0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ožehnuté mrkve s vlašskými ořechy a pomerančem

Ožehnuté mrkve s vlašskými ořechy a pomerančem

4.7 / 5. Počet hodnocení: 3
Do 10 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3820 kcal
Bílkoviny 87 g
Sacharidy 164 g
Tuky 317 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mrkev a vlašské ořechy, jak je ještě neznáte!

Suroviny

mrkev 6 ks
menších s natí, omytých
olivový olej
česnek 2 stroužky
neloupané
rozmarýn 1 snítka
lístky odrhnuté
sůl
pepř
čertsvě mletý
filátka (viz Něco navíc)
vlašské ořechy 1 ks
nakládaný, nakrájený na 1/2 cm silná kolečka (viz Něco navíc)
vlašské ořechy 4 ks
opražené
majoránka (čerstvá) 1 snítka
nebo oregano, lístky odrhnuté

1 Troubu předehřejte na 200 °C. Mrkvím seřízněte nať, ponechte přitom asi 5cm konce. Rozložte je na plech, pokapejte olivovým olejem a přidejte česnek a rozmarýnové lístky. Osolte a opepřete.

2 Vložte do trouby na nejméně 30 minut, aby mrkve zhnědly dotmava, ale nespálily se. Nať bude také ožehnutá. Pokud mrkve tmavnou příliš rychle, zmírněte troubu na 180 °C, aby se ještě propekly, ale už tolik netmavly. Cílem je, aby byly zvenčí hnědé a uvnitř měkké. Až budou hotové, vyjměte je, podélně rozpulte a naaranžujte na servírovací talíř. Posypte pomerančovými filátky a nakládaným ořechem. Navrch rozdrobte opražené ořechy a ozdobte bylinkovými lístky.

NĚCO NAVÍC

  • Na filátka z pomeranče či jiného citrusového plodu odřízněte ostrým nožem slupku až na dužinu. Pak z něj vykrájejte jednotlivé dílky bez blanek – filátka.
  • Nakládané ořechy nabízí například Chuť Moravy (www.chutmoravy.cz) pod názvem Svatojánské ořechy.
     

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/10

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč