Po vánočních svátcích plných bujarého hodování, tučných jídel a sladkého cukroví je potřeba jídelníček trochu odlehčit. Přinášíme vám tipy na chutná zeleninová jídla, která zasytí tak akorát a tělu dodají potřebné živiny.
Rádi byste povánoční jídelníček trochu odlehčili a tělu dopřáli lehká, zdravá jídla plná vitamínů a minerálů? Zaměřte se na zeleninové pokrmy. Jakou zeleninu zvolit?
- V supermarketech je k dispozici nepřeberné množství zeleniny po celý rok. V zimě tak bez problému koupíme rajčata nebo cukety. Přesto se vyplatí dbát na sezónnost a vybírat zeleninu, která je v daném období přirozeně k dispozici. Obsahuje totiž mnohem více chuti i vitamínů, minerálů nebo antioxidantů. V zimě je to především mrkev, celer, kapusta, zelí, červená řepa či brambory.
- Dovážená zelenina často zraje až během dlouhé cesty. Proto upřednostňujte zeleninu vypěstovanou v tuzemsku, která cestuje ze záhonu na talíř jen minimálně.
Mrkev
„Jez hodně mrkve, je dobrá na oči!,“ říkávaly naše maminky a babičky. A měly pravdu. Mrkev je bohatá na vitamíny A a E, které podporují zdraví očí, obsahuje vitamín C a antioxidanty důležité pro silnou imunitu, díky obsahu vlákniny skvěle zasytí. Co s mkrví?
- Mrkvovou polévku se sedmi druhy koření – zázvorem, kari, chilli, kurkumou, římským kmínem, koriandrem a kardamomem. Díky kari, chilli a zázvoru vás polévka krásně prohřeje, do chladných zimních dnů je tak ideální. Mrkvovou polévku zahustíte tak, že ji rozmixujete ponorným mixérem. Pokud k ní přidáte pečivo, můžete ji směle servírovat jako hlavní chod.
- Teplý salát z pečené mrkve s fenyklem a sladko-kyselou zálivkou .Překvapí vás netradiční kombinací chutí.
- Pečené mrkve s vlašskými ořechy a pomerančem. Pečením dokonale vynikne sladká chuť mrkve a vlašské ořechy spolu s filátky z pomeranče dodají pokrmu křupavost a svěžest.
Kapusta
Kapusta je totiž jedním z nejbohatších zdrojů živin. Kapusta obsahuje spoustu vitaminů (C,K,B,E), minerálů (vápník, hořčík, draslík), antioxidantů a omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Má pozitivní vliv na naši imunitu, srdce a zažívání. Pokud se tak chystáte na novoroční dietu, kapusta je ideálním pomocníkem! Co dobrého si z kapusty připravit?
- Krémovou kapustovou polévku. Kromě kapusty polévka obsahuje také mrkev, řapíkatý celer, cibuli, česnek a brambory. Je hustá, bohatě tak nahradí hlavní chod.
- Kapustu zapečenou s bramborami a sýrem. Tento jednoduchý pokrm z kapusty, brambor, mozarelly a tymiánu je připravovaný na způsob slaného koláče. Můžete ho tak podávat jako hlavní chod nebo slaný předkrm či dezert.
- Růžičková kapusta zapečená se sýrem. Mladé kapustičky jsou křupavé, v našem receptu tak krásně kontrastují s krémovým rozpečeným sýrem.
Celer
Celer je zdrojem vitamínů skupiny B a C, minerálů (draslíku, hořčíku, vápníku, sodíku) a aminokyselin. Má protizánětlivé účinky, napravuje zažívání, funguje jako antibiotikum a prevence trombóz. V kuchyni se celer používá hlavně pro přípravu základu omáček nebo polévek společně s další kořenovou zeleninou. Jak si ho ale připravit tak, aby hrál v jídle prim a vy z něj získali co nejvíce prospěšných látek?
- Celerová polévka s bramborami ochucená citronovou šťávou a šalvějí zasytí tak akorát a díky šalvěji vás mile překvapí svou chutí.
- Gratinovaný celer. Chuť zapečených plátků celeru s tymiánem a smetanovou omáčkou se sýrem vás dostane!
- Celerové hranolky. Máte chuť na hranolky? Vyměňte ty bramborové za zdravější celerové ochucené kari kořením a pečené v troubě. S dipem ze zakysané smetany fungují skvěle jako lehká večeře nebo chuťovka k vínu.
Červená řepa
Další zeleninou typickou pro zimní období je červená řepa. Stejně jako výše zmíněné druhy zeleniny, i řepa je bohatá na vitamíny a minerály. Za zmínku stojí draslík, hořčík, železo, jód, zinek a vitamíny E a C. Pro novoroční restart organismu je červená řepa ideální – zbavuje organismus odpadních látek, čistí střeva a játra a posiluje imunitu. Připravte si:
- Klasický boršč. Tato původem ukrajinská polévka k zimě zkrátka patří. Je plná masa a zeleniny. Jeden talíř polévky tak představuje plnohodnotné jídlo nabité živinami.
- Řepu zapečenou se sýrem feta. Tajemstvím tohoto pokrmu je kombinace nasládlé řepy a slaného sýru. Špetka chilli dodává jídlu ten správný říz a pěkně zahřeje.
- Carpaccio z červené řepy. Tento recept máme přímo od šéfa všech šéfů – Zdeňka Pohlreicha. Možná si představíte prostý talíř plný na tenko nakrájené řepy, tento pokrm má však mnohem víc. Chuťově bohatá zálivka z něj dělá luxusní chuťový požitek.