněnou kvalitu výrobku.

  • Po uplynutí data minimální trvanlivosti je bezpečné potraviny jíst, mohou však ztrácet ze svých původních vlastností, jako jsou chuť nebo struktura.
  • Označení „minimální trvanlivost do“ se objevuje na široké řadě chlazených, mražených, sušených, konzervovaných a jiných potravin. Patří sem například rýže, luštěniny, olej, čokolády nebo sušenky.
  • Než se rozhodnete potravinu po uplynutí data „minimální trvanlivosti do“ vyhodit, ověřte, zda je obal neporušený. Pokud potravina stále ještě vypadá dobře, voní a chutná, není důvod se jí zbavovat.
  • Potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti je možné prodávat, pouze pokud jsou zdravotně nezávadné a pokud jsou jako prošlé označeny a v obchodě odděleně umístěny.
  • Po datu miimální trvanlivost výrobce nezaručuje chuťové a výživové kvality výrobku. Odpovědnost za zdravotní nezávadnost potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti přebírá prodejce.
  • Datum trvanlivosti nemusejí mít uvedeny následující potraviny: čerstvé ovoce a zelenina, čerstvé pečivo, sůl, cukr, ocet, vína a lihoviny.

Zdroj info: Bezepečnost Potravin, dTest

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Olga Šlesingrová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
499 Kč
334 Kč