Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ožehnuté mrkve s vlašskými ořechy a pomerančem

Ožehnuté mrkve s vlašskými ořechy a pomerančem

4.8/5 Počet hodnocení: 6
Do 10 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3820 kcal
Bílkoviny 87 g
Sacharidy 164 g
Tuky 317 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mrkev a vlašské ořechy, jak je ještě neznáte!

Suroviny

mrkev 6 ks
menších s natí, omytých
olivový olej
česnek 2 stroužky
neloupané
rozmarýn 1 snítka
lístky odrhnuté
sůl
pepř
čertsvě mletý
filátka (viz Něco navíc)
nakládaný, nakrájený na 1/2 cm silná kolečka (viz Něco navíc)
opražené
majoránka (čerstvá) 1 snítka
nebo oregano, lístky odrhnuté

Postup

1

Troubu předehřejte na 200 °C. Mrkvím seřízněte nať, ponechte přitom asi 5cm konce. Rozložte je na plech, pokapejte olivovým olejem a přidejte česnek a rozmarýnové lístky. Osolte a opepřete.

2

Vložte do trouby na nejméně 30 minut, aby mrkve zhnědly dotmava, ale nespálily se. Nať bude také ožehnutá. Pokud mrkve tmavnou příliš rychle, zmírněte troubu na 180 °C, aby se ještě propekly, ale už tolik netmavly. Cílem je, aby byly zvenčí hnědé a uvnitř měkké. Až budou hotové, vyjměte je, podélně rozpulte a naaranžujte na servírovací talíř. Posypte pomerančovými filátky a nakládaným ořechem. Navrch rozdrobte opražené ořechy a ozdobte bylinkovými lístky.

NĚCO NAVÍC

Na filátka z pomeranče či jiného citrusového plodu odřízněte ostrým nožem slupku až na dužinu. Pak z něj vykrájejte jednotlivé dílky bez blanek – filátka. Nakládané ořechy nabízí například Chuť Moravy (www.chutmoravy.cz) pod názvem Svatojánské ořechy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/10

Apetit magazín