Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak připravit skvělou domácí majonézu nebo tatarku?

Domácí tatarka
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Máte v plánu si trochu zahřešit jídlem? Možná se vám už sbíhají sliny na dozlatova usmažený sýr a hranolky nebo poctivý burger. Nebo si chcete pochutnat na bramborovém salátu a přemýšlíte, jak svou domácí recepturu ještě vylepšit? Zapomeňte na omáčky ze supermarketu. Prozradíme vám rychlý a jednoduchý způsob, jak si připravit lahodnou majonézu nebo tatarku v pohodlí domova.

Inspirace z francouzské kuchyně

Jak majonéza, tak i tatarka mají svůj původ ve francouzské gastronomii. Ale zatímco tatarská omáčka dostala svůj název podle tatarského bifteku, kterému dodávala jedinečnou chuť, původ majonézy je dodnes záhadou.

  • Podle jedné pověsti ji poprvé připravil neznámý kuchař na oslavu velkého vítězství: v roce 1756 dobyla francouzská flotila přístav Mahon (na ostrově Menorca v západním Středomoří), který do té doby drželi Britové.
  • Na slavnostní večeři neměla chybět ani oblíbená omáčka z vajec a smetany – jenže scházela smetana. Vynalézavý kuchař se ale nenechal odradit a chybějící ingredienci nahradil olivovým olejem.
  • Tehdy měla vzniknout vítězná omáčka mahonnaise, která si časem našla cestu i do českých kuchyní. Jako oblíbená majonéza.

Jak domácí majonézu připravit?

Postup na přípravu majonézy není na první pohled nijak náročný, ale vyžaduje poctivou přípravu a kvalitní čerstvé suroviny.

Co budete potřebovat?

  • 2 velké žloutky z čerstvých vajec
  • 1 lžíce (dijonské) hořčice
  • ½ lžíce soli a pepře
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 80 ml olivového oleje
  • 200 ml slunečnicového oleje

Domácí majonéza krok za krokem

  1. Chlazené suroviny nechte 1–2 hodiny odstát při pokojové teplotě. Jinak se majonéza může srazit.
  2. Připravte si mísu (pokud budete omáčku míchat ruční metlou).
  3. Šlehejte žloutky a hořčici, osolte a opepřete. Následně zašlehejte citronovou šťávu.
  4. Smíchejte oba oleje dohromady a za stálého šlehání přidávejte olej po kapkách ke žloutkům.
  5. Jakmile se kapky oleje začnou vstřebávat a směs zhoustne, můžete olej opatrně za stálého šlehání přilévat tenkým pramínkem. V závěru šlehání přidávejte olej raději zase jen kapáním.
  6. Jakmile se spotřebujete všechen olej a majonéza bude mít požadovanou texturu, ochutnejte a podle potřeby dochuťte.

Příprava majonézy v mixéru

  1. Pokud dáváte přednost klasickému tyčovému mixéru, můžete všechny suroviny smíchat v jediné nádobě. Potom ponořte mixér na dno a začněte šlehat.
  2. Jakmile spodní vrstva směsi dostatečně zhoustne, vytahujte šlehající mixér postupně nahoru.

Jak na přípravu domácí tatarky?

Tatarka je vlastně majonéza se zeleninou - naloženou okurkou, pažitkou, petrželí, česnekem, šalotkou nebo třeba kapary. Skvělou tatarku si zvládnete připravit i v domácích podmínkách.

Co budete potřebovat?

  • majonézu
  • nakládanou okurku
  • šalotku

Můžete přidat:

  • ančovičky
  • kapary
  • lžíci nálevu ze sterilizovaných okurek, bílé víno apod.

Domácí tatarka krok za krokem

  1. Byliny a šalotku nakrájejte najemno, okurky můžete nastrouhat na struhadle. Suroviny pomalu vmíchejte do hotové majonézy.
  2. Podle potřeby můžete přidat nálev z okurek nebo ocet pro zředění směsi, někdy se přidává kapka bílého vína apod.

Nakonec si připravenou omáčku vychutnejte u svého oblíbeného jídla.

Čemu dáte přednost? Osvědčenému „smažáku“? Nebo tradičnímu bramborovému salátu? Gurmáni možná vyzkouší rostbíf s tatarkou.

Jaké jídlo si nedokážete bez majonézy nebo tatarky představit vy? 

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Petr Šúth

Apetit magazín