Salát z pečené mrkve, červené cibule a fenyklu

Salát z pečené mrkve, červené cibule a fenyklu
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Salát z pečené mrkve, červené cibule a fenyklu

5 / 5. Počet hodnocení: 7
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1189 kcal
Bílkoviny 23 g
Sacharidy 75 g
Tuky 82 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Teplý salát, který překvapí netradiční kombinací surovin, se bude v chladnějších měsících jistě těšit veliké přízni. 

Suroviny

mrkev 5 ks
velká, příčně přepůlená, podélně na čtvrtky
cibule červená 2 ks
velká, na klínky
fenykl 1 ks
bulva nakrájená na klínky + nať ponechaná na ozdobu
olivový olej 4 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
slunečnicová semínka 3 PL
koriandrová semínka 1 ČL
podrcené
chilli sušené 0.5 ČL
drcené
paprika pálivá 0.5 ČL
mletá
vinný ocet červený 2 PL
citronová štáva 1 PL
med 1 PL
tekutý
máta
čerstvá, pár lístků

1 Troubu předehřejte na 220°C. Plech vyložte pečicím papírem, rozložte na něj v jedné vrstvě nakrájenou zeleninu – mrkev, cibuli a fenykl –, zakápněte 2 lžícemi olivového oleje, osolte, opepřete a pořádně promíchejte. Pečte v předehřáté troubě 35–45 minut dozlatova, v průběhu pečení zeleninu párkrát promíchejte.

2 Mezitím si připravte zálivku. V pánvičce na mírném ohni opečte nasucho slunečnicová semínka, na poslední minutu přidejte i všechno koření a nechte rozvonět. Pak stáhněte z ohně a nechte vychladnout. Do směsi vmíchejte 2 lžíce olivového oleje, červený vinný ocet a šťávu z citronu, přidejte tekutý med a podle chuti osolte a opepřete.

3Hotovou zálivkou přelijte upečenou zeleninu na plechu, pořádně promíchejte a přendejte na servírovací mísu. Těsně před podáváním ozdobte salát lístky čerstvé máty a fenyklovou natí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/3

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit