Slavnostní, přímo královská polévka!
Suroviny
Postup
Dobře omyté uzené dejte vařit do asi litru a půl vlažné vody.
Zelí sceďte a vymačkejte, ale nálev uchovejte na závěrečné dochucení. Zelí nakrájejte a po dvaceti minutách je přidejte k masu.
Pak přihoďte cibuli nakrájenou na kolečka, oloupaný česnek, sušené švestky, nakrájenou klobásu, koření a na mírném plameni vařte asi dvě hodiny. Měkké maso vyjměte a nechte trochu vychladnout.
Smetanu s moukou v hrnku promíchejte vidličkou. Na pánvičce rozpusťte máslo a zpěňte na něm papriku – její chuť se tím rozvine a polévka získá ještě lákavější barvu.
Pak kapustnici zahustěte smetanou s moukou, přidejte osmahnutou papriku a ještě 15 až 20 minut povařte.
Maso pokrájejte na úhledné kousky, vraťte do polévky, dochuťte solí, pepřem a lákem ze zelí. Podávejte s chlebem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Tradiční české Vánoce: Klasické štědrovečerní menu o10 chodech(10 receptů)
- Slovenský oběd: Vyleděné slovenské menu(3 recepty)
- Polévka je grunt! aneb recepty na polévky z celého světa(69 receptů)
- Brambory a zelí, živobytí celý(14 receptů)
- Švestky 20x jinak aneb nejlepší švestkové recepty(34 receptů)
- Slovanská kuchyně na talíři: výběr 40 ověřených receptů(40 receptů)