Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kapusta zapékaná s bramborami a sýrem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 31
Do dvou hodin Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1421 kcal
Bílkoviny 65 g
Sacharidy 124 g
Tuky 71 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vyzkoušejte lahodnou kapustu zapečenou s bramborami a sýrem na způsob slaného koláče. Tymián a cibule tuto trojici vkusně doplní. Rychlý recept na vegetariánskou večeři máte právě před sebou a pokud si jídlo bez masa neumíte představit, přidejte do každé vrstvy plátek slaniny.

Suroviny

kapusta 5 lístků
velké, zbavené řapíků, rozpůlené
sůl
pepř
čerstvě mletý
velké, varný typ B či C, oloupané a nakrájené na tenká kolečka
na vymazání formy
na tenká kolečka
tymián 3 PL
čerstvé lístky, lze nahradit extragonem (nebo 2–3 lžičky sušeného)
na tenká kolečka
olivový olej 1 PL
panenský

Postup

1

Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Kapustu po malých dávkách spařte v rendlíku s vroucí osolenou vodou (každou dávku nechte ve vodě 2 minuty). Sceďte, osvěžte v ledové vodě a odložte stranou osušit na vrstvu papírových utěrek.

2

Pak do vody na 2 minuty vložte brambory, sceďte, ochlaďte v ledové vodě a odložte okapat na papírové utěrky.

3

Největších cca 6 kusů kapustových listů použijte k vyložení máslem vymazané formy o průměru 22 cm (vysoké koláčové nebo neotvírací dortové) – asi 10 cm by mělo přečnívat přes okraje.

4

Pak vyrovnejte vrstvu brambor, aby se plátky mírně překrývaly, na ni naklaďte vrstvu cibule, tymiánu či estragonu a mozzarelly (vrstvy brambor, zeleniny a sýra můžete podle chuti osolit a opepřit). Ještě dvakrát zopakujte včetně vrstev kapusty, abyste získali po třech vrstvách od všeho. Kapustové listy překlopte dovnitř, dobře přitiskněte a pokapejte olivovým olejem.

5

Formu postavte do hlubokého pekáče a naplňte ho horkou vodou do poloviny výšky formy. Zakryjte alobalem a pečte 60–70 minut doměkka (zkoušejte grilovací jehlou či špejlí). Odstraňte alobal a dopékejte ještě 15–20 minut dozlatohněda a dokřupava. Vyjměte z vodní lázně a podávejte nakrájené na klínky.

NĚCO NAVÍC
Zapékanou kapustu můžete chuťově zvýraznit vrstvami nadrobno nakrájené opečené slaniny. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/1

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...