Máte v plánu si trochu zahřešit jídlem? Možná se vám už sbíhají sliny na dozlatova usmažený sýr a hranolky nebo poctivý burger. Nebo si chcete pochutnat na bramborovém salátu a přemýšlíte, jak svou domácí recepturu ještě vylepšit? Zapomeňte na omáčky ze supermarketu. Prozradíme vám rychlý a jednoduchý způsob, jak si připravit lahodnou majonézu nebo tatarku v pohodlí domova.
Inspirace z francouzské kuchyně
Jak majonéza, tak i tatarka mají svůj původ ve francouzské gastronomii. Ale zatímco tatarská omáčka dostala svůj název podle tatarského bifteku, kterému dodávala jedinečnou chuť, původ majonézy je dodnes záhadou.
- Podle jedné pověsti ji poprvé připravil neznámý kuchař na oslavu velkého vítězství: v roce 1756 dobyla francouzská flotila přístav Mahon (na ostrově Menorca v západním Středomoří), který do té doby drželi Britové.
- Na slavnostní večeři neměla chybět ani oblíbená omáčka z vajec a smetany – jenže scházela smetana. Vynalézavý kuchař se ale nenechal odradit a chybějící ingredienci nahradil olivovým olejem.
- Tehdy měla vzniknout vítězná omáčka mahonnaise, která si časem našla cestu i do českých kuchyní. Jako oblíbená majonéza.
Jak domácí majonézu připravit?
Postup na přípravu majonézy není na první pohled nijak náročný, ale vyžaduje poctivou přípravu a kvalitní čerstvé suroviny.
Co budete potřebovat?
- 2 velké žloutky z čerstvých vajec
- 1 lžíce (dijonské) hořčice
- ½ lžíce soli a pepře
- 1 lžíce citronové šťávy
- 80 ml olivového oleje
- 200 ml slunečnicového oleje
Domácí majonéza krok za krokem
- Chlazené suroviny nechte 1–2 hodiny odstát při pokojové teplotě. Jinak se majonéza může srazit.
- Připravte si mísu (pokud budete omáčku míchat ruční metlou).
- Šlehejte žloutky a hořčici, osolte a opepřete. Následně zašlehejte citronovou šťávu.
- Smíchejte oba oleje dohromady a za stálého šlehání přidávejte olej po kapkách ke žloutkům.
- Jakmile se kapky oleje začnou vstřebávat a směs zhoustne, můžete olej opatrně za stálého šlehání přilévat tenkým pramínkem. V závěru šlehání přidávejte olej raději zase jen kapáním.
- Jakmile se spotřebujete všechen olej a majonéza bude mít požadovanou texturu, ochutnejte a podle potřeby dochuťte.
Příprava majonézy v mixéru
- Pokud dáváte přednost klasickému tyčovému mixéru, můžete všechny suroviny smíchat v jediné nádobě. Potom ponořte mixér na dno a začněte šlehat.
- Jakmile spodní vrstva směsi dostatečně zhoustne, vytahujte šlehající mixér postupně nahoru.
Jak na přípravu domácí tatarky?
Tatarka je vlastně majonéza se zeleninou - naloženou okurkou, pažitkou, petrželí, česnekem, šalotkou nebo třeba kapary. Skvělou tatarku si zvládnete připravit i v domácích podmínkách.
Co budete potřebovat?
- majonézu
- nakládanou okurku
- šalotku
Můžete přidat:
- ančovičky
- kapary
- lžíci nálevu ze sterilizovaných okurek, bílé víno apod.
Domácí tatarka krok za krokem
- Byliny a šalotku nakrájejte najemno, okurky můžete nastrouhat na struhadle. Suroviny pomalu vmíchejte do hotové majonézy.
- Podle potřeby můžete přidat nálev z okurek nebo ocet pro zředění směsi, někdy se přidává kapka bílého vína apod.
Nakonec si připravenou omáčku vychutnejte u svého oblíbeného jídla.
Čemu dáte přednost? Osvědčenému „smažáku“? Nebo tradičnímu bramborovému salátu? Gurmáni možná vyzkouší rostbíf s tatarkou.
Jaké jídlo si nedokážete bez majonézy nebo tatarky představit vy?