Sytá hustá a aromatická polévka, jako je tahle, poslouží jako ideální zimní oběd nebo večeře.
Suroviny
Postup
Cibuli, mrkev, celer a česnek oloupejte, případně omyjte a pokrájejte nebo nasekejte pomocí robota.
Olej vlijte do většího hrnce a rozehřejte na středním plameni. Vsypte zeleninu i brambory, dobře osolte (pokud používáte bujon z kostky, buďte při solení zdrženlivější) a opepřete. Přiklopte pokličkou a nechte na mírném plameni zhruba pět minut dusit. Zalijte horkým vývarem, zvyšte plamen a uveďte do varu. Povařte ještě pět deset minut, aby zelenina změkla.
Zatímco se polévka vaří, ogrilujte slaninu dokřupava (nebo ji vysmažte na pánvi) a pokrájejte na proužky. Kapustu - bez košťálu - jemně pokrájejte.
Polévku rozmixujte dohladka, vraťte do hrnce a vmíchejte proužky kapusty. Povařte ještě pár minut, aby kapusta zvláčněla. Ochutnejte, podle potřeby osolte a opepřete. Podávejte posypané křupavou slaninou. Kdo chce, může si do polévky přidat ještě pár kapek olivového oleje.
Komentáře
Petra Šustrová
17.01.2009 16:52
prý jí můžu dělat častěji.....:-)
Lucie Smetanová
10.11.2009 12:18
kapusta