Zelňačky není nikdy dost a odležení jí vysloveně svědčí – takže vůbec nevadí, když jí navaříte kotel na celé svátky... Zelňačka patří mezi staročeské polévky, které milujeme po generace. Základem úspěšného receptu je domácí kysané zelí, vývar z uzeného masa a pikantní klobása. Tato souhra představuje na talíři dokonalou symfonii chutí.
Suroviny
Postup
Do hrnce s 2 litry vody dejte vařit uzené maso. Jakmile je měkké, vyjměte je a dejte stranou. Do vývaru z uzeného masa vložte kysané zelí, bobkový list, kmín, nové koření, sušené houby a vařte zhruba 30 minut. Pak přidejte česnek.
Vedle v rendlíku opečte na sádle cibuli dosklovita, pak přisypte mouku a míchejte, až vznikne jíška. Odstavte z ohně a zaprašte sladkou paprikou. Na jíšku nalijte trochu studené vody a rozmixujte nebo důkladně prošlehejte metličkou a vmíchejte do polévky.
Do hrnce vložte nakrájenou klobásu, nakrájené uzené maso, podle potřeby dolijte vodu a vařte ještě cca 15 minut, dokud není klobása měkká a mouka provařená. Podle chuti můžete dosolit, většinou je ale polévka díky masu a klobásám slaná dost. Zelňačku podávejte se zakysanou smetanou.