Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kyselica s houbami
Polévka kyselica
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kyselica s houbami

3.4/5 Počet hodnocení: 44
Více než hodinu Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4671 kcal
Bílkoviny 129 g
Sacharidy 384 g
Tuky 269 g
Vláknina 67 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dalibor Křivánek, rodák z Bojkovic, podlehl kouzlu české kuchyně v restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise, kde pracoval skoro deset let.

Suroviny

máslo 100 g
cibule 200 g
nadrobno
nové koření 5 kuličky
kmín 1 ČL
vývar kuřecí 1 l
zelí kysané 750 g
pokrájené
sůl a pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Den předem namočte fazole, aby nabobtnaly. Alespoň hodinu před vařením namočte i sušené houby.

2

Fazole uvařte v nové vodě doměkka. Na másle zpěňte cibuli spolu s kořením, pak přisypte mouku a nechte lehce zpěnit. Zalijte vodou z hub, máte-li sušené, a vývarem. Přiveďte k varu.

3

Do polévky vložte zelí (vodu nevylévejte, použijete ji na dochucení místo octa), uvařené fazole a namočené houby. Důkladně provařte půl hodiny, dochuťte solí a pepřem a vodou ze zelí, zalijte smetanou, počkejte na první bublinku a můžete podávat.

NĚCO NAVÍC

Dalibor Křivánek z řeznictví Naše maso o svém zamilovaném jídle z rodného kraje prozrazuje: „Kyselica je pořádně hutná polévka, která nejlépe chutná s podmáslovým chlebem. U nás doma se jedla vždycky na Vánoce, ale dát si ji můžete i na podzim s čerstvě nasbíranými houbami.“

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/10

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...