0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.2/5 Počet hodnocení: 86
Více než hodinu Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3503 kcal
Bílkoviny 197 g
Sacharidy 291 g
Tuky 189 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Redaktorka Katka Švejdová nám představila recept na nejlepší boršč.

Suroviny

přední
vepřová plec 150 g
skopové maso 150 g
lze nahradit jehněčím, lze vynechat
bobkový list 2 ks
nové koření 8 kulička
pepř 8 kulička
cibule 1 ks
oloupaná
sůl
máslo 2 PL
oloupaná, na nudličky
ocet 2 PL
kořenová zelenina 150 g
(asi 2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru, na nudličky
nakrouhané nahrubo
oloupané, na kostky
rajče 150 g
na kostky
bio, přepůlený
rajčatový protlak 1
mouka pšeničná hladká 1 PL
rozkvedlaná v troše vody
krupicový cukr 1 ČL

Postup

1

Všechno maso zalijte 2,5 l studené vody, přiveďte k varu, přidejte divoké koření, cibuli, ztlumte a zvolna vařte asi 2 hodiny doměkka.

2

Vepřové a pak skopové maso vyjměte dřív, aby se nerozvařilo. Vývar proceďte a osolte. Maso nechte vychladnout; libové oberte, pokrájejte a dejte stranou.

3

Mezitím zvlášť na másle opečte řepu, po třech minutách ji zakápněte octem, podlijte asi 150 ml vody a přiklopené duste asi 30 minut doměkka.

4

Do vývaru dejte kořenovou zeleninu, zelí, brambory, rajčata, citron a protlak. Přiveďte k varu a za stálého míchání vlijte přes cedník mouku s vodou. Vařte asi 20 minut, pak odstraňte citron.

5

Přidejte maso, podušenou řepu, polovinu zakysané smetany a už jen prohřejte. Podle chuti oslaďte a dosolte. Podávejte ozdobené zakysanou smetanou.

NĚCO NAVÍC
Boršč můžete vylepšit 50 g uzené slaniny, nakrájené na kostičky a rozškvařené (přidejte ji spolu se zeleninou). Místo čerstvé podušené řepy lze na konci přidat nakládanou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/10

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč