Zelná polévka s houbami a kroupami

Zelná polévka s houbami a kroupami

Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Do 30 minut 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1206 kcal
Bílkoviny 54 g
Cukr 181 g
Tuky 1 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vydatná zelná polévka ve stylu minestrone je zahuštěná pouze kroupami a zeleninou.

Suroviny

200 g
gazdovská slanina na proužky
jarní cibulka 3 ks
na kolečka
mrkev 4 ks
očištěné a pokrájené
řapíkatý celer 3 ks
na plátky
česnek 2 stroužky
drcený
tymián snítka
rozmarýn snítka
sušené houby 30 g
nejlépe lišky nebo hřiby
víno bílé 150 ml
vývar kuřecí 1.5 l
nebo zeleninový
kroupy 150 g
malé namočené
zelí bílé 0.5
nakrájené
sůl
pepř
čerstvě mletý

Rozpalte hrnec a na středním ohni opečte slaninu dozlatova. Přidejte cibuli, mrkev, celer, česnek a bylinky a ještě chvíli opékejte. Houby zalijte 600 ml vroucí vody a nechte 10 minut stát. Potom je vyberte děrovanou lžící, nasekejte a přihoďte k zelenině. Osmahněte, zalijte vínem a vařte, dokud se víno skoro neodpaří.

2 Propláchnuté a předem namočené kroupy uvařte zvlášť v osolené vodě, trvá to asi 40 minut. V polovině vaření je zalijte vodou z hub, vývarem, přidejte nakrájené zelí, osmahnutou zeleninu a dovařte vše doměkka. Vyhoďte snítky bylin a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Polévku podávejte se strouhaným parmazánem.

Apetit magazín

  • Suroviny

Kapary: poupata i plody s dokonalou chutí

Na malé, zelené, oválné kuličky kyselé chuti zvané kapary narazíte především ve Středomoří nebo ve sklenici nakládaných sušených rajčat, oliv či ančoviček. Víte, co vlastně kapary jsou a jaké mají účinky na zdraví? ...
  • Tipy a triky

Jak zpracovat šípky? Zkuste čaj, džem nebo omáčku

Šípková, nebo také psí růže u nás roste planě nejčastěji podél polních cest. Že jsou šípky mimořádně cenné plody plné vitamínů, věděly nejen naše babičky, ale i naši pravěcí předkové, kteří je už tehdy sbírali. ...
  • Tipy a triky

Jak na dokonale vláčné čokoládové brownies?

Brownies už zná pravděpodobně úplně každý milovník čokolády. Aby byl tento moučník křupavý na povrchu a vláčný uvnitř, je potřeba dodržet pár zásad. Když se vám povede tak, jak má, věřte, že po něm nezbude ani jeden drobeček. ...

Obchod Apetit