0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
2.8/5 Počet hodnocení: 18
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2283 kcal
Bílkoviny 52 g
Sacharidy 51 g
Tuky 209 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Celer si se sýrem a smetanou skvěle rozumí. V tomto gratinu naprosto zazáří!

Suroviny

vývar zeleninový 250 ml
celer 2 ks
velké bulvy
tymián 1 ČL
lístky čerstvého
tymián 2 snítek
na ozdobu
hořčice hrubozrnná 2 PL
francouzská (dijonská)
sůl mořská 1 ČL
pepř
čerstvě mletý, podle chuti

1 V hrnci přiveďte k varu smetanu s vývarem. Ost- rým nožem důkladně okrájejte omytý celer. Obě očištěné bulvy rozkrájejte na čtvrtky. Vložte do vroucí tekutiny a za občasného obracení vařte pod pokličkou doměkka (asi 30 minut).

2 Troubu předehřejte na 180°C. Hrnec odstavte. Děrovanou sběračkou vyjměte celer na velké prkénko. Jakmile trochu zchladne, nakrájejte ho na o něco tlustší než půlcentimetrové plátky.

3 Plátky celeru vyskládejte nebo nasypte na dno nevymazané zapékací nádoby. Posypte čerstvým tymiánem. Tekutinu zbývající v hrnci zahřívejte téměř k varu, ale nepřevařte ji. Jakmile zhoustne, přidejte hořčici, osolte a opepřete. Směsí přelijte celer, aby byl zcela ponořený. Posypte sýrem, ozdobte snítkami tymiánu a pečte 35–40 minut, až tekutina z větší části zmizí a sýr bude dozlatova. Podávejte zatepla. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/11

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč