4.4 / 5. Počet hodnocení: 32
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5927 kcal
Bílkoviny 166 g
Sacharidy 177 g
Tuky 495 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sytá hustá a aromatická polévka, jako je tahle, poslouží jako ideální zimní oběd nebo večeře.

Suroviny

cibule 1 ks
mrkev 1 ks
Řapíkatý celer 1 ks
česnek 2 stroužky
olivový olej 1 PL
+ k podávání
brambory 550 g
moučné, na kostičky
vývar kuřecí 1 l
nebo zeleninový
anglická slanina 8 plátků
kapusta 0.25 ks
asi 200 g
sůl
pepř

1 Cibuli, mrkev, celer a česnek oloupejte, případně omyjte a pokrájejte nebo nasekejte pomocí robota.

2 Olej vlijte do většího hrnce a rozehřejte na středním plameni. Vsypte zeleninu i brambory, dobře osolte (pokud používáte bujon z kostky, buďte při solení zdrženlivější) a opepřete. Přiklopte pokličkou a nechte na mírném plameni zhruba pět minut dusit. Zalijte horkým vývarem, zvyšte plamen a uveďte do varu. Povařte ještě pět deset minut, aby zelenina změkla.

3 Zatímco se polévka vaří, ogrilujte slaninu dokřupava (nebo ji vysmažte na pánvi) a pokrájejte na proužky. Kapustu - bez košťálu - jemně pokrájejte.

4 Polévku rozmixujte dohladka, vraťte do hrnce a vmíchejte proužky kapusty. Povařte ještě pár minut, aby kapusta zvláčněla. Ochutnejte, podle potřeby osolte a opepřete. Podávejte posypané křupavou slaninou. Kdo chce, může si do polévky přidat ještě pár kapek olivového oleje.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/1

Komentáře

Petra Šustrová

Právě jsme dojedli a musím říct, že vážně dobrý. Dokonce i starší dcera, která již půl roku při pohledu na vařenou zeleninu téměř odchází od stolu, jedla - pro jistotu si teda vzala k polévce housku, ale snědla celou porci. :-)

Lucie Smetanová

Včera jsem koupila kapustu a vymýšlela, co s ní. Dneska jsem uvařila tuhle polívku (většina kapusty mi pořád zbyla - tak budu zkoušet další kapustové recepty z Apetitu) a nemohla jsem přestat jíst. Je opravdu výborná a přitom velmi snadná!

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit