Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Staropolský bigos
ZDROJ: Moje Gotowanie
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8878 kcal
Bílkoviny 541 g
Sacharidy 732 g
Tuky 419 g
Vláknina 212 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bigos je typické polské jídlo. Potěší milovníky masa, zelí, klobásek a slaniny, kterými se v tomto pokrmu opravdu nešetří. Tradiční recept na bigos si žádá také sušené houby, sušené švestky a červené víno. 

Suroviny

zelí kysané 2,5 kg
vývar 1 hrnek
pečené, uchované i s výpekem
pečená, uchovaná i s výpekem
pečené, uchované i s výpekem
slanina 250 g
sušené švestky 200 g
jalovec 4 kuličky
nové koření 4 kuličky
pepř celý 12 kuliček
skvělá je madeira, ale lze použít i jiné červené víno
sůl 2 špetky
v případě potřeby

Postup

1

Nakrájejte zelí, vsypte do litinového hrnce; zalijte vývarem a výpekem ze všech druhů masa a vařte na mírném ohni asi 50 minut.

2

Houby namočte alepoň na hodinu do studené vody. Pak je uvařte doměkka, slijte (ale vývar uchovejte), a nakrájejte na proužky.

3

Všechno opečené maso a slaninu nakrájejte na kostičky, klobásu na kolečka. Slaninu a klobásu orestujte.

4

Oloupejte cibuli; nakrájejte a orestujte na sádle. Švestky přepulte.

5

Orestovanou cibuli přidejte k zelí. Postupně vmíchejte také houby i s vývarem, všechno nakrájené pečené maso a orestovanou slaninu s klobásami. Za stálého míchání krátce povařte.

6

Poté přidejte švestky, jalovec, nové koření, pepř, bobkový list, hřebíček, zalijte vínem a za častého míchání duste ještě asi 1 hodinu. V případě potřeby dosolte či přidejte protlak.

NĚCO NAVÍC
Staropolský bigos nejlépe chutná třetí den. Prospívá mu několikanásobné ochlazení (i zmrazení) a opětovné zahřátí. Přidáním 1–2 lžic rajčatového protlaku zajistíte, že staropolský bigos rychleji chuťově vyzraje.

Zdroj: Moje Gotowanie

 

Související články

Apetit magazín