Celerový gratin

Celerový gratin

Hodnocení receptu
Průměr: 2.7 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1807 kcal
Bílkoviny 21 g
Sacharidy 51 g
Tuky 171 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Celer si se sýrem a smetanou skvěle rozumí. V tomto gratinu naprosto zazáří!

Související recepty

Suroviny

smetana ke šlehání 500 ml
ke šlehání
vývar zeleninový 250 ml
celer 2 ks
velké bulvy
tymián 1 ČL
lístky čerstvého
tymián 2 snítek
na ozdobu
hořčice hrubozrnná 2 PL
francouzská (dijonská)
sůl mořská 1 ČL
pepř
čerstvě mletý, podle chuti
120 g
sýr gruyère najemno

1 V hrnci přiveďte k varu smetanu s vývarem. Ost- rým nožem důkladně okrájejte omytý celer. Obě očištěné bulvy rozkrájejte na čtvrtky. Vložte do vroucí tekutiny a za občasného obracení vařte pod pokličkou doměkka (asi 30 minut).

2 Troubu předehřejte na 180°C. Hrnec odstavte. Děrovanou sběračkou vyjměte celer na velké prkénko. Jakmile trochu zchladne, nakrájejte ho na o něco tlustší než půlcentimetrové plátky.

3 Plátky celeru vyskládejte nebo nasypte na dno nevymazané zapékací nádoby. Posypte čerstvým tymiánem. Tekutinu zbývající v hrnci zahřívejte téměř k varu, ale nepřevařte ji. Jakmile zhoustne, přidejte hořčici, osolte a opepřete. Směsí přelijte celer, aby byl zcela ponořený. Posypte sýrem, ozdobte snítkami tymiánu a pečte 35–40 minut, až tekutina z větší části zmizí a sýr bude dozlatova. Podávejte zatepla. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/11

Apetit magazín

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to
  • Tipy a triky

Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to

Flambování nepatří mezi nejčastěji používané způsoby úpravy jídel, a to kvůli manipulaci s ohněm, která je k této kuchařské technice potřeba. Není se ale čeho bát! Poradíme vám, jak a čím flambovat, abyste předešli poranění a výsledek byl...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...
Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit