Ožehnuté mrkve s vlašskými ořechy a pomerančem

Ožehnuté mrkve s vlašskými ořechy a pomerančem

4.7 / 5. Počet hodnocení: 3
Do 10 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3820 kcal
Bílkoviny 87 g
Sacharidy 164 g
Tuky 317 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mrkev a vlašské ořechy, jak je ještě neznáte!

Suroviny

mrkev 6 ks
menších s natí, omytých
olivový olej
česnek 2 stroužky
neloupané
rozmarýn 1 snítka
lístky odrhnuté
sůl
pepř
čertsvě mletý
pomeranč 2 ks
filátka (viz Něco navíc)
vlašské ořechy 1 ks
nakládaný, nakrájený na 1/2 cm silná kolečka (viz Něco navíc)
vlašské ořechy 4 ks
opražené
majoránka (čerstvá) 1 snítka
nebo oregano, lístky odrhnuté

1 Troubu předehřejte na 200 °C. Mrkvím seřízněte nať, ponechte přitom asi 5cm konce. Rozložte je na plech, pokapejte olivovým olejem a přidejte česnek a rozmarýnové lístky. Osolte a opepřete.

2 Vložte do trouby na nejméně 30 minut, aby mrkve zhnědly dotmava, ale nespálily se. Nať bude také ožehnutá. Pokud mrkve tmavnou příliš rychle, zmírněte troubu na 180 °C, aby se ještě propekly, ale už tolik netmavly. Cílem je, aby byly zvenčí hnědé a uvnitř měkké. Až budou hotové, vyjměte je, podélně rozpulte a naaranžujte na servírovací talíř. Posypte pomerančovými filátky a nakládaným ořechem. Navrch rozdrobte opražené ořechy a ozdobte bylinkovými lístky.

NĚCO NAVÍC

  • Na filátka z pomeranče či jiného citrusového plodu odřízněte ostrým nožem slupku až na dužinu. Pak z něj vykrájejte jednotlivé dílky bez blanek – filátka.
  • Nakládané ořechy nabízí například Chuť Moravy (www.chutmoravy.cz) pod názvem Svatojánské ořechy.
     

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/10

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit