
Vánoční zelňačka
Zelňačky není nikdy dost a odležení jí vysloveně svědčí – takže vůbec nevadí, když jí navaříte kotel na celé svátky...
Ingredience
- 400 g libovějšího uzeného masa
- 500 g kysaného zelí, překrájeného
- 1 bobkový list
- 1 lžička drceného kmínu
- 4 kuličky nového koření
- 2 hrsti sušených hub
- 4 stroužky česneku, prolisované
- 1 lžíce sádla
- 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
- 2–3 lžíce hladké mouky
- 2 lžičky sladké mleté papriky
- 300 g paprikové klobásy, ne vysušené, vhodné třeba i na gril
- sůl podle chuti
- zakysaná smetana k podávání
Příprava jídla
1 Do hrnce s 2 litry vody dejte vařit uzené maso. Jakmile je měkké, vyjměte je a dejte stranou. Do vývaru z uzeného masa vložte kysané zelí, bobkový list, kmín, nové koření, sušené houby a vařte zhruba 30 minut. Pak přidejte česnek.
2 Vedle v rendlíku opečte na sádle cibuli dosklovita, pak přisypte mouku a míchejte, až vznikne jíška. Odstavte z ohně a zaprašte sladkou paprikou. Na jíšku nalijte trochu studené vody a rozmixujte nebo důkladně prošlehejte metličkou a vmíchejte do polévky.
3 Do hrnce vložte nakrájenou klobásu, nakrájené uzené maso, podle potřeby dolijte vodu a vařte ještě cca 15 minut, dokud není klobása měkká a mouka provařená. Podle chuti můžete dosolit, většinou je ale polévka díky masu a klobásám slaná dost. Podávejte se zakysanou smetanou.
Přidat komentář