Celer si se sýrem a smetanou skvěle rozumí. V tomto gratinu naprosto zazáří!
Suroviny
Postup
V hrnci přiveďte k varu smetanu s vývarem. Ost- rým nožem důkladně okrájejte omytý celer. Obě očištěné bulvy rozkrájejte na čtvrtky. Vložte do vroucí tekutiny a za občasného obracení vařte pod pokličkou doměkka (asi 30 minut).
Troubu předehřejte na 180°C. Hrnec odstavte. Děrovanou sběračkou vyjměte celer na velké prkénko. Jakmile trochu zchladne, nakrájejte ho na o něco tlustší než půlcentimetrové plátky.
Plátky celeru vyskládejte nebo nasypte na dno nevymazané zapékací nádoby. Posypte čerstvým tymiánem. Tekutinu zbývající v hrnci zahřívejte téměř k varu, ale nepřevařte ji. Jakmile zhoustne, přidejte hořčici, osolte a opepřete. Směsí přelijte celer, aby byl zcela ponořený. Posypte sýrem, ozdobte snítkami tymiánu a pečte 35–40 minut, až tekutina z větší části zmizí a sýr bude dozlatova. Podávejte zatepla.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 30 receptů se zimní zeleninou pro silnou imunitu(30 receptů )
- Kořenová zelenina: Levná surovina, kterou připravíte na desítky lahodných způsobů(36 receptů )
- Týdenní úsporná kuchařka 2. díl: Palačinky trochu jinak i fazolové placičky(9 receptů )
- Proč jíst celer aneb třeskutě dobrá vitamínová bomba za pár korun(59 receptů )