Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Celerový gratin

Celer si se sýrem a smetanou skvěle rozumí. V tomto gratinu naprosto zazáří!

Vydání: 2015/11
Autor:
Hodnocení:
8 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
Vaření: 0:30
PT40M
Pečení 0:40
Zelenina

Ingredience

    • 500ml smetany ke šlehání (40%)
    • 250ml zeleninového vývaru
    • 2 velké bulvy celeru
    • 1 lžička lístků čerstvého tymiánu + 2 snítky na ozdobení
    • 2 lžíce hrubozrnné francouzské (dijonské) hořčice
    • 1 lžička mořské soli
    • čerstvě mletý pepř podle chuti
    • 120g sýra gruyère, nastrouhaného najemno

Příprava jídla

1 V hrnci přiveďte k varu smetanu s vývarem. Ost- rým nožem důkladně okrájejte omytý celer. Obě očištěné bulvy rozkrájejte na čtvrtky. Vložte do vroucí tekutiny a za občasného obracení vařte pod pokličkou doměkka (asi 30 minut).

2 Troubu předehřejte na 180°C. Hrnec odstavte. Děrovanou sběračkou vyjměte celer na velké prkénko. Jakmile trochu zchladne, nakrájejte ho na o něco tlustší než půlcentimetrové plátky.

3 Plátky celeru vyskládejte nebo nasypte na dno nevymazané zapékací nádoby. Posypte čerstvým tymiánem. Tekutinu zbývající v hrnci zahřívejte téměř k varu, ale nepřevařte ji. Jakmile zhoustne, přidejte hořčici, osolte a opepřete. Směsí přelijte celer, aby byl zcela ponořený. Posypte sýrem, ozdobte snítkami tymiánu a pečte 35–40 minut, až tekutina z větší části zmizí a sýr bude dozlatova. Podávejte zatepla. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Krémová kuřecí polévka

Dušená zvěřina se zeleninou

Dýňová polévka s cizrnou

Kachní prsa s omáčkou z portského & celerová kaše

Červená pšenice s dýní, brusinkami a vlašskými ořechy

6x podzimní zelenina

30 receptů se zimní zeleninou pro silnou imunitu

REKLAMA

Přidat komentář