Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vánoční zelňačka

Zelňačky není nikdy dost a odležení jí vysloveně svědčí – takže vůbec nevadí, když jí navaříte kotel na celé svátky...

Vydání: 2019/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT1H40M
Vaření 1:40
Polévka Česká

Ingredience

    • 400 g libovějšího uzeného masa
    • 500 g kysaného zelí, překrájeného
    • 1 bobkový list
    • 1 lžička drceného kmínu
    • 4 kuličky nového koření
    • 2 hrsti sušených hub
    • 4 stroužky česneku, prolisované
    • 1 lžíce sádla
    • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
    • 2–3 lžíce hladké mouky
    • 2 lžičky sladké mleté papriky
    • 300 g paprikové klobásy, ne vysušené, vhodné třeba i na gril
    • sůl podle chuti
    • zakysaná smetana k podávání

Příprava jídla

1 Do hrnce s 2 litry vody dejte vařit uzené maso. Jakmile je měkké, vyjměte je a dejte stranou. Do vývaru z uzeného masa vložte kysané zelí, bobkový list, kmín, nové koření, sušené houby a vařte zhruba 30 minut. Pak přidejte česnek.

2 Vedle v rendlíku opečte na sádle cibuli dosklovita, pak přisypte mouku a míchejte, až vznikne jíška. Odstavte z ohně a zaprašte sladkou paprikou. Na jíšku nalijte trochu studené vody a rozmixujte nebo důkladně prošlehejte metličkou a vmíchejte do polévky.

3 Do hrnce vložte nakrájenou klobásu, nakrájené uzené maso, podle potřeby dolijte vodu a vařte ještě cca 15 minut, dokud není klobása měkká a mouka provařená. Podle chuti můžete dosolit, většinou je ale polévka díky masu a klobásám slaná dost. Podávejte se zakysanou smetanou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Hrachová polévka

Jáhlový kuba

Bílá houbová omáčka s žemličkami

Muzika neboli tomáškový kompot

Přidat komentář