Kapusta zapékaná s bramborami a sýrem

Kapusta zapékaná s bramborami a sýrem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1579 kcal
Bílkoviny 74 g
Sacharidy 139 g
Tuky 81 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vyzkoušejte lahodnou kapustu zapečenou na způsob slaného koláče.

Související recepty

Suroviny

kapusta 5 ks
kapustové lístky zbavené řapíků, rozpůlené
sůl
pepř
čerstvě mletý
brambory 450 g
velké, varný typ B či C, oloupané a nakrájené na tenká kolečka
tymián 3 PL
čerstvě lístky tymiánu nebo lze nahradit extragonovými
mozzarella 300 g
na tenká kolečka
olivový olej 1 PL
panenský

1 Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Kapustu po malých dávkách spařte v rendlíku s vroucí osolenou vodou (každou dávku nechte ve vodě 2 minuty). Sceďte, osvěžte v ledové vodě a odložte stranou osušit na vrstvu papírových utěrek.

2 Pak do vody na 2 minuty vložte brambory, sceďte, ochlaďte v ledové vodě a odložte okapat na papírové utěrky.

3 Největších cca 6 kusů kapustových listů použijte k vyložení máslem vymazané formy o průměru 22cm (vysoké koláčové nebo neotvírací dortové) – asi 10cm by mělo přečnívat přes okraje. Pak vyrovnejte vrstvu brambor, aby se plátky mírně překrývaly, na ni naklaďte vrstvu cibule, tymiánu či estragonu a mozzarelly (vrstvy brambor, zeleniny a sýra můžete podle chuti osolit a opepřit). Ještě dvakrát zopakujte včetně vrstev kapusty, abyste získali po třech vrstvách od všeho. Kapustové listy překlopte dovnitř, dobře přitiskněte a pokapejte olivovým olejem.

4 Formu postavte do hlubokého pekáče a naplňte ho horkou vodou do poloviny výšky formy. Zakryjte alobalem a pečte 60–70 minut doměkka (zkoušejte grilovací jehlou či špejlí). Odstraňte alobal a dopékejte ještě 15–20 minut dozlatohněda a dokřupava. Vyjměte z vodní lázně a podávejte nakrájené na klínky.

NĚCO NAVÍC
Zapékanou kapustu můžete chuťově zvýraznit vrstvami nadrobno nakrájené opečené slaniny. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/1

Apetit magazín

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit