0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Staropolský bigos
ZDROJ: Moje Gotowanie
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8878 kcal
Bílkoviny 541 g
Sacharidy 732 g
Tuky 419 g
Vláknina 212 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bigos je typické polské jídlo. Potěší milovníky masa, zelí, klobásek a slaniny. K tradičnímu bigosu patří také sušené houby, sušené švestky a červené víno. 

Suroviny

vývar 1 hrnek
sušené houby 100 g
vepřové maso ¾ kg
pečené, uchované i s výpekem
zvěřina ¾ kg
pečená, uchovaná i s výpekem
pečené, uchované i s výpekem
slanina 250 g
cibule 2 ks
sádlo 2 PL
zelí kysané 2,5 kg
sušené švestky 200 g
jalovec 4 kuličky
nové koření 4 kuličky
pepř celý 12 kuliček
bobkový list 2 ks
hřebíček 4 ks
skvělá je madeira, ale lze použít i jiné červené víno
sůl 2 špetky
rajčatový protlak 2 PL

Postup

1

Nakrájejte zelí, vsypte do litinového hrnce; zalijte vývarem a výpekem ze všech druhů masa a vařte na mírném ohni asi 50 minut.

2

Houby namočte alepoň na hodinu do studené vody. Pak je uvařte doměkka, slijte (ale vývar uchovejte), a nakrájejte na proužky.

3

Všechno opečené maso a slaninu nakrájejte na kostičky, klobásu na kolečka. Slaninu a klobásu orestujte.

4

Oloupejte cibuli; nakrájejte a orestujte na sádle. Švestky přepulte.

5

Orestovanou cibuli přidejte k zelí. Postupně vmíchejte také houby i s vývarem, všechno nakrájené pečené maso a orestovanou slaninu s klobásami. Mícháme a krátce vaříme.

6

Poté přidáme švestky, jalovec, nové koření, pepř, bobkový list, hřebíček, zalijte vínem a za častého míchání duste ještě asi 1 hodinu. V případě potřeby dosolte či přidejte protlak.

NĚCO NAVÍC
Staropolský bigos nejlépe chutná třetí den. Prospívá mu několikanásobné ochlazení (i zmrazení) a opětovné zahřátí. Přidáním 1–2 lžic rajčatového protlaku zajistíte, že staropolský bigos rychleji chuťově vyzraje.

Zdroj: Moje Gotowanie

 

Související články

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč