30 svěžích a vydatných asijských salátů, které můžete jíst celé léto

Na asijském kontinentu leží mnoho zemí, jejichž kuchyně si zaslouží pozornost. Tentokrát se chuťově přiblížíme ke Vietnamu, Thajsku, Číně, Jižní Korei a Japonsku, kde vládne vyvážený poměr slané, sladké a kyselé chuti. Vychutnejte si pravou chuť Asie ve svěžích salátech, které můžete podávat i jako hlavní chod.
Základem studené kuchyně některých asijských zemí jsou rýžové nudle, zelenina a často ovoce. Pro vytvoření dokonalé exotické kombinace budete ale potřebovat víc než to. Co by vám doma pro přípravu asijských salátů nemělo chybět?
- Nejen k přípravě teplých pokrmů, ale také do salátů se ve vietnamské a korejské kuchyni používají rýžové nudle.
- Stejně tak můžete salátů ‚laděných do Asie‘ přidat rýži. Hodit se vám bude zásoba sushi rýže na přípravu poke bowl.
- Co se týče zeleniny – využijte pekingské zelí, mrkev, jarní cibulku, okurku, ředkev.
- Po ruce byste měli mít i výrazné koření a bylinky. Hodit se bude perila, koriandr, citronová tráva, thajská bazalka, čerstvý zázvor a chilli.
- Svěží křupavost salátu dodají nakládané bambusové výhonky a různé druhy klíčků (například mungo).
- Dochucení se často neobejde bez citronu, octu nebo limetky a rybí omáčky.
- Asijské saláty se podávají s masem, plody moře i různými rostlinými alternativami masa jako tofu či seitan.
- Salát na závěr posypte arašídy, kešu nebo semínky černého sezamu.
Slanost, sladkost a kyselost ve vyváženém poměru
Kombinací výrazných chutí je asijská kuchyně proslulá. O slanost a kyselost se již postaraly ingredience uvedené výše, čím ale navodit sladkou chuť? Ideální je kombinace s exotickým ovocem. Prim v asijských salátech hraje mango.
- Mango si můžete vychutnat například v salátu s mangem a papájou, kde jsme při přípravě použili kyselejší zelené mango, nebo v salátu z manga a červených paprik.
- Sladkou chuť také doladíte třtinovým cukrem, který se přidává do různých zálivek. Například do té, kterou se polévá bun bo nam bo.
Tradiční asijské saláty
Saláty, které jsme pro vás připravili, jsou často asijskou vietnamskou, čínskou, thajskou či korejskou kuchyní pouze inspirované, šlo nám hlavně o hru s tradičními chutěmi. Mezi tradiční saláty námi vybraných zemí patří:
- Ve Vietnamu si pochutnáte na již zmíněném bun bo nam bo nebo variantě s vepřovým masem bun cha.
- V Thajsku zase na pálivém salátu som tam, který se připravuje z nezralé papáji.
- V Číně můžete ochutnat nejrůznější saláty připravené z pak choi, kterému se u nás přezdívá čínské zelí.
- V Jižní Korei se nemůžou nabažit pokrmu bibimbap, kam neodmyslitelně patří vejce.
- V Japonsku slátům kraluje okrukový salát sunomono a saláty s řasou wakame a sezamem.
Autorský článek, zdroj: časopis Apetit