Mrkvová polévka se sedmi druhy koření

Mrkvová polévka se sedmi druhy koření

4.7 / 5. Počet hodnocení: 6
Do hodiny Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1019 kcal
Bílkoviny 32 g
Sacharidy 113 g
Tuky 45 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polévka je pěkně ostrá a koření i způsob přípravy zajistí, že ani nepoznáte, že je z mrkve. Můžete z hádání hlavní přísady udělat kvíz pro své hosty. 

Suroviny

slunečnicový olej 2 PL
hořčičné semínko 2.5 ČL
černé
kari listy 12 ks
malé (viz Něco navíc)
cibule 1 ks
nahrubo
česnek 1 stroužek
nahrubo
mrkev 450 g
na menší kousky
zázvor (čerstvý) 2.5 cm
oloupaný, nadrobno
kari koření 1 PL
madras
chilli paprička 1 ks
čerstvá, červená, bez semen, nasekaná
římský kmín 0.5 ČL
kardamom 2 tobolky
semínka z nich
koriandr 2 PL
čerstvý, nasekaný
vývar zeleninový 1 PL
kurkuma (mletá) 0.5 ČL
mletá
sůl mořská
jogurt řeckého typu 75 ml
+ na dokončení

1 V hrnci rozehřejte olej a vsypte hořčičná semínka a kari listy. Na středním plameni míchejte 15 sekund, až začnou semínka praskat. Polovinu kari listů vyjměte děrovanou sběračkou a odložte.

2 Do hrnce přidejte cibuli, česnek, mrkev, zázvor, kari koření, chilli papričku, římský kmín, kardamom a koriandr, promíchejte, přiklopte, ztlumte oheň a duste cca 15 minut, až zelenina změkne. Odklopte, zalijte vývarem, zvyšte plamen a přiveďte k varu. Přidejte kurkumu, špetku soli, ztlumte a vařte 20 minut.

3 Rozmixujte dohladka. Přeceďte přes husté síto. Polévku vraťte do čistého hrnce a znovu přiveďte k varu a pak vypněte. Vmíchejte jogurt a případně dosolte. Polévku rozdělte do misek a podávejte s odloženými kari listy a ozdobenou lžící jogurtu.

NĚCO NAVÍC

Kari listy koupíte čerstvé či mražené v obchodech s indickými a pákistánskými potravinami nebo sušené na webu a v některých kořenářstvích. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/4

Obchod Apetit