Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak uvařit levně a chytře: Tradiční i nevšední polévky s kysaným i čerstvým zelím

Zelňačka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Polévka se zelím je ideálním pokrmem zejména v zimních měsících, kdy dokáže nejen příjemně zahřát a zasytit, ale zároveň dodat našemu organismu spoustu cenných vitaminů. Vyzkoušejte tradiční zelňačku či kapustnicu nebo se s námi pusťte do objevování exotických a nevšedních variant zelí v polévce. 

Když se řekne polévka se zelím, většinu lidí napadne zelňačkastaročeská zelná polévka. Zelí je svou chutí, výživovou hodnotou a dostupností stálicí v českém jídelníčku. Recepty na zelňačku se liší nejen regionálně ale také recept od receptu.

  • V zásadě můžeme zelňačky rozdělit na bílé smetanové a červené s paprikou. Dalším dělicím prvkem bývá použití vajíčka nebo klobásy či uzeného masa. 
  • Tradiční zelňačka se zpravidla připravuje z kysaného bílého zelí. Nechybí v ní brambory a voňavé koření jako bobkový list, kmín nebo nové koření. 

Směrem na jihovýchod naší republikou se polévka zelňačka plynule mění na kyselicu. Na Slovensku se z ní stává kapustnica. Milovníci zelňačky potvrdí, že tato polévka nejlépe chutná druhý až třetí den, když je pěkně uleželá. Doporučujeme ji tedy vařit ve větším množství. 

  • Vydatnost zelných polévek všech druhů zajišťuje přidání bílkovin v podobě masa, vajec nebo uzeniny. I vegetariáni si však na zelňačce mohou pochutnat, jen musí vynechat sádlo v základu a uzeninu. Místo toho mohou použít rostlinný olej a tofu.
  • Vedle základních surovin se do polévek s kysaným zelím často přidávají také houby či sušené švestky.

Polévka z čerstvého zelí chutná také skvěle

Máte raději zelí v čerstvé, nekysané podobě? Pak pro vás máme pár chutných tipů, jak si užít křupavé zelí v hřejivé polévce. 

Skryt pre seznam

Ochutnejte nevšední zelné polévky

Křehčí varianty zelí se oblibou používají v asijské kuchyni – jak za čerstva v hlavních jídlech typu stir-fry, tak v salátech ve fermentované verzi jako kimchi. A připravit si můžete také kimchi polévku. V jakých polévkách ještě hraje zelí hlavní roli? 

  • V Polsku můžete ochutnat bigos plný masa, zelí a koření.
  • Bez zelí se neobejde ani pravý ukrajinský boršč.
  • Zelí je základem také ruské polévky s názvem šči.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč