Bigos je typické polské jídlo. Potěší milovníky masa, zelí, klobásek a slaniny, kterými se v tomto pokrmu opravdu nešetří. Tradiční recept na bigos si žádá také sušené houby, sušené švestky a červené víno.
Suroviny
Postup
Nakrájejte zelí, vsypte do litinového hrnce; zalijte vývarem a výpekem ze všech druhů masa a vařte na mírném ohni asi 50 minut.
Houby namočte alepoň na hodinu do studené vody. Pak je uvařte doměkka, slijte (ale vývar uchovejte), a nakrájejte na proužky.
Všechno opečené maso a slaninu nakrájejte na kostičky, klobásu na kolečka. Slaninu a klobásu orestujte.
Oloupejte cibuli; nakrájejte a orestujte na sádle. Švestky přepulte.
Orestovanou cibuli přidejte k zelí. Postupně vmíchejte také houby i s vývarem, všechno nakrájené pečené maso a orestovanou slaninu s klobásami. Za stálého míchání krátce povařte.
Poté přidejte švestky, jalovec, nové koření, pepř, bobkový list, hřebíček, zalijte vínem a za častého míchání duste ještě asi 1 hodinu. V případě potřeby dosolte či přidejte protlak.
NĚCO NAVÍC
Staropolský bigos nejlépe chutná třetí den. Prospívá mu několikanásobné ochlazení (i zmrazení) a opětovné zahřátí. Přidáním 1–2 lžic rajčatového protlaku zajistíte, že staropolský bigos rychleji chuťově vyzraje.
Zdroj: Moje Gotowanie