0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.2 / 5. Počet hodnocení: 83
Více než hodinu Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3503 kcal
Bílkoviny 197 g
Sacharidy 291 g
Tuky 189 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Redaktorka Katka Švejdová nám představila recept na nejlepší boršč.

Suroviny

hovězí maso 500 g
přední
vepřová plec 150 g
skopové maso 150 g
lze nahradit jehněčím, lze vynechat
bobkový list 2 ks
nové koření 8 kulička
pepř 8 kulička
cibule 1 ks
oloupaná
sůl
máslo 2 PL
červená řepa 100 g
oloupaná, na nudličky
ocet 2 PL
kořenová zelenina 150 g
(asi 2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru, na nudličky
zelí bílé 200 g
nakrouhané nahrubo
brambory 175 g
oloupané, na kostky
rajče 150 g
na kostky
citron 1 ks
bio, přepůlený
rajčatový protlak 1
mouka pšeničná hladká 1 PL
rozkvedlaná v troše vody
krupicový cukr 1 ČL
zakysaná smetana 200 g

Postup

1

Všechno maso zalijte 2,5 l studené vody, přiveďte k varu, přidejte divoké koření, cibuli, ztlumte a zvolna vařte asi 2 hodiny doměkka.

2

Vepřové a pak skopové maso vyjměte dřív, aby se nerozvařilo. Vývar proceďte a osolte. Maso nechte vychladnout; libové oberte, pokrájejte a dejte stranou.

3

Mezitím zvlášť na másle opečte řepu, po třech minutách ji zakápněte octem, podlijte asi 150 ml vody a přiklopené duste asi 30 minut doměkka.

4

Do vývaru dejte kořenovou zeleninu, zelí, brambory, rajčata, citron a protlak. Přiveďte k varu a za stálého míchání vlijte přes cedník mouku s vodou. Vařte asi 20 minut, pak odstraňte citron.

5

Přidejte maso, podušenou řepu, polovinu zakysané smetany a už jen prohřejte. Podle chuti oslaďte a dosolte. Podávejte ozdobené zakysanou smetanou.

NĚCO NAVÍC
Boršč můžete vylepšit 50 g uzené slaniny, nakrájené na kostičky a rozškvařené (přidejte ji spolu se zeleninou). Místo čerstvé podušené řepy lze na konci přidat nakládanou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/10

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč