Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
2.8/5 Počet hodnocení: 21
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2283 kcal
Bílkoviny 52 g
Sacharidy 51 g
Tuky 209 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Celer si se sýrem a smetanou skvěle rozumí. V tomto gratinu naprosto zazáří!

Související recepty

Suroviny

vývar zeleninový 250 ml
celer 2 ks
velké bulvy
tymián 1 ČL
lístky čerstvého
tymián 2 snítek
na ozdobu
hořčice hrubozrnná 2 PL
francouzská (dijonská)
sůl mořská 1 ČL
pepř
čerstvě mletý, podle chuti

Postup

1

V hrnci přiveďte k varu smetanu s vývarem. Ost- rým nožem důkladně okrájejte omytý celer. Obě očištěné bulvy rozkrájejte na čtvrtky. Vložte do vroucí tekutiny a za občasného obracení vařte pod pokličkou doměkka (asi 30 minut).

2

Troubu předehřejte na 180°C. Hrnec odstavte. Děrovanou sběračkou vyjměte celer na velké prkénko. Jakmile trochu zchladne, nakrájejte ho na o něco tlustší než půlcentimetrové plátky.

3

Plátky celeru vyskládejte nebo nasypte na dno nevymazané zapékací nádoby. Posypte čerstvým tymiánem. Tekutinu zbývající v hrnci zahřívejte téměř k varu, ale nepřevařte ji. Jakmile zhoustne, přidejte hořčici, osolte a opepřete. Směsí přelijte celer, aby byl zcela ponořený. Posypte sýrem, ozdobte snítkami tymiánu a pečte 35–40 minut, až tekutina z větší části zmizí a sýr bude dozlatova. Podávejte zatepla.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/11

Apetit magazín