Vánoční zelňačka

Vánoční zelňačka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vánoční zelňačka

4.3 / 5. Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2651 kcal
Bílkoviny 148 g
Sacharidy 168 g
Tuky 149 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zelňačky není nikdy dost a odležení jí vysloveně svědčí – takže vůbec nevadí, když jí navaříte kotel na celé svátky...

Suroviny

uzené maso 400 g
libovější
zelí kysané 500 g
překrájené
bobkový list 1 ks
kmín 1 ČL
drcený
nové koření 4 kuličky
sušené houby 2 hrsti
česnek 4 stroužky
prolisované
sádlo 1 PL
cibule 1 ks
velká, nakrájená nadrobno
mouka pšeničná hladká 3 PL
paprika sladká 2 ČL
mletá
klobása 300 g
papriková, ne sušená
sůl
podle chuti
zakysaná smetana
k podávání

1 Do hrnce s 2 litry vody dejte vařit uzené maso. Jakmile je měkké, vyjměte je a dejte stranou. Do vývaru z uzeného masa vložte kysané zelí, bobkový list, kmín, nové koření, sušené houby a vařte zhruba 30 minut. Pak přidejte česnek.

2 Vedle v rendlíku opečte na sádle cibuli dosklovita, pak přisypte mouku a míchejte, až vznikne jíška. Odstavte z ohně a zaprašte sladkou paprikou. Na jíšku nalijte trochu studené vody a rozmixujte nebo důkladně prošlehejte metličkou a vmíchejte do polévky.

3 Do hrnce vložte nakrájenou klobásu, nakrájené uzené maso, podle potřeby dolijte vodu a vařte ještě cca 15 minut, dokud není klobása měkká a mouka provařená. Podle chuti můžete dosolit, většinou je ale polévka díky masu a klobásám slaná dost. Podávejte se zakysanou smetanou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/12

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit