Recept jsme objevili v krásné knize Kimchi, zmiňované na předchozí straně. Dočtete se u něj, že korejští kuchaři nevěří slepě receptům, ale spoléhají se na vlastní intuici.
Suroviny
Postup
Ředkev oloupejte a nakrájejte na 2cm kostky. Osolte je, zalijte vodou, aby byly ponořené, a nechte stát 5–6 hodin nebo přes noc. Ředkev sceďte a ochutnejte (měla by být mírně přesolená) – podle potřeby buď propláchněte, nebo přisolte ochucovací pastu.
Ve velké míse smíchejte všechny přísady na ochucovací pastu. Vsypte ředkev a promíchejte.
Přesuňte do sklenice s dobře těsnícím víkem a nechte 24 hodin stát při pokojové teplotě. Pak uložte do chladničky. Kimči by mělo být hotové po 1 týdnu a vydrží cca 4–6 týdnů.
NĚCO NAVÍC
Kochugaru (gochugaru) bývá k dostání v obchodech s korejskými potravinami (například na www.feme.cz pod názvem paprikový prášek na kimči). Můžete ho nahradit drcenými sušenými chilli papričkami ve směsi s mletým chilli. Dejte si ale pozor, aby nebyly příliš ostré. A také počítejte s tím, že chuť nebude dokonale autentická.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Pickles, kimči: Recepty na rychle kvašené dobroty pro silnou imunitu(21 receptů )
- Zpracujte úrodu ze zahrádky, než uhodí první mrazíky. Připravte si kečup, chilli omáčku, kysané zelí i hrušková povidla(23 receptů )
- Houby a zelenina nakyselo: Začněte se zavařováním a připravte si houby Viléma V., papriky se zelím a další dobroty(15 receptů )