0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak připravit skvělou domácí majonézu nebo tatarku?

Jak připravit skvělou domácí majonézu nebo tatarku?
sdílet:

Máte v plánu si trochu zahřešit jídlem? Možná se vám už sbíhají sliny na dozlatova usmažený sýr a hranolky nebo poctivý burger. Nebo si chcete pochutnat na bramborovém salátu a přemýšlíte, jak svou domácí recepturu ještě vylepšit? Zapomeňte na omáčky ze supermarketu. Prozradíme vám rychlý a jednoduchý způsob, jak si připravit lahodnou majonézu nebo tatarku v pohodlí domova.

Inspirace z francouzské kuchyně

Jak majonéza, tak i tatarka mají svůj původ ve francouzské gastronomii. Ale zatímco tatarská omáčka dostala svůj název podle tatarského bifteku, kterému dodávala jedinečnou chuť, původ majonézy je dodnes záhadou.

  • Podle jedné pověsti ji poprvé připravil neznámý kuchař na oslavu velkého vítězství: v roce 1756 dobyla francouzská flotila přístav Mahon (na ostrově Menorca v západním Středomoří), který do té doby drželi Britové.
  • Na slavnostní večeři neměla chybět ani oblíbená omáčka z vajec a smetany – jenže scházela smetana. Vynalézavý kuchař se ale nenechal odradit a chybějící ingredienci nahradil olivovým olejem.
  • Tehdy měla vzniknout vítězná omáčka mahonnaise, která si časem našla cestu i do českých kuchyní. Jako oblíbená majonéza.

Jak domácí majonézu připravit?

Postup na přípravu majonézy není na první pohled nijak náročný, ale vyžaduje poctivou přípravu a kvalitní čerstvé suroviny.

Co budete potřebovat?

  • 2 velké žloutky z čerstvých vajec
  • 1 lžíce (dijonské) hořčice
  • ½ lžíce soli a pepře
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 80 ml olivového oleje
  • 200 ml slunečnicového oleje

Domácí majonéza krok za krokem

  1. Chlazené suroviny nechte 1–2 hodiny odstát při pokojové teplotě. Jinak se majonéza může srazit.
  2. Připravte si mísu (pokud budete omáčku míchat ruční metlou).
  3. Šlehejte žloutky a hořčici, osolte a opepřete. Následně zašlehejte citronovou šťávu.
  4. Smíchejte oba oleje dohromady a za stálého šlehání přidávejte olej po kapkách ke žloutkům.
  5. Jakmile se kapky oleje začnou vstřebávat a směs zhoustne, můžete olej opatrně za stálého šlehání přilévat tenkým pramínkem. V závěru šlehání přidávejte olej raději zase jen kapáním.
  6. Jakmile se spotřebujete všechen olej a majonéza bude mít požadovanou texturu, ochutnejte a podle potřeby dochuťte.

Příprava majonézy v mixéru

  1. Pokud dáváte přednost klasickému tyčovému mixéru, můžete všechny suroviny smíchat v jediné nádobě. Potom ponořte mixér na dno a začněte šlehat.
  2. Jakmile spodní vrstva směsi dostatečně zhoustne, vytahujte šlehající mixér postupně nahoru.

Jak na přípravu domácí tatarky?

Tatarka je vlastně majonéza se zeleninou - naloženou okurkou, pažitkou, petrželí, česnekem, šalotkou nebo třeba kapary. Skvělou tatarku si zvládnete připravit i v domácích podmínkách.

Co budete potřebovat?

  • majonézu
  • nakládanou okurku
  • šalotku

Můžete přidat:

  • ančovičky
  • kapary
  • lžíci nálevu ze sterilizovaných okurek, bílé víno apod.

Domácí tatarka krok za krokem

  1. Byliny a šalotku nakrájejte najemno, okurky můžete nastrouhat na struhadle. Suroviny pomalu vmíchejte do hotové majonézy.
  2. Podle potřeby můžete přidat nálev z okurek nebo ocet pro zředění směsi, někdy se přidává kapka bílého vína apod.

Nakonec si připravenou omáčku vychutnejte u svého oblíbeného jídla.

Čemu dáte přednost? Osvědčenému „smažáku“? Nebo tradičnímu bramborovému salátu? Gurmáni možná vyzkouší rostbíf s tatarkou.

Jaké jídlo si nedokážete bez majonézy nebo tatarky představit vy? 

Související články

Naučte se domácí ochucenou majonézu
  • Tipy a triky

Naučte se domácí ochucenou majonézu

Na domácí majonézu dejte do mísy 2 žloutky, 1 lžíci dijonské hořčice a 1 lžíci vinného octa. Osolte, opepřete a prošlehejte. Za stálého šlehání přilévejte pomalu olivový olej (přibližně 280 ml), až vznikne hustá majonéza. Do ní přidejte...
Domácí ochucené majonézy
  • Tipy a triky

Domácí ochucené majonézy

Jemnou chuť a konzistenci majonézy nic nenahradí. Když ji pokaždé jinak ochutíte, uvidíte, jak širokou paletu omáček můžete získat.   ...
Autor: Petr Šúth

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit