Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 (32)
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5927 kcal
Bílkoviny 166 g
Sacharidy 177 g
Tuky 495 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sytá hustá a aromatická polévka, jako je tahle, poslouží jako ideální zimní oběd nebo večeře.

Suroviny

cibule 1 ks
mrkev 1 ks
řapíkatý celer 1 ks
česnek 2 stroužky
olivový olej 1 PL
+ k podávání
brambory 550 g
moučné, na kostičky
vývar kuřecí 1 l
nebo zeleninový
anglická slanina 8 plátků
kapusta 0.25 ks
asi 200 g
sůl
pepř

1 Cibuli, mrkev, celer a česnek oloupejte, případně omyjte a pokrájejte nebo nasekejte pomocí robota.

2 Olej vlijte do většího hrnce a rozehřejte na středním plameni. Vsypte zeleninu i brambory, dobře osolte (pokud používáte bujon z kostky, buďte při solení zdrženlivější) a opepřete. Přiklopte pokličkou a nechte na mírném plameni zhruba pět minut dusit. Zalijte horkým vývarem, zvyšte plamen a uveďte do varu. Povařte ještě pět deset minut, aby zelenina změkla.

3 Zatímco se polévka vaří, ogrilujte slaninu dokřupava (nebo ji vysmažte na pánvi) a pokrájejte na proužky. Kapustu - bez košťálu - jemně pokrájejte.

4 Polévku rozmixujte dohladka, vraťte do hrnce a vmíchejte proužky kapusty. Povařte ještě pár minut, aby kapusta zvláčněla. Ochutnejte, podle potřeby osolte a opepřete. Podávejte posypané křupavou slaninou. Kdo chce, může si do polévky přidat ještě pár kapek olivového oleje.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/1

Komentáře

Petra Šustrová

Právě jsme dojedli a musím říct, že vážně dobrý. Dokonce i starší dcera, která již půl roku při pohledu na vařenou zeleninu téměř odchází od stolu, jedla - pro jistotu si teda vzala k polévce housku, ale snědla celou porci. :-)

Lucie Smetanová

Včera jsem koupila kapustu a vymýšlela, co s ní. Dneska jsem uvařila tuhle polívku (většina kapusty mi pořád zbyla - tak budu zkoušet další kapustové recepty z Apetitu) a nemohla jsem přestat jíst. Je opravdu výborná a přitom velmi snadná!

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit