Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

30 svěžích a vydatných asijských salátů, které můžete jíst celé léto

30 svěžích a vydatných asijských salátů, které můžete jíst celé léto
ZDROJ: Yoav Aziz/Unsplash

Na asijském kontinentu leží mnoho zemí, jejichž kuchyně si zaslouží pozornost. Tentokrát se chuťově přiblížíme ke Vietnamu, Thajsku, Číně, Jižní Korei a Japonsku, kde vládne vyvážený poměr slané, sladké a kyselé chuti. Vychutnejte si pravou chuť Asie ve svěžích salátech, které můžete podávat i jako hlavní chod.

 

Základem studené kuchyně některých asijských zemí jsou rýžové nudle, zelenina a často ovoce. Pro vytvoření dokonalé exotické kombinace budete ale potřebovat víc než to. Co by vám doma pro přípravu asijských salátů nemělo chybět?

  • Nejen k přípravě teplých pokrmů, ale také do salátů se ve vietnamské a korejské kuchyni používají rýžové nudle.
  • Stejně tak můžete salátů ‚laděných do Asie‘ přidat rýži. Hodit se vám bude zásoba sushi rýže na přípravu poke bowl.
  • Co se týče zeleniny –⁠ využijte pekingské zelí, mrkev, jarní cibulku, okurku, ředkev.
  • Po ruce byste měli mít i výrazné koření a bylinky. Hodit se bude perila, koriandr, citronová tráva, thajská bazalka, čerstvý zázvor a chilli.
  • Svěží křupavost salátu dodají nakládané bambusové výhonky a různé druhy klíčků (například mungo).
  • Dochucení se často neobejde bez citronu, octu nebo limetky a rybí omáčky.
  • Asijské saláty se podávají s masem, plody moře i různými rostlinými alternativami masa jako tofu či seitan.
  • Salát na závěr posypte arašídy, kešu nebo semínky černého sezamu

Slanost, sladkost a kyselost ve vyváženém poměru

Kombinací výrazných chutí je asijská kuchyně proslulá. O slanost a kyselost se již postaraly ingredience uvedené výše, čím ale navodit sladkou chuť? Ideální je kombinace s exotickým ovocem. Prim v asijských salátech hraje mango.

Tradiční asijské saláty

Saláty, které jsme pro vás připravili, jsou často asijskou vietnamskou, čínskou, thajskou či korejskou kuchyní pouze inspirované, šlo nám hlavně o hru s tradičními chutěmi. Mezi tradiční saláty námi vybraných zemí patří:

  • Ve Vietnamu si pochutnáte na již zmíněném bun bo nam bo nebo variantě s vepřovým masem bun cha. 
  • V Thajsku zase na pálivém salátu som tam, který se připravuje z nezralé papáji.
  • V Číně můžete ochutnat nejrůznější saláty připravené z pak choi, kterému se u nás přezdívá čínské zelí.
  • V Jižní Korei se nemůžou nabažit pokrmu bibimbap, kam neodmyslitelně patří vejce. 
  • V Japonsku slátům kraluje okrukový salát sunomono a saláty s řasou wakame a sezamem.

Autorský článek, zdroj: časopis Apetit

Skryt pre seznam