Polévka je pěkně ostrá a koření i způsob přípravy zajistí, že ani nepoznáte, že je z mrkve. Můžete z hádání hlavní přísady udělat kvíz pro své hosty.
Suroviny
Postup
V hrnci rozehřejte olej a vsypte hořčičná semínka a kari listy. Na středním plameni míchejte 15 sekund, až začnou semínka praskat. Polovinu kari listů vyjměte děrovanou sběračkou a odložte.
Do hrnce přidejte cibuli, česnek, mrkev, zázvor, kari koření, chilli papričku, římský kmín, kardamom a koriandr, promíchejte, přiklopte, ztlumte oheň a duste cca 15 minut, až zelenina změkne. Odklopte, zalijte vývarem, zvyšte plamen a přiveďte k varu. Přidejte kurkumu, špetku soli, ztlumte a vařte 20 minut.
Rozmixujte dohladka. Přeceďte přes husté síto. Polévku vraťte do čistého hrnce a znovu přiveďte k varu a pak vypněte. Vmíchejte jogurt a případně dosolte. Polévku rozdělte do misek a podávejte s odloženými kari listy a ozdobenou lžící jogurtu.
NĚCO NAVÍC
Kari listy koupíte čerstvé či mražené v obchodech s indickými a pákistánskými potravinami nebo sušené na webu a v některých kořenářstvích.