Vydatná zelná polévka s houbami ve stylu minestrone je zahuštěná pouze kroupami a zeleninou.
Suroviny
slanina
200
g
gazdovská, na proužky
jarní cibulka
3
ks
na kolečka
mrkev
4
ks
řapíkatý celer
3
řapíky
česnek
2
stroužky
drcený
tymián
1
snítka
rozmarýn
1
snítka
sušené houby
30
g
víno bílé
150
ml
vývar kuřecí
1,5
l
nebo zeleninový
kroupy
150
g
malé, předem namočené
zelí bílé
½
hlávky
nakrájené
sůl
pepř mletý
Postup
1
Rozpalte hrnec a na středním ohni opečte slaninu dozlatova. Přidejte cibuli, mrkev, celer, česnek a bylinky a ještě chvíli opékejte.
2
Houby zalijte 600 ml vroucí vody a nechte 10 minut stát.
3
Potom je vyberte děrovanou lžící, nasekejte a přihoďte k zelenině. Osmahněte, zalijte vínem a vařte, dokud se víno skoro neodpaří.
4
Propláchnuté a předem namočené kroupy uvařte zvlášť v osolené vodě, trvá to asi 40 minut.
5
V polovině vaření je zalijte vodou z hub, vývarem, přidejte nakrájené zelí, osmahnutou zeleninu a dovařte vše doměkka. Vyhoďte snítky bylin a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Polévku podávejte se strouhaným parmazánem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Zelí: 10 skvělých receptů(10 receptů )
- Houby v kuchyni: Mega kolekce 116 nejlepších receptů(117 receptů )
- Hrách a kroupy: 21 receptů na staročeskou pochoutku(20 receptů )
- Přesnídávkové polévky, které můžete zařadit do nízkotučného jídelníčku(13 receptů )
- Kulajda, kyselo nebo bramboračka? 35 houbových polévek(35 receptů )