0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zelná polévka s houbami a kroupami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 13
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1658 kcal
Bílkoviny 111 g
Sacharidy 188 g
Tuky 23 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vydatná zelná polévka ve stylu minestrone je zahuštěná pouze kroupami a zeleninou.

Suroviny

slanina 200 g
gazdovská, na proužky
jarní cibulka 3 ks
na kolečka
mrkev 4 ks
očištěné a pokrájené
řapíkatý celer 3 ks
tři řapíky na plátky
česnek 2 stroužky
drcený
tymián 1 snítka
rozmarýn 1 snítka
sušené houby 30 g
nejlépe lišky nebo hřiby
vývar kuřecí 1,5 l
nebo zeleninový
kroupy 150 g
malé, předem namočené
nakrájené
sůl
pepř mletý

Postup

1

Rozpalte hrnec a na středním ohni opečte slaninu dozlatova. Přidejte cibuli, mrkev, celer, česnek a bylinky a ještě chvíli opékejte.

2

Houby zalijte 600 ml vroucí vody a nechte 10 minut stát.

3

Potom je vyberte děrovanou lžící, nasekejte a přihoďte k zelenině. Osmahněte, zalijte vínem a vařte, dokud se víno skoro neodpaří.

4

Propláchnuté a předem namočené kroupy uvařte zvlášť v osolené vodě, trvá to asi 40 minut.

5

V polovině vaření je zalijte vodou z hub, vývarem, přidejte nakrájené zelí, osmahnutou zeleninu a dovařte vše doměkka. Vyhoďte snítky bylin a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Polévku podávejte se strouhaným parmazánem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/11

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč