Boršč podle Katčiny maminky

Boršč podle Katčiny maminky

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Více než hodinu Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3503 kcal
Bílkoviny 197 g
Sacharidy 291 g
Tuky 189 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Redaktorka Katka Švejdová nám představila recept na nejlepší boršč.

Suroviny

hovězí maso 500 g
přední
vepřová plec 150 g
skopové maso 150 g
lze nahradit jehněčím, lze vynechat
bobkový list 2 ks
nové koření 8 kulička
pepř 8 kulička
cibule 1 ks
oloupaná
sůl
máslo 2 PL
červená řepa 100 g
oloupaná, na nudličky
ocet 2 PL
kořenová zelenina 150 g
(asi 2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru, na nudličky
zelí bílé 200 g
nakrouhané nahrubo
brambory 175 g
oloupané, na kostky
rajčata 150 g
na kostky
citron 1 ks
bio, přepůlený
rajčatový protlak 1
mouka pšeničná hladká 1 PL
rozkvedlaná v troše vody
krupicový cukr 1 ČL
zakysaná smetana 200 g

1 Všechno maso zalijte 2,5 l studené vody, přiveďte k varu, přidejte divoké koření, cibuli, ztlumte a zvolna vařte asi 2 hodiny doměkka. Vepřové a pak skopové maso vyjměte dřív, aby se nerozvařilo. Vývar proceďte a osolte. Maso nechte vychladnout; libové oberte, pokrájejte a dejte stranou.

2 Mezitím zvlášť na másle opečte řepu, po třech minutách ji zakápněte octem, podlijte asi 150 ml vody a přiklopené duste asi 30 minut doměkka.

3 Do vývaru dejte kořenovou zeleninu, zelí, brambory, rajčata, citron a protlak. Přiveďte k varu a za stálého míchání vlijte přes cedník mouku s vodou. Vařte asi 20 minut, pak odstraňte citron. Přidejte maso, podušenou řepu, polovinu zakysané smetany a už jen prohřejte. Podle chuti oslaďte a dosolte. Podávejte ozdobené zakysanou smetanou.

NĚCO NAVÍC
Boršč můžete vylepšit 50 g uzené slaniny, nakrájené na kostičky a rozškvařené (přidejte ji spolu se zeleninou). Místo čerstvé podušené řepy lze na konci přidat nakládanou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/10

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit