Mrkev a vlašské ořechy, jak je ještě neznáte!
Suroviny
mrkev
6
ks
menších s natí, omytých
olivový olej
česnek
2
stroužky
neloupané
rozmarýn
1
snítka
lístky odrhnuté
sůl
pepř
čertsvě mletý
pomeranč
2
ks
filátka (viz Něco navíc)
vlašské ořechy
1
ks
nakládaný, nakrájený na 1/2 cm silná kolečka (viz Něco navíc)
vlašské ořechy
4
ks
opražené
majoránka (čerstvá)
1
snítka
nebo oregano, lístky odrhnuté
Postup
1
Troubu předehřejte na 200 °C. Mrkvím seřízněte nať, ponechte přitom asi 5cm konce. Rozložte je na plech, pokapejte olivovým olejem a přidejte česnek a rozmarýnové lístky. Osolte a opepřete.
2
Vložte do trouby na nejméně 30 minut, aby mrkve zhnědly dotmava, ale nespálily se. Nať bude také ožehnutá. Pokud mrkve tmavnou příliš rychle, zmírněte troubu na 180 °C, aby se ještě propekly, ale už tolik netmavly. Cílem je, aby byly zvenčí hnědé a uvnitř měkké. Až budou hotové, vyjměte je, podélně rozpulte a naaranžujte na servírovací talíř. Posypte pomerančovými filátky a nakládaným ořechem. Navrch rozdrobte opražené ořechy a ozdobte bylinkovými lístky.
NĚCO NAVÍC
Na filátka z pomeranče či jiného citrusového plodu odřízněte ostrým nožem slupku až na dužinu. Pak z něj vykrájejte jednotlivé dílky bez blanek – filátka. Nakládané ořechy nabízí například Chuť Moravy (www.chutmoravy.cz) pod názvem Svatojánské ořechy.