Mrkvová polévka se sedmi druhy koření

Mrkvová polévka se sedmi druhy koření

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4930 kcal
Bílkoviny 179 g
Cukr 405 g
Tuky 204 g
Vláknina 420 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Polévka je pěkně ostrá a koření i způsob přípravy zajistí, že ani nepoznáte, že je z mrkve. Můžete z hádání hlavní přísady udělat kvíz pro své hosty. 

Suroviny

slunečnicový olej 2 PL
2.5 ČL
horčičná semínka černá / hnědá
kari koření 12 ks
malé (viz Něco navíc)
cibule 1 ks
nahrubo
česnek 1 stroužek
nahrubo
mrkev 450 g
na menší kousky
zázvor (čerstvý) 2.5 cm
oloupaný, nadrobno
1 PL
koření kari madras
chilli paprička 1 ks
čerstvá, červená, bez semen, nasekaná
římský kmín 0.5 ČL
kardamom 2 tobolky
semínka z nich
koriandr 2 PL
čerstvý, nasekaný
vývar zeleninový 1 PL
kurkuma (mletá) 0.5 ČL
mletá
sůl mořská
jogurt řeckého typu 75 ml
hustý, + na dokončení

1 V hrnci rozehřejte olej a vsypte hořčičná semínka a kari listy. Na středním plameni míchejte 15 sekund, až začnou semínka praskat. Polovinu kari listů vyjměte děrovanou sběračkou a odložte.

2 Do hrnce přidejte cibuli, česnek, mrkev, zázvor, kari koření, chilli papričku, římský kmín, kardamom a koriandr, promíchejte, přiklopte, ztlumte oheň a duste cca 15 minut, až zelenina změkne. Odklopte, zalijte vývarem, zvyšte plamen a přiveďte k varu. Přidejte kurkumu, špetku soli, ztlumte a vařte 20 minut.

3 Rozmixujte dohladka. Přeceďte přes husté síto. Polévku vraťte do čistého hrnce a znovu přiveďte k varu a pak vypněte. Vmíchejte jogurt a případně dosolte. Polévku rozdělte do misek a podávejte s odloženými kari listy a ozdobenou lžící jogurtu.

NĚCO NAVÍC

Kari listy koupíte čerstvé či mražené v obchodech s indickými a pákistánskými potravinami nebo sušené na webu a v některých kořenářstvích. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit